Спінозаврові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Спинозаврові)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спінозаврові
Реконструкція скелету спінозавра.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Megalosauria
Родина: Спінозаврові (Spinosauridae)
Stromer, 1915
Підгрупи
Синоніми
Вікісховище: Spinosauridae

Спінозаврові (Spinosauridae) — родина тетанурових тероподів, що складалася з 10—17 відомих родів. Представники цієї групи були порівняно великими, двоногими хижаками із видовженими, крокодилоподібними черепами, з конічними зубами без або з дуже малою зубчастістю. Назва цієї родини посилається на помітну, подібну до вітрила структуру на хребті деяких видів. Призначення цього вітрила точно невідоме, припускається, що воно виконувало терморегуляторну або показову функції.

Скам'янілості спінозаврів були знайдені по всьому світу, включаючи Африку, Європу, Південну Америку та Азію. Їхні рештки, як правило, відносять до ранньої та середньої Крейди. У 2021 р. у Великій Британії на острові Уайт знайшли два нові види спінозаврів, які є родичами гігантського спінозавра[1].

Таксономія[ред. | ред. код]

Назвав родину («Spinosauridae») Ернст Стромер у 1915 щоб включити єдиний вид Спинозавр єгипетський (Spinosaurus aegyptiacus). З часом родина розширилась, оскільки були відкриті близькі родичі спинозавра. Перше кладистичне визначення спинозавридів було дане Полом Серено у 1998 — як «Всі спінозавриди ближчі до Spinosaurus, ніж до Torvosaurus».


Класифікація[ред. | ред. код]

Харчування[ред. | ред. код]

Знахідки показують, що спинозаврові харчувалися і рибою, і різноманітними іншими тваринами від малих до середніх розмірів, зокрема малими динозаврами. Барионікса було знайдено разом із риб'ячими лусками та перетравленими кістками молодого ігуанодона у районі шлунку. Один зразок спинозавра (Spinosaurus) мас застряглу риб'ячу кістку у одній із зубних впадин. Крім того є один задокументований приклад того, що спинозаврид з'їв птерозавра (Buffetaut et al., 2004).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Великій Британії знайшли два нові види хижих динозаврів. Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30 вересня 2021.