Urocricetus alticola

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хом'ячок Ладака)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Urocricetus alticola
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Хом'яки (Cricetinae)
Рід: Urocricetus
Вид:
U. alticola
Біноміальна назва
Urocricetus alticola
Ареал

Urocricetus alticola (хом'ячок ладакхський[1]) — вид роду Хом'ячок.

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

Мешкає на півночі Південної Азії та Китаю. У Південній Азії він знаходиться в північній Індії (Джамму і Кашмір) і в західному Непалі на висоті близько 4000 м над рівнем моря. Вважається, він добре поширений на цій висоті вздовж Гімалаїв. У Китаї зазвичай знаходиться на висоті від 3100 до 5200 м над рівнем моря. Вид живе в хвойних і березових лісах, у степах, чагарниках, на болотистих та гірських луках[2].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба становить від 80 до 98 міліметрів, довжина хвоста — від 36 до 42 міліметрів, довжина задньої лапи — від 15 до 18 міліметрів, а довжина вуха — від 13 до 16 міліметрів. Маса тіла 22–48 грамів. Волосяний покрив зверху сіро-жовто-коричневий, на спині немає плям. Розмежування між верхньою і нижньою шерстю нечітке і проходить більше як хвиляста лінія вниз по боці. Круп сірий. Хвіст короткий, світло-коричневий зверху і білий знизу. Вид відрізняється від U. kamensis тим, що його хвіст менше п'яти сантиметрів завдовжки, а стегна не чорні[3].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

В основному він веде нічний спосіб життя, але може бути активним і вдень і харчується насінням трав, зерном і комахами. Розмноження припадає на травень-серпень, пік припадає на червень-липень[3]. Розмір приплоду: 5–10[2], найчастіше, 7 чи 8 дитинчат[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б IUCN
  3. а б в A. T. Smith, R. S. Hoffmann: Subfamily Cricetinae. 2008, S. 242

Джерела[ред. | ред. код]