Kojima Productions

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kojima Productions
株式会社コジマプロダクション
Kabushiki gaisha Kojima Purodakushon

Тип Приватне підприємство
Галузь Відеоігри
Доля Реформована як незалежна студія
Попередник(и) Konami Computer Entertainment Japand
Наступник(и)
(спадкоємці)
Kojima Productions[d]
Засновано
Засновник(и) Хідео Кодзіма
Закриття (ліквідація) 2015; 9 років тому (2015)[a]
Штаб-квартира Японія Токіо
Ключові особи
Продукція § Розроблені ігри
Співробітники ~80 (2019)
Холдингова компанія Konami Digital Entertainment (2005—2015)
Структурні підрозділи Kojima Productions Amsterdam
kojimaproductions.jp
CMNS: Kojima Productions у Вікісховищі

Kojima Productions[c] — японський розробник відеоігор, що базується в Токіо. Студія була заснована у 2005 році Хідео Кодзімою як дочірнє підприємство компанії Konami. До 2015 року студія переважно розробляла ігри серії Metal Gear, творцем якої був Кодзіма. Крім цього, вона вела роботи над Silent Hills, згодом скасованою грою із серії Silent Hill, створивши для неї інтерактивний тизер P.T.. У 2015 році Кодзіма пішов із Konami та реформував студію як незалежну. Після цього Kojima Productions розробила бойовик Death Stranding.

Історія[ред. | ред. код]

Дочірня студія Konami (2005—2015)[ред. | ред. код]

Продюсер Кенічіро Імаідзумі, актриса Юмі Кікучі та Хідео Кодзіма на представленні Metal Gear Solid 4[en] у 2007 році.

Kojima Productions була заснована 1 квітня 2005 року Хідео Кодзімою після того, як Konami об'єднала кілька своїх дочірніх компаній, включно з командою Кодзіми в Konami Computer Entertainment Japan (KCEJ)[1]. Кодзіма сказав, що злиття звільнило його від тягаря бізнес-адміністрування, який він відчував як віцепрезидент KCEJ, додавши, що як керівник Kojima Productions він зможе зосередитися на створенні ігор[2]. За словами Кодзіми, який також став обіймати посаду виконавчого директора в раді директорів Konami, йому все ж таки доводилося переконувати компанію вкладати кошти в його ідеї[3]. Спочатку студія працевлаштовувала майже сотню розробників, але до жовтня 2007 року розширилася до 200 осіб[4][5].

До 2015 року студія переважно розробляла ігри серії Metal Gear, включно з Guns of the Patriots[en] (2008), Peace Walker[en] (2010), Ground Zeroes (2014) та The Phantom Pain (2015).

У 2012 році студія почала розробку Silent Hills, нової частини в серії Silent Hill, яка велася на чолі з Кодзімою та кінорежисером Гільєрмо дель Торо[6][7]. Того ж року було відкрито структурний підрозділ в Лос-Анджелесі[8]. У серпні 2014 року було випущено P.T., безплатний інтерактивний тизер до Silent Hills[9], який Kojima Productions створила під псевдонимом «7780s Studio»[d][10]. P.T. отримала визнання критиків і була завантажена понад 1 млн разів за перший місяць[11]. Silent Hills була скасована навесні 2015 року через події, які призвели до закриття студії[12].

Закриття[ред. | ред. код]

16 березня 2015 року Konami оголосила про реструктуризацію операцій із розробки відеоігор задля «переведення нашої виробничої структури до системи під керуванням штаб-квартири, щоб створити міцну операційну базу, здатну реагувати на швидкі ринкові зміни навколо нашого бізнесу цифрових розваг». Згадки про Кодзіму та його студію були виключені з рекламних матеріалів та вебсайтів, що належали до серії Metal Gear; підрозділ Кодзіми в Лос-Анджелесі було перейменовано на Konami Los Angeles Studio; у Твіттері було створено новий обліковий запис Metal Gear Solid без згадки Кодзіми в назві; а сайт Kojima Productions почав перенаправляти на сайт Metal Gear Solid. Того ж дня Кодзіма розмістив у своєму особистому обліковому записі у Твіттері фотографію з підписом «від'їжджаю». В документації Konami зазначалося, що з 1 квітня Кодзіма більше не обійматиме посаду виконавчого директора в раді директорів компанії[13][14].

