Фінгерстайл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фінгерстайл (пальцевий метод, пальцевий стиль) — техніка гри на гітарі (найчастіше акустичній), при якій звук видобувається переважно пальцями однієї або обох рук. У зв'язку з великою кількістю прийомів техніка фінгерстайл є однією з найважчих.

У цьому стилі переважно грають нігтями, як і на класичній гітарі, але часто замість гри нігтями гітаристи надягають на пальці «медіатори-кігті» — фінгерпіки[en].

Гра в цьому стилі дозволяє ширше розкрити можливості акустичної гітари, оскільки дозволяє грати одночасно і акомпанемент, і мелодію. У цьому стилі використовуються різні способи видобування звуку: піцикато, тепінг, флажолети, слеп та інші. Використовується також перкусійна техніка, що являє собою видобування будь-яких «мертвих нот»: удари по корпусу, струнах і багато іншого. У кожного фінгерстайл-гітариста свій набір прийомів.

Наприклад, Енді Маккі[ru] використовує тепінг, перкусію. Ентоні Дюфор[en] використовує фінгерпік на великому пальці. Трейс Банді[en] використовує різні каподастри та луп-машину. А Сергіо Альтамура грає на гітарі смичком.

Відомі гітаристи в цьому стилі: Чет Аткінс, Томмі Еммануель, Енді Маккі[en], Doyle Dykes[en], Чон Сонха, Марк Нопфлер, Юен Добсон, Ігор Прєсняков, Джон Батлер[en], Трейс Банді[en], Сергіо Альтамура, Ентоні Дюфор[en], Ерік Монґрен, Дон Росс[en].

Подібна техніка характерна також для кантрі та схожих стилів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]