Хідео Кодзіма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хідео Кодзіма
яп. 小島秀夫
Народився 24 серпня 1963(1963-08-24)[1] (60 років)
Soshigayad, Район Сетаґая, Токіо, Японія[2]
Країна  Японія
Місце проживання Токіо[2]
Ібаракі[2]
Осака
Каванісі
Діяльність video game designer, інформатик, video game producer, сценарист, письменник, ігровий дизайнер, Теорія авторського кіно
Галузь video game designd і відеогра
Знання мов японська
Заклад Kojima Productions[d]
Роки активності 1986 — тепер. час
Magnum opus Metal Gear і Death Stranding
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0463620
Сайт kojimaproductions.jp

Хідео Кодзіма (яп. 小島秀夫; нар. 24 серпня 1963, Токіо) — японський геймдизайнер, сценарист, продюсер та керівник розробки відеоігор. Кодзіма знаний своєрідним авторським підходом до створення ігор; ще до приходу в ігрову індустрію він захоплювався літературою та кінематографом і пізніше розглядав розробку ігор, як нову можливість для художньої творчості. Кодзіма протягом багатьох років працював в компанії Konami Digital Entertainment, в тому числі як керівник внутрішньої студії Kojima Productions, також певний час був віцепрезидентом Konami. Після розриву з Konami в 2015 році Кодзіма відтворив і очолив Kojima Productions вже як незалежну студію.

Кодзіма найзнаніший як творець серії ігор Metal Gear — розроблених під його керівництвом ігри цієї серії виходили протягом понад чверті століття, справивши значний вплив на жанр стелс-ігор та індустрію відеоігор загалом. Окрім Metal Gear, Кодзіма також розробив пригодницькі ігри Snatcher і Policenauts; також виступав продюсером інших ігор серії, в тому числі Zone of the Enders, Boktai і Castlevania: Lords of Shadow. Death Stranding стала першою грою Кодзіми, розробленою поза Konami.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 24 серпня 1963 року в місті Токіо, в 7 років разом із сім'єю переїхав до Кобе (місце дій однієї з його ігор). В минулому віцепрезидент Konami Computer Entertainment Japan, зараз — голова Kojima Productions. Творець успішних ігрових проєктів, таких як серіал Metal Gear Solid, Snatcher, Policenauts. Також спродюсував обидві частини Zone of the Enders і серію Boktai.

Кар'єра в розробці ігор[ред. | ред. код]

Konami Corporation[ред. | ред. код]

В 1986 був прийнятий в компанію Konami на посаду дизайнера в підрозділ, котрий займався проєктами для MSX.

Перша гра над якою працював Кодзіма в ролі асистента режисера — Penguin Adventure. Перший розроблений ним проєкт — Lost World (був скасований Konami).

Перший випущений проєкт — Metal Gear для MSX 2 (консоль була популярна здебільшого в Європі та Японії, тому в США гра була видана значно пізніше для Nintendo Entertainment System, без участі самого Кодзіми). Metal Gear унікальний тим, що вперше відкрив світу жанр stealth-action, в котрому більшу частину часу доводилось не воювати, а ховатися від супротивників, самі ж збройні сутички були невигідні гравцю.

В 1988 році Кодзіма взяв участь в розробці Snatcher, пригодницької відеогри з елементами кіберпанку. Проєкт був підданий критиці, але мав успіх.

В 1990 році ексклюзивно для Японії виходить Metal Gear 2: Solid Snake для MSX, одна з найуспішніших ігор в серії MGS. Кодзіма не став міняти формулу ігрового процесу, приділив набагато більше уваги сюжету гри.

В 1992 виходить римейк Snatcher для PC-Engine, названий Snatcher CD-ROMantic, а в 1994 — Policenauts, пригодницька гра в стилі нуар. В 1996 обидва проєкти було портовано на Sony PlayStation.

Довгоочікуваний реліз Metal Gear Solid на PS перетворює Кодзіму на зірку ігрової індустрії. Цей проєкт вперше в серії MGS використав 3D-графіку та мав порівняно серйозний сюжет.

На початку 2000-х Кодзіма показав перші кадри Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, прямого продовження Metal Gear Solid. Завдячуючи можливостям PlayStation 2, кінематографічні вставки гри, а також графіка та анімація виглядали реалістичніше, ніж у попередніх іграх серії. Негативні відгуки здебільшого стосувалися заміни Соліда Снейка (головний герой минулих частин Metal Gear) на новачка Райдена, якому дістався великий другий епізод гр.

