Сюньтянь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Сюньтянь
Враження художника від космічного телескопа Сюньтянь
Польотні дані корабля
Ракета-носій Long March 5B
Тип місії Astronomy
Запуск Q4 2023 (planned)[1]
Місце запуску Веньчан
Виконавець запуску CASC
Тривалість польоту 10+ years (planned)
Польотні дані екіпажу

Сюньтянь (кит. трад. 순天, буквально: «Небесний вартовий», англ. Xuntian) — китайський автономний орбітальний модуль з оптичним телескопом, що обертається навколо Землі по тій самій орбіті, що і китайська космічна станція.

«Сюньтянь» забезпечений власними двигунами та планується, що за необхідності зможе причалювати до модульної станції для обслуговування та заміни наукових приладів. Створюється для фундаментальних досліджень у галузі астрономії та астрофізики (утворення та еволюція галактик, пошуки темної матерії та прихованої маси, космологія).

Запуск[ред. | ред. код]

Сюньтянь планується до запуску грудні 2023 року[1] ракетою-носієм Великий похід-5 на спільну з китайською станцією "Тяньгунь" орбіту з дещо іншою фазою орбіти, що дозволить періодично пришвартовуватись до станції для обслуговування.[2] Телескоп ввійде в робочий режим в 2024 році.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Flagship Chinese Space Telescope to Unravel Cosmic Mysteries. Chinese Academy of Sciences. 7 травня 2022. Процитовано 22 червня 2022.
  2. Jones, Andrew (20 квітня 2021). China wants to launch its own Hubble-class telescope as part of space station. Space.com. Процитовано 22 квітня 2021.
  3. 中国空间站的光学舱!巡天空间望远镜预计2024年投入科学运行. Stdaily.com. Процитовано 23 липня 2022.