Торт Лінцер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торт Лінцер
Тип Торт
Походження  Австрія
Регіон чи країна Лінц
Необхідні компоненти борошно, масло вершкове, жовток, лимонна цедраd, Кориця, горіх[d] і джем

Торт Лінцер, Лінцський пиріг (нім. Linzer torte) — це традиційна австрійська випічка у формі пісочного тіста, вкритого фруктовим джемом (варенням) та нарізаними горіхами з решіткою з тіста зверху[1]. Названий на честь міста Лінц, Австрія.

Лінцський торт — це дуже розсипчасте тісто з борошна, несолоного вершкового масла, яєчних жовтків, лимонної цедри, кориці та лимонного соку, та мелених горіхів, як правило, фундука, але використовуються навіть волоські або мигдалеві горіхи, покрите консервами з червоних порічок, малини або абрикос. На відміну від більшості тортів, він зазвичай одношаровий, як пиріг або тарт. Він покритий решіткою з тонких смужок тіста, розміщених поверх фруктових консервів. Тісто змащують злегка збитими білками, запікають і прикрашають горіхами.

Лінцський торт — це святкове частування в австрійських, чеських, швейцарських, німецьких і тірольських традиціях, яке часто їдять на Різдво. Деякі північноамериканські пекарні пропонують Linzer torte у вигляді невеликих пирогів або печива.

Печиво Лінцер

Печиво Лінцер (нім. Linzer Augen, «Очі Лінцера») або Лінцер тарти — це версія сендвіч печива, покритого шаром тіста з характерним вирізом у формі кола, що відкриває фруктові консерви, і посипана кондитерським цукром.

Історія[ред. | ред. код]

Кажуть, що Linzer torte — найстаріший торт, який коли-небудь був названий на честь місця.[2] Довгий час рецепт 1696 року у Віденській міській і земельній бібліотеці був найстарішим із відомих. Однак у 2005 році Вальтрауд Файснер, директорка бібліотеки Верхньоавстрійського земельного музею та авторка книги Wie mann die Linzer Dortten macht («Як приготувати лінценський торт»), знайшла ще давніший рецепт Веронезе з 1653 року в Кодексі 35/31 в архіві Адмонтського абатства[2].

Винахід Linzer torte пов'язаний з численними легендами, стверджуючи, що це був або віденський кондитер, на ім'я Лінцер (за словами Альфреда Полгара), або франконський кухар-кондитер Йоганн Конрад Фогель (1796—1883), який розпочав масове виробництво торта в Лінці близько 1823 року.

Австрійський мігрант Франц Хельцльгубер стверджував, що представив торт Linzer torte в Мілвокі в 1850-х роках.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. June Meyers Authentic Hungarian Heirloom Recipes Cookbook
  2. а б Oberösterreichisches Landesmuseum. Linzer Torte. Oberösterreichisches Landesmuseum. Архів оригіналу за 13 березня 2018. Процитовано 12 листопада 2023.
  3. Franz Hölzlhuber's Watercolors. Архів оригіналу за 29 грудня 2007. In an odd sidenote: American Heritage [magazine], June 1965, attributes the introduction of Linzertortes (pastries filled with fruit, usually raspberries) to America to Franz Holzlhuber: "In 1856 Holzlhuber, an enterprising young Austrian from the vicinity of Linz, started for America. He had very little money but was equipped with a zither, a sketchbook, some education in the law and in draftsmanship, and the promise of employment in Milwaukee as conductor of an orchestra. Somewhere between New York and Wisconsin, he lost both his luggage and the letter confirming his job, which, it turned out, was no longer available. Nothing daunted, he went to work as a baker-introducing (so he said) the Linzer Torte to America..."

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]