Стефан Фоенкінос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стефан Фоенкінос
Дата народження 27 жовтня 1968(1968-10-27)[1] (55 років)
Місце народження Париж
Громадянство  Франція
Професія кінорежисер, сценарист, актор
IMDb ID 0283810
CMNS: Стефан Фоенкінос у Вікісховищі

Стефан Фоенкінос (фр. Stéphane Foenkinos; нар. 27 жовтня 1968, Париж, Франція) — французький кастинг-директор, сценарист і режисер.

Брат письменника Давіда Фоенкіноса.

Біографія[ред. | ред. код]

Вчитель англійської мови за освітою, він став кастинг-директором у 1997 році після зустрічі з Жаком Дуайоном. Відтоді він працював над більш ніж 70 повнометражними фільмами, зокрема з Андре Тешіне, Бенуа Жако, Жаном-Люком Годаром, Клодом Шабролем, Франсуа Озоном, Колін Серро, Валері Лемерсьє, Іланом Дюраном Коеном, Анною Фонтен, Жаном-Полем Саломе, Даніель Томпсон, Флораном Еміліо Сірі, Жанною Лабрюн. Він також працював за кордоном з Пітером Грінуеєм, Флоріаном Генкелем фон Доннерсмарком, Вуді АлленомПівніч у Парижі» та «Магія в місячному сяйві»), Терренсом Маліком, Робертом Земекісом, кількома фільмами із серії про Джеймса Бонда («Помри, але не зараз» у 2002 році, «Казино Рояль» у 2006 році) та Гаррі Поттера («Кубок вогню», 2005).

У процесі роботи над фільмами йому доводилося виконувати невеликі ролі (ветеринар, медбрат, перукар, стиліст, офіціант, і т. д.).

Захоплений письменницькою діяльністю, Стефан є автором скетчів, біографії (Сільві Жолі), автором і режисером вистави про Джуді Гарленд, а також телевізійних сценаріїв.

На базі Центру національних творінь Орлеана Стефан Фоенкінос та Артур Наузіцель створили вечори Improbables, на яких актори читають незвичайні тексти. З 2010 року у ньому взяли участь багато відомих акторів, серед яких Карін Віар, Аріана Аскарід, Франсуаза Фабіан, Анн Броше, Паскаль Грегорі, Ор Атіка, Аміра Казар.

Жак Дуайон заохочував братів Фоенкіносів до спільної роботи, тому вони написали сценарій та зняли короткометражний фільм «Історія ніг» (2005), який отримав численні нагороди. У 2011 році вони адаптували успішний роман Давіда «Ніжність» та зняли однойменний повнометражний фільм про важку сентиментальну подорож молодої жінки у пошуках переродження. Головні ролі виконали Одрі Тоту та Франсуа Дам'єн. Фільм отримав схвальні відгуки публіки у Франції, був двічі номінований на премію «Сезар» і вийшов у більш ніж 35 країнах, увійшовши до 15 найбільш успішних за кордоном у 2012/2013 роках. На початку 2017 року брати почали зйомки другого повнометражного фільму за оригінальним сценарієм під назвою «Заздрісниця». Цей фільм вийшов у прокат у листопаді того ж року та приніс виконавиці головної ролі Карін Віар Кришталевий глобус за найкращу жіночу роль та номінацію на премію «Сезар».

Після зйомок кліпу для квебекського співака П'єра Лапуента Стефан обрав його виконавцем головної ролі у «Качина трилогія» - серії короткометражних фільмів, дія яких відбувається між Парижем і Монреалем. У них також знялися Монія Шокрі та співачка Емілі Сімон.

У 2011 році Стефан втілив 55 письменниць для фотовиставки, представленої в галереї Dupin 2011 році. Проєкт був реалізований режисеркою Стефані Мюра і сценаристкою Рафаель Деплешен. Наступною була виставка присвячена жінкам-політикам у червні 2015 року, яку урочисто відкрив Франсуа Олланд.

Стефан Фоенкінос регулярно проводить круглі столи та майстер-класи, присвячені серіалам, під час фестивалю американського кіно в Довілі . У 2013 році він був членом журі першого канадського кінофестивалю в Дьєппі. У 2014 році він був членом журі першого фестивалю 7e Lune у Ренні. Він є президентом того ж журі у 2015 році.

У 2019 році він адаптував «Noire» Тані де Монтень та здійснив постановку на сцені театру Руана, а потім у театрі Рон-Пуен у Парижі. Запис вистави, (продюсери Арно Бертран (984 production) і Філіп Тюльє (adltv), режисер Франсуа Ганс) вийшов 19 березня 2021 року на каналі France 5.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кастинг-директор[ред. | ред. код]

Сценарист[ред. | ред. код]

  • 2005: Une histoire de peeds, короткометражний фільм, написаний у співавторстві з його братом Давідом
  • 2009: Vénus et Apollon, 2 сезон
  • 2011: Hard, 2 сезон
  • 2011: Le Jour le plus court, трейлер однойменного фестивалю короткометражних фільмів, режисер Александр Атане
  • 2014: La Naissance des méduses, епізод 3, сезон 7 телесеріалу Fais pas ci, fait pas ça, написаний у співавторстві з режисером епізоду Мішелем Леклером
  • 2017: Chapati chapata, епізод 4, сезон 9 телесеріалу Fais pas ci, fait pas ça, написаний у співавторстві з режисером епізоду Каті Верне
  • 2017: Заздрісниця, написаний у співавторстві з Давідом Фоенкіносом
  • 2021: Фантазії для дорослих, написаний у співавторстві з Давідом Фоенкіносом

Режисер[ред. | ред. код]

Вистави у доповненій реальності[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

За фільм «Заздрісниця» (2017), знятий разом з братом Давідом, 1 номінація:

За фільм Ніжність (2011), знятий разом з братом Давідом, кілька номінацій:

Примітки[ред. | ред. код]