Старобінське родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старобінське родовище
біл. Старобінскае радовішча

Міхаіл Блішч. «Капры Салігорска», пачатак 1960-х
Тип родовище
Континент Європа
Входить до Прип'ятський калієносний басейн
Країна  Білорусь
Регіон Солігорський район
Відкрито 1949[1]
Розробляється з 1963[1]
Площа 350 км²[1]
Надрокористувач ВО «Бєларуськалій»

Старобі́нське родо́вище калійних солей (біл. Старобінскае радовішча) — родовище Прип'ятського калієносного басейну. Одне з найбільших у світі[2].

Історія[ред. | ред. код]

Утворилося близько 300 мільйонів років тому в кінці девонського періоду. На місці нинішнього Полісся перебувало мілководне море з великими лагунами. У результаті активних випарів та прогинів дна басейну, внаслідок вертикальних коливальних рухів формувалися відкладення солей натрію і калію, чергувалися з глинисто-карбонатними шарами.

Промислове освоєння почалось в 1959 р.[3]

В теперішній час родовище розробляється підприємством «Білоруськалій».

Поклади[ред. | ред. код]

Соленосна частина розрізу представлена кам'яною сіллю, сильвінітом і карналітом, які перешаровуються з мергелями, алевролітами, доломітами, пісковиками.

Встановлено чотири горизонти калійних солей, представлених сильвінітом потужністю 2,5-21 м. Глибина залягання покрівлі горизонтів від 350 (перший горизонт) до 950 м (четвертий горизонт). Вміст хлористого калію в сильвініті другого горизонту звичайний 25-33 % при кількості хлористого магнію 0,14 % і незначному вмісті нерозчинного залишку. Третій горизонт менш багатий хлористим калієм (20-22 %), більш забруднений глинистим матеріалом, в зв'язку з чим середній вміст нерозчинного залишку становить 6,5 %. Середній вміст хлористого магнію по горизонту 0,6 %.

Промислові запаси 4,1 млрд т.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Высоцкі Э.А. Старобінскае радовішча калійных і каменнай солей // Беларуская энцыклапедыя: У 18 т. Т. 15: Следавікі — ТрыоМінск: Беларуская Энцыклапедыя імя Петруся Броўкі, 2002. — 552 с. — ISBN 985-11-0251-2
  2. Офіційний сайт «Білоруськалій»
  3. а б Гірнича енциклопедія. — М.: Радянська енциклопедія. Під редакцією Є. А. Козловского. 1984—1991.

Джерела[ред. | ред. код]