Франишин Дмитро Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Юрійович Франишин
 Солдат
Загальна інформація
Народження 8 листопада 1982(1982-11-08)
Стадниця
Смерть 20 січня 2015(2015-01-20) (32 роки)
Донецьк
Поховання Стадниця
Громадянство Україна Україна
Псевдо «Злостний гном»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Десантні війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту»
Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту»

Дмитро́ Ю́рійович Франи́шин (8 листопада 1982(19821108) — 20 січня 2015) — солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Один із «кіборгів».

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Кулеметник, 81-а окрема аеромобільна бригада — 90-й окремий аеромобільний батальйон, псевдо «Злостний гном».

18 січня 2015-го отримали наказ дістатися до одного з терміналів ДАП, забрати вбитих та змінити поранених, мала відбутися чергова ротація. Вирушили на трьох МТЛБ. Уночі проти 20 січня через густий туман бригада збилася з визначеного курсу, відійшовши майже на кілометр від дороги, потрапили в засідку. Почався одночасний обстріл з трьох сторін, 1 бойова машина встигла швидко змінити курс і відійти в безпечне місце, інші зазнали ушкоджень. Вибухом було вбито й поранено солдатів, що перебували зверху на броні, серед тих, що загинули — Володимир Загуба. Друге влучання сталося в задній люк машини, з якого в той час вибиралися бійці. Бабенко Вадим Вікторович залишився живим, поранений у ногу, потрапив до полону. Автомобіль, у якому їхав Франишин, врізався в будівельні конструкції та вибухнув. Перебував у списках зниклих безвісти. Впізнаний за експертизою ДНК.

Без Дмитра лишились батьки, дружина Оксана, донька Кароліна 2008 р.н.

1 квітня 2015-го у Вінниці відбулося прощання з Дмитром та ще двома воїнами Зулінським Сергієм та Шевчуком Леонідом. 2 квітня похований на кладовищі села Стадниця.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)[1].
  • Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).
  • 24 серпня 2015 року в селі Стадниця Вінницького району на фасаді будівлі загальноосвітньої школи (вулиця Шкільна, 23), де навчався Дмитро, йому відкрито меморіальну дошку.
  • 17 жовтня 2016 року у центрі села Стадниця Вінницького району біля меморіалу воїнам-односельцям, загиблим під час Другої світової війни, відкрито пам'ятний знак на честь двох загиблих земляків у зоні антитерористичній операції, один з яких Дмитро Франишин.
  • Вшановується в меморіальному комплексі «Зала пам'яті», в щоденному ранковому церемоніалі 20 січня[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 23 травня 2015 року № 282/2015 «Про відзначення державними нагородами України»
  2. В Міноборони вшанували загиблих Українських захисників. mil.gov.ua. Офіційний сайт Міністерства оборони України. Архів оригіналу за 20 січня 2022.
  3.  Ранковий церемоніал вшанування загиблих українських героїв 20 січня на YouTube

Джерела[ред. | ред. код]