19 березня, посилаючись на анонімного співробітника, вебсайт GameSpot повідомив, що зміни були результатом конфліктів між Кодзімою та Konami. Згідно з цією інформацією, Кодзіму та працівників його студії почали сприймати як осіб, що працюють за контрактом, а не повноцінних співробітників, тоді як їхній доступ до корпоративної електронної пошти та телефонів було заблоковано. Також було повідомлено, що Кодзіма та старший персонал студії планували залишити Konami в грудні 2015 року після завершення їхніх контрактів та випуску The Phantom Pain[13]. Konami виступила із заявою про заперечення того, що Кодзіма залишає компанію й повідомила, що він, як і раніше, є частиною Konami та братиме участь у розробці ігор Metal Gear[14]. Наступного дня Konami заявила, що Кодзіма залишиться в компанії принаймні до завершення розробки The Phantom Pain, і що він набирає персонал для розробки майбутніх ігор Metal Gear[15], тоді як сам Кодзіма підтвердив, що він «на 100 % залучений» до розробки The Phantom Pain[16]. У квітні актриса Донна Берк, яка була залучена до озвучування гри, повідомила, що Кодзіма був звільнений; Konami спростувала ці твердження, а Берк відкликала свою заяву[17].

У липні актор Акіо Оцука[en], який неодноразово співпрацював із Кодзімою, повідомив про закриття Kojima Productions[18]. У грудні студія була номінована в категорії «Розробник року» на церемонії The Game Awards 2015, але поступилася CD Projekt RED[19]. За повідомленнями, юристи Konami заборонили Кодзімі відвідувати захід, тому актор Кіфер Сазерленд, який зобразив протагоніста The Phantom Pain, прийняв нагороду за гру від його імені[20].

Незалежна студія (з 2015)[ред. | ред. код]

16 грудня 2015 року Кодзіма, спільно із Sony Computer Entertainment, оголосив про те, що Kojima Productions буде реформована як незалежна студія[21], тоді як артдиректор Йодзі Сінкава[en] та продюсер Кенічіро Імаідзумі приєднаються до нього[22]. Разом із цим студія також оновила свій логотип[21]. Кодзіма реформував студію спираючись на філософію Media Molecule[en], яку він відвідав у 2016 року, прагнучи створити таку ж «невелику, затишну студію». Він похвалив велику кількість жіночих співробітників і невимушену атмосферу студії, порівнявши її із сімейною. Кодзіма встановив ліміт у сотню працівників для своєї студії, подібно до Media Molecule[23]. З оголошенням про реформування студія анонсувала розробку нового проєкту для PlayStation 4[21]. У травні 2016 року Кодзіма представив Люденса (англ. Ludens) — маскота студії, на якому ґрунтується її логотип[24]. У червні студія оголосила свій дебютний проєкт Death Stranding на виставці E3[25]. У грудні було оголошено, що Kojima Productions використовує ігровий рушій Decima для Death Stranding, створений амстердамською студією Guerrilla Games, і започаткує в Guerrilla свій невеликий підрозділ, який зосередиться на технічних аспектах[26]. Станом на вересень 2019 року Kojima Productions працевлаштовувала приблизно 80 співробітників, які працювали в штаб-квартирі у районі Шінаґава[27][28]. Death Stranding була випущена в листопаді й отримала загалом схвальні відгуки[29]. Того ж місяця Kojima Productions повідомила про плани створювати кінофільми[30], тоді як Імаідзумі залишив студію через внутрішні розбіжності, а згодом приєднався до Tencent[31][32].

У березні 2020 року студія була вимушена перейти на дистанційний режим роботи після того, як один зі співробітників захворів на коронавірусну хворобу внаслідок пандемії[33]. Деякий час Kojima Productions працювала над однокористувацькою епізодичною[en] грою жахів[en], але її було скасовано на ранній стадії розробки в середині 2020-го[34]. У жовтні студія підтвердила, що працює над новим проєктом[35]. У листопаді 2021 року студія оголосила про відкриття нового бізнес-підрозділу в Лос-Анджелесі, що спеціалізуватиметься на телебаченні та кіно[36]. На початку 2022 року студія почала переїзд до нових офісів в районі Мінато, що було завершено у червні[37]. У травні виконавець ролі протагоніста Death Stranding Норман Рідус заявив, що студія почала розробку продовження[38]. Death Stranding 2 була офіційно анонсована у грудні під час церемонії The Game Awards 2022[39]. Того ж місяця було оголошено про співпрацю Kojima Productions із Hammerstone Studios щодо кіноадаптації Death Stranding[40].

