Тадас Блінда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тадас Блінда
Tadas Blinda
Народився 1846(1846)
Тельшевський повіт, Ковенська губернія, Російська імперія
Помер 22 квітня 1877(1877-04-22)
Тельшяйський район, Литва
·вбитий
Поховання Луоке, Литва
Підданство Російська імперія
Національність литовець (жемайт)
Місце проживання Тельшяйський повіт, Литва (Жемайтія)
Конфесія римо-католик

Та́дас Блі́нда (лит. Tadas Blinda, * 1846, с. Кінчюляй [Kinčiuliai], Тельшяйський повіт, Жемайтія — † 22 квітня 1877) — литовський народний герой, «народний месник» 19 століття. Став прообразом для популярних книг, п'єс, фільмів, його часто порівнюють із Робін Гудом.

Біографічна канва[ред. | ред. код]

Народився в заможній родині вільних (державних) селян. У віці 20 років успадкував від батька-лісника 40 га землі. Одружився з дівчиною на ім'я Барбара, мав трьох дочок: Єву, Ону/Анну та Марійону/Мар'яну (збереглося свідоцтво про шлюб), став сільським старостою.

Є кілька версій того, що стало поворотним моментом у його житті. За однією, він брав участь у повстанні 1863 року і був засуджений до заслання в Сибір. За іншою, господар тих земель, граф Міхал-Міколай Огінський, наказав старості Т.Блінді за щось відшмагати кількох селян, а у відповідь на відмову сам ударив Блінду батогом. Той вихопив батіг, ударив графа, а відтак утік до лісу.

Він опинився поза законом. З групою послідовників переховувався у Бівайнському (Byvainė) лісі, займався конокрадством. Згідно з переказами часто діяв перебраним на священика чи ченця. Все це відбувалося на теренах Расейняйського, Тельшяйського та Шауляйського повітів Ковенської губернії.

Його прихильники стверджували, що це був останній Робін Гуд — він забирав у багатих і роздавав бідним. Неприхильні до нього казали, що він грабував не лише панів, а й селян. Його життя та діяльність породили багато легенд й переказів, зокрема про заховані в лісах скарби.

Обставини його смерті були предметом суперечок, поки 1993 року в архівах не виявили документи царської жандармерії, з яких випливало, що Блінда як конокрад став жертвою самосуду під час Юріївського ярмарку в містечку Луоке (Luokė) 22 квітня 1877 і похований на неосвяченій землі разом із самогубцями в кутку місцевого цвинтаря. Жодних слідів поховання не вдалося знайти.

Як стверджували деякі свідки, за розправою над Бліндою стояв його давній ворог граф Огінський і місцева влада[1].

Образ Блінди в мистецтві[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Художній образ Тадаса Блінди вперше виник 1907 року в п'єсі литовських авторок Лаздіну Пеледа (Lazdynų Pelėda; під цим псевдонімом - Ліщинова Сова - писали сестри-письменниці Софія та Марія Іванаускайтє) та Ґабріелюса Ландсбергіса-Жемкалніса (Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, родич відомого політика Вітаутаса Ландсберґіса) «Блінда, урівнювач світу». У п'єсі Блінда був представлений як герой простолюду, що б'ється з польськими землевласниками та російською владою, які тоді правили Литвою. Твір був захоплено сприйнятий публікою.

Відтоді історія Блінди глибоко вкорінилася в литовській народній культурі. У міжвоєнні часи туристичні путівники описували містечко Луоке як місце поховання «великого урівнювача світу». Навіть у радянські часи цю історію використовували — вже в соціалістичній тональності — в театрах і публікаціях.

1973 — у Литовській РСР зняли 4-серійний художній телефільм «Тадас Блінда» (режисер Баліс Браткаускас / Balys Bratkauskas, автор сценарію Рімантас Шавеліс / Rimantas Šavelis, у головній ролі Тадаса Блінди — Вітаутас Томкус / Vytautas Tomkus).

У центрі телесеріалу, сповненого сценами рукопашних боїв і кінних перегонів та знятого серед чудових краєвидів Аукштайтського національного парку, був образ статного народного ватажка — супермена і мачо. Фільм, як і колись п'єса, мав у Литві великій успіх. Виконавець головної ролі ще довго отримував листи від глядачів (а надто глядачок) з вимогою «оживити» героя й зробити продовження фільму. До речі, хоч його випуск і був схвалений радянськими властями, багато хто з глядачів сприймав кінострічку як завуальований натяк на діяльність литовських партизанів 1940-х і 1950-х років[1].

2011 — у Литві зняли пріквел радянського фільму — Tadas Blinda. Pradzia (виробництво Taurus Films/Acme Film)

Сюжет картини: 1861 рік, Литва в складі Російської імперії. Політичні інтриги навколо скасування кріпацтва несподівано переростають в селянський бунт у віддаленому литовському селі. Кріпак Тадас Блінда несамохіть опиняється в епіцентрі подій, очоливши загін бунтарів.

Рок-музика[ред. | ред. код]

Доля Тадаса Блінди вкотре була драматизована в однойменному рок-мюзиклі популярного в Литві виконавця й композитора Андрюса Мамонтовса (Andrius Mamontovas). Дебют мюзиклу відбувся у Вільнюсі 2004 року[2].

Маскульт[ред. | ред. код]

До програми туристичного залізничного маршруту по Литві входить «пограбування потягу» Тадасом Бліндою, а місцеві пивоварні Švyturys-Utenos Alus UAB пропонують пиво марки Blindos.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]