Теодор Ламбрінос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Ламбрінос
Основна інформація
Дата народження 25 липня 1935(1935-07-25)[1]
Місце народження Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[1]
Дата смерті 29 березня 2021(2021-03-29)[1] (85 років)
Місце смерті Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[1]
Причина смерті коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)
Громадянство США
Професії музикант, співак, оперний співак
Освіта школа Еразмаd[1]
Співацький голос баритон[1][2]
Інструменти вокал[d][1]
singinglessonsformen.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Теодор Ламбрінос (англ. Theodore Lambrinos; 25 липня 1935(1935липня25), Бруклін, Нью-Йорк, США — 29 березня 2021, там же) — американський оперний співак-баритон, знаний виконанням «Ріголетто» й інших творів Джузеппе Верді[3][4].

Молодість і музична освіта[ред. | ред. код]

Народився у Брукліні в родині грецьких іммігрантів. Його батько — чемпіоном Греції у напівлегкій вазі, який провів 80 боїв у Нью-Йорку. Після закінчення школи Ламбрінос працював у фірмі батька з ремонту меблів, а потім приєднався до грецького церковного хору. Його заохочували вчитися вокалу, і після одного уроку він пройшов своє перше прослуховування до російського Хору донських козаків. Він одразу отримав пропозицію про гастролі країною з виконанням двадцяти російських пісень. Ламбрінос негайно дістався метром з Брукліну на Мангеттен і в російській чайній попросив офіціантів фонетично навчити його російських слів. Згодом він гастролював США та виступав на Бродвеї, Оф-Бродвеї та у літніх постановках.

Антон Коппола змінив хід кар'єри Ламбріноса, коли почув його спів, сказав: «Ти повинен бути в опері!». Ламбрінос почав слухати записи великих оперних співаків. З трьома аріями він записався на прослуховування у Метрополітен-оперу та отримав місце на прикінцевому етапі, а також нагороду Гледіс Аксман Тейлор. Його прорив стався під час туру Метрополітен 1966 року, коли імпресаріо Рудольф Бінг найняв його. Ламбрінос дебютував у 1968 році у «Лоенґріні» Вагнера.

Під час туру з Met National Company, співаючи різні опери щовечора всією країною, на відпочинку з колегами його раптово штовхнув у басейн жартуючи інший співак. Реакція на хлорку спричинила поступову втрату голосу. Він не зміг продовжити контракт, що розлютило Рудольфа Бінга, який стверджував, що у Ламбріноса велике майбутнє у Метрополітен. Після діагностики та лікування важкої алергічної реакції на хлор Ламбрінос він і його дружина Партена залишили музику, поступово повертаючи голос нота за нотою. Через п'ять років він повернувся на сцену у «Богемі» з Нью-Йоркською Гранд Оперою, і його оперна кар'єра відновилася. У 1992 році Ламбрінос отримав контракт від Метрополітен-опера у віці 57 років.

Ламбрінос в «Набукко»

За свою кар'єру Ламбрінос виконав понад 60 головних партій баритона на міжнародному рівні та в Метрополітен-опера у постановках, зокрема «Стіффеліо», «Ріголетто» й «Аїди». Він виконав ролі у майже 200 виставах «Ріголетто», «Набукко», «Трубадур», «Сільська честь» та «Паяци», «Аїді» та «Тоскі» з гастрольною європейською компанією Teatro Lirico d'Europa Європою та США. Виступи перенесли його з Близького до Далекого Сходу: Пекін, Китай; і він співав з Пласідо Домінго, Рене Флемінг і Франко Кореллі. «Ріголетто» стало одним з його найпопулярніших виступів. «Ламбрінос заспівав партію „Ріголетто“ з упевненістю людини, яка виступала в цій ролі на сцені Метрополітен. Він використав весь діапазон свого насиченого баритона, щоб сформувати переконливу гру персонажа, відходячи від гіркого сарказму в судових сценах до найніжнішої любові до своєї доньки, перед тим, як остаточно впасти у відчай. Ламбрінос особливо ефективно передав блискавичні зміни настрою у своїй арії „Pari siamo“»[5]. Для Opera Tampa він виконав роль Карло Трески у світовій прем'єрі «Сакко та Ванцетті» Антона Копполи.

Ламбринос в «Ріголетто»

Крім того, Ламбрінос подорожував з «Послами опери» у складі квартету, який виконував опери, на Бродвейських концертах у понад 20 країнах, зокрема для Індіри Ганді в Індії та для королеви Сірікіт, Бангкок, Таїланд, для Імельди Маркос у Манілі, Філіппіни, і для шейхів, емірів і принцес в Бахрейні, Дубаї, Кувейті, Абу-Дабі та в Об'єднаних Арабських Еміратах, Пакистані, Малайзії, Індонезії та Каїрі.

Ламбрінос також співав з New York Grand Opera Company, яка під керівництвом директора-засновника Вінсента Ла Сельви безкоштовно ставила опери в Центральному парку. Критик «Нью-Йорк таймс» Тім Пейдж рецензував виконання Ламбріносом головної ролі в «Набукко» у 1983 році, зазначивши, що його образ «довів, що у світі раннього Верді є місце для вишуканості й елегантності»[6].

В інтерв'ю «Опера ньюз» Ламбрінос розповів, як виконав 21 виставу Скарпіа за 26 днів під час гастролей, і чому він віддав перевагу гастролям: «Я просто хочу співати. У мене все налаштовано, і я хочу цим скористатися»[7].

