Срібні струмені

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Водоспад «Срібні струмені».
Вигляд водоспаду в січні 2016 року

Срібні струмені (Срібний) — водоспад на річці Сари-Узень в Криму, Україна, поблизу Великого каньйону Криму. Знаходиться водоспад в урочищі Чаїн-Су, неподалік від автошляху Т 0117 Бахчисарай — Ялта, найближчий населений пункт — село Соколине.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Висота водоспаду близько 6 м. Ефект «срібних струменів» дає порослий мохом туфовий майданчик, яким стікає вода у вигляді тонких струменів. У сонячний день видовище підсилюється. В глибині водоспаду є природний грот з двома входами.

Водоспад розташований посеред вікового букового лісу. Вище за водоспадом, за 200 м розташований ставок «Юсупівське озеро», влаштований для розведення форелі князем Юсуповим, який був у минулому власником цих місць.

На початку 2016 року (орієнтовно 8 січня) через значний перепад температур та обледеніння відбулося руйнування водоспаду: впала характерна туфова брила, вкрита мохом, отже водоспад втратив свій характерний вигляд. Впалою брилою було також перекрито краєвид на водоспад.[1]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. В окупованому Криму обвалився унікальний водоспад Срібні струмені // УНІАН. — 10.01.2016. Архів оригіналу за 25.01.2016. Процитовано 10.01.2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.