Ibanez

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ibanez
англ. Ibanez
Тип Приватна
Галузь Музичні інструменти
Засновано 1929
Засновник(и) Hoshino Gakkid
Штаб-квартира Японія Японія, Нагоя
Продукція Електрогітари, бас-гітари, акустичні гітари, підсилювачі, педалі ефектів
Власник(и) Hoshino Gakkid
Холдингова компанія Hoshino Gakkid
ibanez.com
CMNS: Ibanez у Вікісховищі
Гітара Ibanez

Ibanez (яп. アイバニーズ, Aibanīzu) — відомий гітарний бренд, яким володіє компанія Hoshino Gakki, розташована в місті Нагоя, Японія.

Hoshino Gakki стала однією з перших японських компаній, що виробляють музичні інструменти, яка зуміла досягти успіху в Сполучених Штатах і Європі. Пізніше й інші японські виробники гітар вийшли на ринок (наприклад, ESP та Jackson).

Хоча сучасне виробництво Ibanez почалося в Японії з 1957 року компанією Hoshino Gakki, назва «Ibanez» з'явилася вже в 1929 році, коли компанія налагодила імпорт акустичних гітар «Salvador Ibáñez» з Іспанії до Японії. Hoshino Gakki володіє брендами «Ibanez» (гітари) і «Tama» (барабани).

Історія[ред. | ред. код]

Компанія Hoshino Gakki з'явилася в 1908 році як підрозділ з продажу музичних інструментів в компанії Hoshino Shoten, що займається продажем книг[1]. У 1935 році вони почали виробляти свої власні струнні інструменти. Компанія мала незначну присутність на Заході аж до середини 1960-х.

Починалося все з імпортування іспанських гітар від знаменитого іспанського майстра Сальвадора Ібаньєс (ісп. Salvador Ibáñez, 1854—1920). Коли іспанська майстерня була знищена під час громадянської війни (1936—1939) і оригінальні гітари стали недоступні (проте користувалися високим попитом завдяки високій якості), компанія викупила права на торгову марку «Ibanez» і почала випускати акустичні гітари самостійно, спочатку як «Ibanez Salvador», і пізніше як «Ibanez».

Сучасна ера гітар Ibanez почалася в 1957 році. Каталоги кінця 1950-х і 1960-х містили гітари незвичайної форми. Деякі з гітар кінця 1960-х були схожі на розробки Hagström і EKO. Hoshino Gakki використовувала гітарну фабрику Teisco для випуску гітар Ibanez після того, як вони припинили випуск власних гітар в 1966 році. Після закриття фабрики Teisco в 1970 році Hoshino Gakki використовувала фабрику FujiGen Gakki для виробництва більшості гітар Ibanez, також змінився металевий логотип Ibanez на голові гітари на більш сучасний, що наноситься методом декалькоманії.

Відомі музиканти, що використовують Ibanez[ред. | ред. код]

Підписні моделі Стіва Вая та Джо Сатріані в лондонському Hard Rock Cafe
Шарлі Д'Анжело з Arch Enemy

Ibanez випускає підписні гітари та обладнання для відомих гітаристів[2].

Електрогітари[ред. | ред. код]

Бас-гітари[ред. | ред. код]

[3]

Пів-акустичні гітари[ред. | ред. код]

Акустичні гітари[ред. | ред. код]

[4]

Педалі ефектів[ред. | ред. код]

[5]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Спочатку прізвище майстра, в честь якого названа фірма, звучить саме як «Ібаньєс», однак згодом назва зазнала «американізації» через зростання популярності в США і стала звучати як «Айбеніз».
  • В країнах колишньої російської окупації (пострадянських країнах), де розповсюдженість гітар Ibanez досягла особливого успіху, завдяки невисокій ціні та «агресивному» дизайну гітар, міцно вкоренилась назва «Ібанез».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hoshino Gakki Ten: от томов к мелодиям. (рос.). www.guitars.ru. Архів оригіналу за 11 червня 2011. Процитовано 18 червня 2018.
  2. LTD., HOSHINO GAKKI CO.,. Electric Guitars Artists | Ibanez guitars. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 18 червня 2018.
  3. LTD., HOSHINO GAKKI CO.,. Bass Artists | Ibanez guitars. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 18 червня 2018.
  4. LTD., HOSHINO GAKKI CO.,. Acoustic Guitars Artists | Ibanez guitars. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 18 червня 2018.
  5. LTD., HOSHINO GAKKI CO.,. Artist Roster - Electric Guitars | Ibanez guitars. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 18 червня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]