Сьюзан Войчицькі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сьюзан Даян Войчицькі
англ. Susan Diane Wojcicki
Народилася 5 липня 1968(1968-07-05) (55 років)
Санта-Клара, Каліфорнія
Громадянство США США
Польща Польща
Діяльність підприємництво, технології, управіління
Галузь економіка
Alma mater Harvard College (бакалавр мистецтв)
Університет Каліфорнії у Санта-Крусі (M.S.)
UCLA Anderson School of Management (M.B.A.)
Заклад Google
Посада виконавча директорка
Рід Wojcicki familyd
Батько Stanley Wojcicki
Мати Esther Wojcicki
Брати, сестри Енн Воджицькиd і Janet Wojcickid
У шлюбі з Dennis Troper (з 1998)
Діти (5[1]) 5
Автограф
Нагороди
IMDb ID 6279733

Сью́зан Дая́н Войчи́цькі (Вучи́цкі, англ. Susan Diane Wojcicki, [/wʊˈtʃɪtski/]; нар. 5 липня 1968(19680705), Санта-Клара, Каліфорнія) — головна виконавча директорка (CEO) компанії «YouTube» з лютого 2014 року по 2023.[2][3]

Біографія[ред. | ред. код]

Сьюзан Войчицькі народилася 5 липня 1968 року в Санта-Кларі, штат Каліфорнія.

Мати — Естер Войчицькі (при народжені Хохман), педагогиня та журналістка. Батько — Стенлі Войчицькі, професор фізики в Стенфордському університеті. Сьюзан має дві сестри: Джанет — ад'юнкт-професорка педіатрії в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско і Анна — засновниця компанії 23andMe.

Навчання[ред. | ред. код]

У 1990 році закінчила з відзнакою факультет історії Гарвардського університету. В 1998 році отримала ступінь магістра.

Закінчила школу менеджменту, аспірантуру в Стендфордському університеті, за спеціальністю «Економіка».

У 1990 році, на останньому курсі навчання, записалась на курс по основам програмування CS50, який був розрахований на новачків, але побудований так, що його закінчували практично готові фахівці.

Працювала в галузі маркетингу в Intel в Санта-Кларі, штат Каліфорнія.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У вересні 1998 року здала в оренду Сергію Бріну та Ларрі Пейджу гараж, в якому ті в свою чергу придумали технологію свого пошуковика. Пізніше Сьюзан Войчицькі звільнилась зі стабільної посади в уже розкрученої до того моменту Intel заради сумнівного проекту, розробленого двома студентами.

З 1999 року працює в Google, увійшовши в історію цієї компанії як «співробітниця під номером 16».

«Думаю, я завжди вміла бачити речі наперед. Коли я прийшла в Google, люди питали мене: „Навіщо ти влаштовуєшся туди?“. У той час компанія була дуже маленькою. Але я бачила потенціал Google, бачила, як вона виросте в майбутньому. Я бачила в цьому сенс, незважаючи на те, що таких, як я, було мало», — сказала Войчицькі в інтерв'ю в програмі Recode Decode[4].

Перша директорка Google з маркетингу. Спочатку займалася розробкою стилю компанії.

Авторка ідеї розміщення дудлів на головній сторінці пошукової системи. Дудли — ілюстрації, анімації, які заміняють логотип Google в святкові дні. Займалася проектами AdWords, Google Analytics AdSense. AdSense — одне з основних джерел доходів Google. За 1 квартал 2014 року AdSense приніс Гуглу $3,4 млрд.

2005 рік — займалася запуском сервісу Google Videos (також запускала служби Google Images и Google Книги).

2005—2014 роки — старша віцепрезидентка Google з реклами.

В 2012 році довірені їй підрозділи (AdWords и AdSense, Analytics и DoubleClick) отримали $43,5 млрд доходу, що склало 87 % доходів всієї компанії Google.

Сьюзан запропонувала адаптацію Google AdWords в самостійну платформу, і тепер це великий сервіс, за допомогою якого власники сайтів розміщують на своїх майданчиках близькі за змістом рекламні оголошення і заробляють на кліках. За її порадою Google придбав DoubleClick, засновану в 1995 році рекламну компанію, чиї технології допомогли покращити таргетування по користувачу.

З лютого 2014 по 16 лютого 2023 року — головна виконавча директорка (CEO) YouTube. Керує YouTube і деякими перспективними проектами: переходом до віртуальної реальності, сервісом прямих трансляцій и сервісом підписок.

Сімейний стан[ред. | ред. код]

Перебуває у шлюбі, має п'ятеро дітей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.forbes.com/profile/susan-wojcicki/
  2. Google taps longtime executive Wojcicki to head YouTube. Reuters (англ.). 5 лютого 2014. Архів оригіналу за 6 квітня 2019. Процитовано 6 червня 2020. 
  3. Gustin, Sam (3 травня 2011). Google Ad Chief Susan Wojcicki: 'The Book Isn't Finished'. Wired. ISSN 1059-1028. Процитовано 6 червня 2020. 
  4. Johnson, Eric (12 листопада 2019). New to Recode Decode? Start here.. Vox (англ.). Процитовано 21 листопада 2020.