Тиха війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиха війна
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Пол Макоулі
Мова англійська
Опубліковано 2008
Країна  Велика Британія
Наступний твір Gardens of the Sund
Сайт orionbooks.co.uk/books/the-quiet-war-paperback2

«Тиха війна» (англ. The Quiet War) — науково-фантастичний роман 2008 року, написаний Полом Мак-Оулі.

Роман було номіновано на премію Артура К. Кларка у 2009 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Тиха війна» — космічна розповідь 23 століття. Частина населення Землі покинула планету через війну та катастрофічну зміну клімату. Після кліматичної катастрофи та масові смерті людство об'єдналося у три наддержави, які контролюють планету.

Населення, яке втекло з планети, спочатку колонізувало Місяць і Марс, але ці колонії були знищені ворожими силами з Землі. Піонери — або «Зовнішні», як їх стали називати, — зрештою оселилися серед супутників Юпітера Каллісто, Європи та Ганімеда, а також супутників Сатурна Діони, Енцелада та Мімаса. Аутери вижили завдяки використанню високорозвиненої генної інженерії та своєї чистої рішучості на вільне життя. Вони сформували вільну форму демократії, в якій протягом століть домінували довгожителі, які все ще пам'ятають події, які змусили їх покинути Землю.

Земні наддержави намагалися відновити планету. Наймогутнішою та найагресивнішою наддержавою є Велика Бразилія, держава, яка контролює як Південну Америку, так і залишки Північної Америки. Північна Америка була спустошена зміною клімату, що спричинило знищення цивілізації там й виживанню малої кількості населених пунктів. Велика Бразилія заволоділа цим пустельним континентом і змусила населення жити за своєю «зеленою» політикою, згідно з якою населення живе в містах, поки відкрита земля відновлюється до первозданного природного стану.

Велика Бразилія — це корумпована держава, якою керує жменька могутніх сімей; вона є антидемократичною і культурно консервативною. Держава має вигляд напівфеодації; люди, які не пов'язані кровним або шлюбним спорідненням з правлячими родинами, по суті, схожі на середньовічних кріпаків. Великій Бразилії загрожує саме існування демократичних і технологічно динамічних зовнішніх колоній, водночас жадібна до переваг зовнішніх технологій. Генна інженерія є особливо болючою темою для Великої Бразилії, яка інтерпретує масштабні «різання», як вони це називають, суперечити їхній зеленій політичній та релігійній філософії. З усіх цих причин Велика Бразилія бажає підпорядкувати Аутерів і поставити їх під свій контроль.

У романі розповідається про життя невеликої групи людей, усі вони з Великої Бразилії, які потрапляють у хід подій, започаткованих задумом Великої Бразилії щодо зовнішніх колоній. Серед цих центральних персонажів є зарозумілий, але блискучий «генний чарівник»; льотчик космічного винищувача, якому генний чарівник надає надзвичайні повноваження; клонований вбивця, розроблений магом генів для проникнення в Аутсайн; ґрунтовий біолог, якого наймають для спільного проєкту доброї волі Зовнішня Земля; і безпринципна, амбітна людина, яка виконує брудну роботу свого начальства.

Реакція[ред. | ред. код]

Ерік Браун з The Guardian зазначив:

«Небагато письменників так переконливо створюють майбутнє, як Мак-Оулі: його останній роман вправно поєднує сміливу характеристику, глибоке розуміння політичної складності та чудову науку — у цьому випадку біологію тераформування. Це 23 століття, і людство має розділитися на два конкуруючі блоки: громадян Землі, якими керують кілька могутніх сімей, і Аутери, нащадків дисидентів, які втекли від репресивних режимів Землі і оселилися на супутниках Юпітера і Сатурна. Після повільного початку роман набирає обертів, щоб представити майбутнє, яке дивовижне, але зіпсоване людською слабкістю[1]

Ебігейл Нуссбаум з Strange Horizons писала, що:

«Поміж площинністю оповіді та передбачуваністю персонажів у „Тихій війні“ нема чого захоплюватися, і для першої частини серії це може бути фатальним недоліком. Роман підривається тим, що не завершує жодної історії — він закінчується, коли закінчується війна, але в той же час Сонячна система все ще в сум'ятті, політична ситуація та остаточне розташування Землі та Зовнішніх колоній все ще неясні, а наші персонажі висять у підвішеному стані. З іншого боку, фінал роману недостатньо відкритий, щоб створити несподіванку, яка розбудить у читачів апетит до наступної частини, а оскільки сама історія не є більш ніж приємною, я, наприклад, не відчуваю жодного примус до прочитання наступного розділу[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]