Його «Ріголетто» було першою історичною постановкою опери у Ханої, В'єтнам[3].

Еллінські пісні[ред. | ред. код]

На честь своєї грецького походження Ламбрінос представив «Данину еллінському духу» у Лінкольн-центрі, віддаючи особливу данину пам'яті грецькому столичному оперному співаку з голосом бас Ніколо Москоні. Він часто співав у грецьких православних церквах і випустив альбом «Theodore Lambrinos Sings Hellenic Songs».

У своїх неопублікованих мемуарах Ламбрінос писав: «Я завжди мріяв представити програму з еллінськими піснями, переглянувши багато-багато сотень старих порваних нот, поки не знайшов справжні дорогоцінні камені. Коли еллінські композитори поїхали до Італії навчатися у великих майстрів під час османської окупації Греції наприкінці 1800-х років, вони повернулися з цією майже забутою спадщиною прекрасних класичних мелодій і карколомних історій. Я завжди вірив, що якби публіка почула ці прекрасні еллінські пісні, так само як італійські неаполітанські пісні, вони були б такими ж популярними. У травні 1999 року мої мрії здійснилися. Я продюсував „Tribute to the Hellenic Spirit“ під диригуванням Антона Копполи у Лінкольн-центрі. Овації та багато нових шанувальників цих унікальних пісень. Сьогодні я сподіваюся, що спадщина цих класичних пісень не буде втрачена, а збережеться для майбутніх поколінь»[8].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Його перша дружина, Парфена Каріпід, була його менеджером. Коли вона захворіла на БАС, Ламбрінос піклувався про неї, поєднуючи співочу кар'єру та підтримку сім'ї. У них було двоє дітей, дочка Карі та син Тед. Партена померла у 1992 році.

Він познайомився зі своєю другою дружиною, співачкою з голосом сопрано Голлі Нілл, у Каїрі, під час спільного виступу у «Кармен». Вони одружилися у 1999 році.

Пізніші роки[ред. | ред. код]

З дружиною Голлі Нілл у «Скандальному романі».

Протягом останніх 18 років кар'єри Ламбрінос гастролював з операми та виставами, часто зі своєю дружиною Голлі Нілл. Вони співали в опері/бродвейських концертах по всьому світу, а також в оригінальній опереті Нілл «Скандальний роман», яка отримала схвальні відгуки. «Ніл і Ламбрінос чудово підходять як вокально, так й артистично. Пара, одружена у реальному житті, приносить чудову хімію на сцену… Глядачі можуть пам'ятати Ламбріноса як владного Ріголетто, коли Товариство виконавських мистецтв Джефферсона представило свою першу повну оперу. Його голос залишається потужним і багатим на оперні арії, як-от „Nemico dell patria“ з „Андре Шеньє“ і візитівка Нельсона Едді „Stouthearted Men“. Насолода від „Скандальний роман“ полягає в тому, щоб почути двох чудових співаків, які беруться за каталог класичних пісень»[9]. Компакт-диск з цим мюзиклом представлено на 50-й щорічній церемонії «Греммі» у категорії «Найкращий альбом музичного шоу»[10]. Іншим їхнім спільним шоу було «The Diva and the Baritone — Cole Porter to Puccini», також добре оцінене[11].

Ламбрінос також викладав у своїй нью-йоркській студії вокалу техніку, яку застосовував протягом 60-річної кар'єри аж до його останнього запису у віці 83 років[12]. Він підтримував студію до пандемії COVID-19, навчаючи тенорів, баритонів і басів.

Смерть[ред. | ред. код]

Ламбрінос продовжував співати до 2021 році; вік ніколи не впливав на його голос. У лютому 2021 року він з дружиною Голлі заспівав в останнє дуетом «Sweethearts». Через місяць його ушпиталили зі станом, що не загрожував життю, але там заразився COVID-19. Лікарі повідомили, що він, швидше за все, не повернеться додому, Ламбрінос подзвонив дружині, щоб попрощатися.

Він помер від ускладнень COVID-19 у віці 85 років[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж The New York Times / J. KahnManhattan, NYC: New York Times Company, A. G. Sulzberger, 1851. — ISSN 0362-4331; 1553-8095; 1542-667X
  2. Carnegie Hall linked open data — 2017.
  3. а б в Greek-American Opera Singer Theodore Lambrinos Passes Away. Greek Reporter. 14 April 2021. Процитовано 17 April 2021.
  4. The Diva and the Baritone. Brooklyn Daily Eagle. 23 August 2012. Процитовано 17 April 2021.
  5. Rigoletto hits all the right notes. The Buffalo News. 27 March 2002. Процитовано 17 April 2021.
  6. Theodore Lambrinos, Baritone With a Zest for the Road, Dies at 85. The New York Times. 27 April 2021. Процитовано 27 April 2021.
  7. Road Warriers. Opera News. February 2002. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 27 April 2021.
  8. Theodore Lambrinos, Hupomeno excerpt
  9. The Original American Idols, The Times-Picayune. 18 September 2007.
  10. A Scandalous Affair. jeanetteandnelson.com. Процитовано 17 April 2021.
  11. The Diva and the Baritone. Brooklyn Daily Eagle. 23 August 2012. Процитовано 17 April 2021.
  12. Singing Lessons for Men. singinglessonsformen.com. Процитовано 17 April 2021.

Посилання[ред. | ред. код]