Тракайський історичний національний парк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тракайський історичний національний парк
54°38′ пн. ш. 24°56′ сх. д. / 54.633° пн. ш. 24.933° сх. д. / 54.633; 24.933Координати: 54°38′ пн. ш. 24°56′ сх. д. / 54.633° пн. ш. 24.933° сх. д. / 54.633; 24.933
Країна  Литва
Розташування Тракайський район, Вільнюський повіт
Найближче місто Тракай
Площа 82 км²
Засновано 1992
Статус: Об'єкт попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО[d]
Вебсторінка tinp.lt/index.html/
Тракайський історичний національний парк. Карта розташування: Литва
Тракайський історичний національний парк
Тракайський історичний національний парк (Литва)
Мапа

CMNS: Тракайський історичний національний парк у Вікісховищі

Тракайський історичний національний парк (лит. Trakų istorinis nacionalinis parkas) — національний парк на південному сході Литви, розташований у 28 км на захід від Вільнюса біля міста Тракай, де розміщується дирекція парку. Заснований у 1992 році (хоча статус природоохоронної території здобув ще у 1960 році) для захисту історичного центру литовської державності у місті Тракай із його автентичним природним оточенням та є єдиним історичним національним парком не лише Литви, а й усієї Європи.[1] Належить до категорії ІІ за класифікаційним списком МСОП[2] та внесений до попередніх списків об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.[3]

Адміністративно входить до складу Тракайського району (більша частина) та Електренайського самоврядування.

Площа парку складає 8149 га; із них 30% становлять ліси та 18% озера. Центром історичного парку є старе місто Тракая, замок, до якого веде пішохідний міст, та замковий комплекс на півострові.

Природа[ред. | ред. код]

Паралельні ланцюги пагорбів та хребтів, утворені льодовиком, чергуються із вузькими та глибокими або широкими і пласкими озерними хребтами.

Загалом у парку налічується 32 озера. Озера Ґальвє, Скайстіс, Тоторішкю та Лука сполучаються протоками та утворюють єдину систему. Найбільшим із них є озеро Ґальвє, яке має 21 острів (зокрема Замковий), найчистішим – озеро Акмяна.

Цікавими є також ліс Кудрьоніс та болота Пломєнай і Варнікай, у яких мешкають багато видів ссавців і птахів. Пломєнайське болото має велику колонію водоплавних птахів, а також велику кількість рідкісних видів рослин. В озері Пломєну також є великі колонії озерних чайок. Окрім цього природу заповідника Варнікай можна оглянути на пішохідній стежці.

Тракайський парк відомий численними гарними краєвидами та красивими околицями. На північному березі озера Ґальвє розташований пагорб, з якого відкриваються види на парк.

Культурні пам'ятки[ред. | ред. код]

На невеликій території парку зосереджено широкий потенціал культурної спадщини Литви. Тут розташоване городище Старий Тракай, де великий князь Гедимін заснував стару столицю Литви і де близько 1350 року народився князь Вітовт. Із Тракаєм пов'язані найвідоміші події історії Литви у XIV–XV ст. та пізніше: Бражуольський мирний договір 1382 року, хрещення Вітовта у 1384 році та його смерть у 1430 році, загибель останнього з Кейстутовичів – Сигізмунда у 1440 році та запеклі бої із Тевтонським орденом. З XVII століття тут існує культ поклоніння ікони Тракайської Мадонни, покровительки країни, — першій іконі у Литві, освяченій Папою Римським.

Масштаб об'єктів культурної спадщини Тракайського історичного національного парку є досить широким: від окремих украй важливих предметів мистецтва, історії, археології та архітектури до великих та надзвичайно цінних доглянутих ландшафтів. Найбільшою цінністю парку є культурна спадщина міста Тракай — колишнього центру Тракайського королівства, а згодом воєводства, та однієї з колисок литовської державності.

Парк славився трьома замками — Старим Тракайським, напівострівним (його руїни збереглися у центрі міста Тракай) та острівним; розташований в останньому замку музей є одним із найпопулярніших туристичних об'єктів. Між озерами Ґальвє і Акмяна розташований парк Рєкальніс із площею 48 га, а біля озер Ґальвє та Скайстіс — садиба Ужутракіс кінця ХІХ століття із парком.

Відпочинок[ред. | ред. код]

Тракай є одним із найпопулярніших місць для короткого відпочинку. Тут можна купатися у водоймах, ловити рибу, плавати на яхтах та човнах, а також займатися іншими видами активного відпочинку. У колишній садибі Тоторішкєс розташований один із кращих кемпінгів у Литві. Пізнавальною також є експозиція Тракайського історичного музею в острівному замку; також уваги заслуговують унікальна етнографічна виставка, присвячена караїмам, та парк садиби Ужутракіс. У Варнікайському лісі є навчальна стежка, а біля озер можна арендувати човни. У самому Тракаї є центр водного спорту, де проводяться гребні регати, а у 1934 році був заснований яхт-клуб.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Trakai Historical - National Park. visitlithuania.net. Архів оригіналу за 2 листопада 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  2. Traku Istorinis Nacionalinis Parkas in Lithuania Protected Planet
  3. Trakai Historical National Park. unesco.org (англ.). Процитовано 30 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]