Фолькер Шпрінгель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фолькер Шпрінгель
Volker Springel
Народився 18 листопада 1970(1970-11-18) (53 роки)
Бакнанг
Країна  Німеччина
Діяльність астрофізик, астроном
Alma mater Тюбінгенський університет,
Мюнхенський університет
Галузь астрономія
Заклад Інститут астрофізики імені Макса Планка
Науковий ступінь доктор філософії
Науковий керівник Саймон Вайт
Аспіранти, докторанти Debora Šijačkid[1]
Членство Леопольдина[2]
Die Junge Akademied (2011)
Національна академія наук США
МАС
Відомий завдяки: моделювання «Міленіум»,
проєкт «Акваріус»
Нагороди

Фолькер Шпрінгель (нім. Volker Springel; нар. 18 листопада 1970) — німецький астрофізик і космолог. Спеціаліст з чисельних моделювань формування структур, особливо відомий своєю участю в моделюванні «Міленіум» і проєкті «Акваріус». Директор Інституту астрофізики Макса Планка в Гархінзі. Академік Академії Леопольдина і Національної академії наук США.

Біографія[ред. | ред. код]

Шпрінгель вивчав фізику в Тюбінгенському університеті з 1991 по 1996 рік за стипендією Німецького національного академічного фонду[en]. Протягом навчання він провів один рік за обміном в Університеті Берклі (в 1994/1995). 1996 року він захистив дипломну роботу «Топологія та функція світності огляду червоного зміщення PSCz» під керівництвом Ганнсом Рудером[de] з Тюбінгенського університету та Саймона Вайта з Інституту астрофізики Макса Планка.

2000 року він отримав ступінь доктора філософії в Інституті астрофізики Макса Планка та Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана, захистивши під керівництвом Саймона Вайта дисертацію «Про утворення та еволюцію галактик».

Після захисту дисертації він працював постдоком у Гарвард-Смітсонівському астрофізичному центрі в США і деякий час працював консультантом з управління. 2003 року він повернувся в Інститут астрофізики Макса Планка в Гархінг, а 2005 року став керівником групи.

З 2010 по 2018 рік він був професором теоретичної астрофізики в Гайдельберзькому університеті та керівником групи теоретичної астрофізики в Гайдельберзькому інституті теоретичних досліджень. У 2012 році він став зовнішнім членом Товариства Макса Планка в Інституті астрономії Макса Планка в Гайдельберзі.

2018 року він знову повернувся в Гархінг і посів посаду директора Інституту астрофізики Макса Планка.

Наукові результати[ред. | ред. код]

Шпрінгель займається чисельним моделюванням формування галактик. Наприклад, він мав значний внесок у моделювання «Міленіум», яке протягом місяця використовувала потужності суперкомп'ютерів в обчислювальному центрі Інститут астрофізики Макса Планка. Ці розрахунки полягали в моделюванні куба з довжиною ребра 2 мільярди світлових років, всередині якого знаходилося приблизно 20 мільйонів галактик. Іншою областю досліджень є чисельне моделювання для з'ясування ролі темної матерії (наприклад, шляхом створення різних космологічних моделей темної енергії та темної матерії[3]) та пошук потенційних експериментів для їх виявлення (наприклад, анігіляція).

Шпрінгель і його колеги також змоделювали еволюцію та зіткнення галактик із надмасивними чорними дірами. Він виявив, що спочатку утворюються квазари, вивільняючи стільки енергії, що газ викидається з околиць чорної діри. Цей процес сповільнює подальше утворення зір і подальше зростання надмасивної чорної діри. Це також вирішило проблему моделювання формування галактик у ранньому космосі, що призвело до набагато більшої щільності зір, ніж спостерігалося[4][5]. Вони також змогли пояснити зв'язок між масою чорної діри та розподілом швидкостей зір у галактиці, а також передбачили межу довжини фази квазара в 100 мільйонів років.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  2. https://www.leopoldina.org/fileadmin/redaktion/Mitglieder/CV_Springel_Volker_D.pdf
  3. Springel, V., Wang, J., Vogelsberger, M., Ludlow, A., Jenkins, A., Helmi, A., Navarro, J.F., Frenk, C.S. and White, S.D., 2008. The Aquarius Project: the subhaloes of galactic haloes. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 391(4), pp.1685-1711
  4. Kollidierende Galaxien wecken schlafende Schwarze Löcher. MPG, 9 лютого 2005
  5. Di Matteo, T., Springel, V. and Hernquist, L., 2005. Energy input from quasars regulates the growth and activity of black holes and their host galaxies. Nature, 433(7026), pp.604-607
  6. Mitgliederverzeichnis von Volker Springel, Leopoldina

Посилання[ред. | ред. код]