Форель струмкова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Форель струмкова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Лососеподібні (Salmoniformes)
Родина: Лососеві (Salmonidae)
Рід: Лосось (Salmo)
Вид:
Форель струмкова (S. trutta)
Біноміальна назва
Salmo trutta
Linnaeus, 1758
Морфи

Salmo trutta morpha trutta
Salmo trutta morpha fario
Salmo trutta morpha lacustris

Форель струмкова[1], пструг[1], струг[1] (Salmo trutta) — вид надзвичайно цінної риби з родини лососевих.

Опис[ред. | ред. код]

Риба має товсте видовжене тіло, на хвостовій частині якого є невеликий, без променів жировий плавець. Тіло зеленувато-коричневе. На спині, на жовтувато-сірих плавцях розкидані численні червоні, чорні та білі «пістряві» плями, завдяки яким ця риба отримала своє ім'я. Залежно від умов середовища забарвлення змінюється.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Належить до холодноводних риб. Він віддає перевагу швидким річкам з чистою водою, багатою на кисень, належить до реофілів. У спеку риба тримається поблизу джерел або забирається під камені, корчі, де впадає в заціпеніння, не живиться. Навесні та влітку основними компонентами її живлення є комахи та їхні личинки; восени, коли зникають жуки, мухи, коники та інші комахи, вона споживає риб, найчастіше мересницю, що майже завжди живе поруч з ним. Найінтенсивніше риба споживає корм рано-вранці та ввечері.

Темп росту залежить від умов навколишнього середовища. Наприклад, в умовах Закарпаття довжина цьоголітка пструга в річці досягає близько 8 см, в озері — близько 11 см; шестирічні риби в річці мають довжину 35 см, в озері — понад 46 см. Маса їх відповідно в річці 310 г, в озері 890 г. Пструг струмковий може досягати зрідка довжини близько 60 см.

Розмноження[ред. | ред. код]

Нереститься пізно восени, переважно в жовтні-листопаді на ділянках зі швидкою течією, де дно кам'янисте або вкрите галькою. Самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри, вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з'являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів гине, саму ікру знищують риби-плідники, а також харіуси, миньки. Плодючість пструга струмкового невелика. Наприклад, у самиць, маса яких приблизно 125 г, вона коливається від 230 до 595 ікринок.

Господарське значення[ред. | ред. код]

Має ніжне, смачне, рожевого кольору м'ясо і високо ціниться як делікатесний продукт. Промислового значення вона не має через свою малу чисельність, тому на відтворення її запасів давно звернули увагу. В Україні пструга струмкового розводять у гірських річках Карпат, де створено понад 20 заводів відтворення запасів цієї цінної риби.

Розведення пструга започаткувало ставкове рибництво. Поширення пструга струмкового в українських водоймах зумовлене наявністю прохолодних, чистих і прозорих вод зі швидкою течією й кам'янистим дном. Такі умови є у верхів'ях Пруту, Черемошу, Серету, Стрия, Дністра та його приток Свіча і Лімниця, у Тисі, Тересві, Тереблі, Ріці, а також у гірських річках Криму.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Щербуха А. Я. Риби наших водойм. — 2-ге видання, доп. — К.: Рад. шк., 1987. — 159 с., іл.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  1. а б в Турянин І. І. «Риби Карпатських водойм» с.26