Фентезі про тварин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фентезі про тварин
Зображення
CMNS: Фентезі про тварин у Вікісховищі

Фентезі про тварин — термін для історій, які стосуються олюднених тварин, це може бути в літературі, кіно чи інших медіа.

Історія[ред. | ред. код]

Антропоморфна кішка охороняє гусей, Єгипет, бл. 1120 рік до нашої ери
Ілюстрація до Езопової байки: «Цвіркун і Мураха», опублікована в 1919 році. Автор: Майло Вінтер.

Олюднення завжди було популярне в казках. Одними з найдавніших, які ми знаємо, є байки Езопа про тварин, які є короткими історіями про тварин, які насправді демонструють людську дурість[1]. Пізніше вони були перетворені у римованій формі французом Лафонтеном.

Пізніше це постійно повторювана форма в народній оповіді, це можуть бути народні пісні або середньовічні вистави про лиса Робіна, який завжди обманює можновладців, така собі тваринна версія Робін Гуда або в народних казках, таких як «Троє поросят» чи «Троє козенят»[2].

Авторські казки також мають багато прикладів. Скажімо, Ганс Крістіан Андерсен написав такий твір, як «Гидке каченя».

Аудиторія[ред. | ред. код]

Фентезі про тварин особливо асоціюються з дитячими книжками. Недарма багато з того, що написано та зроблено для дітей, є тваринним фентезі. Було багато критики щодо надмірного споживання даного інструментарію, але діти отримали чудові фентезі про тварин, наприклад Вітер у вербах Кеннета Грема та Тварини Турбйорна Еґнера в Hakkebakkeskoven.

Проте є тваринне фентезі, де цільовою аудиторією є дорослі. Очевидним прикладом цього є «Товариш Наполеон» Джорджа Орвелла (Колгосп тварин), а також перші книги Річарда Адамса, Канінб'ергета, Шардіка та Хундефлюгтена.

більш різноманітні приклади тваринного фентезі у мультфільмах. Прикладом є Тома і Джеррі Волта Діснея.

Новітніша комп'ютерна технологія дозволила створювати дуже переконливі живі ігрові фільми цього жанру, як-от Бейб.

Рівні олюднення[ред. | ред. код]

Чіп і Дейл

Олюднення тварин може відбуватися на трьох рівнях.

Перший рівень — коли тварини забезпечені людськими почуттями та думками, але в іншому поводяться, як зазвичай тварини. Тут, як приклад із всесвіту Діснея, можна згадати Плуто, який не говорить нічого, крім виття, як інші собаки, і живе з господарем у собачій будці, але набув людських емоцій.

Другий рівень — коли, окрім думок і почуттів, тварини можуть говорити, але в іншому живуть, як тварини. Прикладом є книги Річарда Адамса, у зв'язку з цим можна згадати діснеєвських Чіпа і Дейла.

Третій рівень — коли вони повністю вилучені зі свого біотопу і живуть як люди в одязі на тілі та в будинках, можливо навіть у містах. Це найпоширеніша річ у проєктах Disney.

Тоді в одній роботі можуть бути змішані форми трьох ступенів, це стосується, напр. Тварини в Гаккебаккесковені.

Дана форма популярна від часів первісності до наших днів.

Приклади фентезі про тварин[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник-довідник літературознавчих термінів / Упор.: О. В. Бобир, В. Й. Буденний, О. Б. Мамчич, Н. П. Нікітіна; за ред. О. В. Бобиря. — Чернігів: ФОП Лозовий В. М., 2016. — 132 с. ISBN 978-617-7323-62-3 (стор.: 16, 23)
  2. Myths Legends and Folktales What’s the Difference | Pitlane Magazine. www.pitlanemagazine.com. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 14 травня 2019.