Тоні Джаа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тоні Джаа
Tony Jaa
тай. พนม ยีรัมย์
Ім'я при народженні Паном Йірам
Народився 5 лютого 1976(1976-02-05) (48 років)
Сурін, Таїланд
Громадянство  Таїланд
Релігія буддизм
Діяльність Актор, сценарист, режисер
Роки діяльності 1997—дотепер
IMDb ID 1388074

CMNS: Тоні Джаа
Tony Jaa
у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Паном Йірам (тай. พนม ยี รัมย์), більш відомий як Тоні Джаа (англ. Tony Jaa; нар. 5 лютого 1976) — тайський кіноактор, що спеціалізується на фільмах зі східними єдиноборствами, хореограф, каскадер і кінорежисер.

Біографія[ред. | ред. код]

Паном Йірам народився 5 лютого 1976 року на північному сході Таїланду, в провінції Сурін, що межує з Камбоджею. Його батьки займалися розведенням слонів. Дитиною Йірам дивився бойовики з Брюсом Лі, Джекі Чаном і Джетом Лі, і, наслідуючи своїх кумирів, сам став займатися східними єдиноборствами, особливо муай тай. У вивченні єдиноборств юний Йірам проявив надзвичайну наполегливість і працьовитість, наприклад, він був здатний відпрацьовувати удари, побачені ним у фільмах, незліченну кількість разів, до тих пір, поки вони не виходили саме такими, якими він їх бачив у фільмах. Коли його батько спробував заборонити йому займатися вивченням тайського боксу, Паном пригрозив йому, що покінчить життя самогубством, після чого батько змушений був поступитися і навіть сам став займатися навчанням сина, оскільки мав певний досвід тренерської роботи в муай тай. У 15 років Паном Йірам став учнем відомого тайського каскадера і постановника бойових сцен Панни Ріттікрая[en]. Паном займався в коледжі фізичного виховання в провінції Маха Сараха, де вивчав різні єдиноборства, від тхеквондо до дзюдо.

Незабаром Йірам став одним із каскадерів команди Ріттікрая. Він дублював відомого гонконзького актора Саммо Хунга в рекламі енергетичних напоїв, а також Робіна Шу — у фільмі «Смертельна битва 2: Знищення». Ріттікрай і Йірам проявили інтерес до стародавнього стилю муай боран[en], з якого бере початок сучасний муай тай. Після декількох років тренувань був створений короткий фільм, в якому Паном демонстрував усі свої здібності. Цей фільм зацікавив режисера і продюсера Прачья Пінкаю[en], який спільно з Ріттікрай узявся до зйомок фільму з Йірамом в головній ролі.

У 2003 у на екрани вийшов бойовик «Онг Бак: Тайський воїн», в якому Паном Йірам (для західних глядачів він взяв псевдонім Тоні Джаа) виконував найскладніші трюки з екстремальною акробатикою і швидкісними боями. При зйомках не використовували ніякі механічні засоби та комп'ютерну графіку, всі трюки Джаа виконував сам. Фільм мав великий успіх, і про Тоні Джаа заговорили як про нову зірку азійських бойовиків.

Тоні Джаа демонструє один зі своїх фірмових трюків, б'ючи ногою по м'ячу на висоті у два людські зрости

Наступним великим проєктом тріо Джаа, Ріттікрай, Пінкаю стала картина 2005 «Честь дракона»[en] (фільм також відомий як «Том-ям-Кунг», «Захисник» та «Тайський дракон»), що мала великий успіх у Таїланді і Гонконзі, а в 2006 у випущена в США під назвою «Квентін Тарантіно представляє: Захисник». Фільм став найбільш комерційно успішною тайською стрічкою, що виходила на Заході. Тоні Джаа брав активну участь в піар-кампанії фільму за межами Таїланду, влаштовуючи показові виступи в США, Японії та інших країнах.

Восени 2006 Джаа взявся до роботи над фільмом «Онг Бак 2: Неперевершений»[en], в якому він уперше пробує себе в ролі режисера. Вихід картини відбувся 5 грудня 2008. Кінокомпанія Sahamongkol Film International, випустивши обидва хіти Тоні, раніше анонсувала фільм «Меч», в якому Джаа повинен був продемонструвати мистецтво традиційного тайського бою з двома мечами, проте запланована робота над картиною з неназваних причин була скасована. Після деяких труднощів Джа і Ріттікрай зняли «Онг Бак 3»[en], який вийшов на екрани в травні 2010.

У 2015 році відбувся голлівудський дебют Тоні Джаа — у фільмі Джеймса Вана «Форсаж 7»[2][3].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1997 ф Смертельна битва: Знищення Mortal Kombat: Annihilation дублер Робіна Шу
2003 ф Онг бак องค์บาก Тінг
2004 ф Тілоохоронець The Bodyguard Боєць
2005 ф Честь дракона Tom yum goong/The Protector Кхам
2004 ф Тілоохоронець 2 The Bodyguard 2 продавець
2008 ф Онг Бак 2: Неперевершений Ong bak 2 Тінг
2010 ф Онг Бак 3 Ong bak 3 Тінг
2013 ф Честь дракона 2 Tom yum goong/The Protector 2 Кхам
2015 ф Форсаж 7 Fast & Furious 7 Кіет
2015 ф Работоргівля Skin Trade Тоні
2017 ф Три ікси: Реактивізація XXX: Return of Xander Cage Телон
2018 ф 葉問外傳:張天志 Саді
2019 ф Triple Threat Паю
2020 ф Джіу-джитсу Jiu Jitsu Кенг
2020 ф Мисливець на монстрів Monster Hunter Мисливець
2021 ф 唐人街探案 3 Джек Джа
2023 ф Нестримні 4 The Expendables 4 Деча

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Kit, Borys (23 серпня 2013). Asian Star Tony Jaa Joins 'Fast and Furious 7' (Exclusive). The Hollywood Reporter . Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 26 серпня 2013.
  3. Collura, Scott (23 серпня 2013). Ong Bak ‍ '​ s Tony Jaa Joins' ' Fast and Furious 7 . IGN. Архів оригіналу за 4 грудня 2020. Процитовано 24 серпня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]