До виходу MGS2 Кодзіма спродюсував Zone of the Enders, шутер від третьої особи з аніме-вставками, та унікальний проєкт для GBA під назвою Boktai (головна ідея гри полягала в наявності сенсора, що реагує на сонячне світло. Навколо цього була вибудувана більша частина ігрового процесу). А в 2004 вийшов рімейк Metal Gear Solid під назвою Metal Gear Solid: The Twin Snakes для Nintendo GameCube. Ролики для гри поставив відомий азійський режисер Рюхей Кітамура.

Потім Кодзіма зайнявся розробкою Metal Gear Solid 3, шпигунським екшеном у стилі 60-х років. Головним героєм став Біґ Босс (Big Boss) — генетичний батько Снейка, а сюжет став логічнішим і послідовнішим. Пізніше Konami видала розширену версію гри — Metal Gear Solid 3: Subsistence — котра мала нову зручнішу камеру та включала багато доробок і доповнень. MGS: Peace Walker продовження Metal Gear Solid 3 яке має вийти в 2009 році на PSP. Metal Gear Solid 4:Guns of the Patriots вийшов наприкінці 2008 року ексклюзивно для консолі PS3.

Kojima Productions[ред. | ред. код]

1 квітня 2005 команда Кодзіми отримала особисту студію «Kojima Productions», котра до того часу випустила п'ять проєктів для різноманітних ігрових платформ: Metal Gear Solid 3: Subsistence, Metal Gear Acid 2, Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel, Metal Gear Solid: Portable Ops, Lunar Knights та кінцеву частину саги про Соліда Снейка — Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots для PlayStation 3.

На Е3 2009 була анонсована мультиплатформена гра — Metal Gear Solid: Rising, головним героєм якої є Райден. Також Кодзіма працює над новою Castlevania.

Проєкти2004[ред. | ред. код]

Рік Гра У якості
1986 Penguin Adventure Асистент режисера
1987 Metal Gear Режисер, геймдизайнер, сценарист
1988 Snatcher Режисер, геймдизайнер, сценарист
1990 Metal Gear 2: Solid Snake Режисер, геймдизайнер, сценарист
1990 SD Snatcher Cценарист
1994 Policenauts Режисер, геймдизайнер, сценарист
1997 Tokimeki Memorial Drama Series Vol. 1 Продюсер
1997 Tokimeki Memorial Drama Series Vol. 2 Продюсер
1998 Metal Gear Solid Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
1998–2002 Beatmania (порт на консолі) Продюсер
1999 Tokimeki Memorial Drama Series Vol. 3 Наглядач
2000–2002 Beatmania IIDX (порт на консолі) Продюсер
2000 Metal Gear: Ghost Babel Продюсер
2001 Zone of the Enders Продюсер
2001 Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2003 Boktai: The Sun is in Your Hand Продюсер, геймдизайнер
2003 Zone of the Enders: The 2nd Runner Продюсер
2004 Metal Gear Solid: The Twin Snakes Продюсер
2004 Boktai 2: Solar Boy Django Продюсер
2004 Metal Gear Solid 3: Snake Eater Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2004 Metal Gear Acid Виконавчий продюсер
2005 Shin Bokura no Taiyō: Gyakushū no Sabata Продюсер
2005 Metal Gear Acid 2 Продюсер
2006 Lunar Knights Продюсер
2006 Metal Gear Solid: Portable Ops Продюсер
2006 Kabushiki Baibai Trainer: Kabutore! Продюсер
2007 Kabushiki Baibai Trainer: Kabutore! Next Продюсер
2008 Metal Gear Solid Mobile Наглядач
2008 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2008 Metal Gear Online Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2008 Twelve Tender Killers Продюсер
2009 Gaitame Baibai Trainer: Kabutore! FX Продюсер
2009 Metal Gear Solid Touch Виконавчий продюсер
2010 Metal Gear Solid: Peace Walker Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2010 Castlevania: Lords of Shadow Виконавчий продюсер
2013 Metal Gear Rising: Revengeance Наглядовий режисер
2014 Metal Gear Solid V: Ground Zeroes Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2014 P.T. Режисер, геймдизайнер
2015 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2019 Death Stranding Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
2025 Death Stranding 2: On the Beach Режисер, продюсер, геймдизайнер, сценарист
TBA OD TBA

Скасовані ігри[ред. | ред. код]

Рік скасування Гра
1986 Lost Warld
2015 Silent Hills

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]