У червні 2023 року Кодзіма заявив, що студія працює над портом Death Stranding Director's Cut для macOS і планує випускати свої майбутні проєкти на цій платформі[41]. У грудні студія анонсувала гру жахів OD[42], яка є частиною партнерства між Kojima Productions та Microsoft, укладеного в червні минулого року, і використовує «передові хмарні технології» сервісу Azure[43]. Студія співпрацює з кінорежисером Джорданом Пілом над проєктом, тоді як Софія Лілліс, Гантер Шафер та Удо Кір є частиною акторського складу[42]. Кодзіма сказав, що міркував про цей проєкт із 2016—2017 року і звертався до багатьох компаній, щоб втілити його. Він зазначив, що проєкт «потребував інфраструктури, яка ніколи раніше не була потрібна», через що інші компанії відмовилися від співпраці[44]. У січні 2024 року Кодзіма анонсував шпигунський бойовик під робочою назвою Physint, активне виробництво якого почнеться після завершення розробки Death Stranding 2 та відбуватиметься за підтримки Sony[45].

Розроблені ігри[ред. | ред. код]

Рік Назва Платформа Видавець
Як дочірня студія Konami
2005 Boktai 3: Sabata's Counterattack Game Boy Advance Konami
Metal Gear Acid 2[en] PlayStation Portable
Metal Gear Solid 3: Subsistence PlayStation 2
2006 Kabushiki Baibai Trainer Kabutore Nintendo DS
Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel PlayStation Portable
Metal Gear Solid: Portable Ops[en]
2007 Lunar Knights[en] Nintendo DS
Metal Gear Solid: Portable Ops Plus PlayStation Portable
2008 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots[en] PlayStation 3
Metal Gear Online[en]
2009 Gaitame Baibai Trainer: Kabutore FX Nintendo DS
Metal Gear Solid Touch[en] iOS
2010 Metal Gear Solid: Peace Walker[en] PlayStation Portable
Castlevania: Lords of Shadow[en][e] Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2011 Metal Gear Solid HD Collection[en] PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360
2012 Metal Gear Solid 3: Snake Eater 3D Nintendo 3DS
Metal Gear Solid: Social Ops[en] Android, iOS
Zone of the Enders HD Collection[en] PlayStation 3, Xbox 360
2013 Metal Gear Rising: Revengeance[f] Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Metal Gear Solid: The Legacy Collection[en] PlayStation 3
2014 Metal Gear Solid V: Ground Zeroes Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
P.T.[g] PlayStation 4
2015 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Як незалежна студія
2019 Death Stranding Microsoft Windows, PlayStation 4 505 Games[h], Sony Interactive Entertainment
2021 Death Stranding Director's Cut iOS, iPadOS, macOS, Microsoft Windows, PlayStation 5
2025 Death Stranding 2: On the Beach PlayStation 5 Sony Interactive Entertainment
Н/Д OD Н/Д Xbox Game Studios
Н/Д Physint[i] Н/Д Sony Interactive Entertainment

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. а б Як дочірня студія Konami.
  2. Як незалежна студія.
  3. У 2005—2015 рр., будучи дочірнім підприємством Konami, була відома як Kojima Productions (яп. 小島プロダクション, Kojima Purodakushon), тоді як «小島» позначало японське написання призвище керівника студії Хідео Кодзіми. З грудня 2015 року, після реформації студії як незалежної, стала відома як Kojima Productions Co., Ltd. (яп. 株式会社コジマプロダクション, Kabushiki gaisha Kojima Purodakushon), тоді як «コジマ» позначає фонетичну катакану, що передає призвище Кодзіми.
  4. Назва «7780s Studio» посилається на площу префектури Сідзуока у квадратних кілометрах; дослівний переклад назви префектури — «Тихі пагорби», а в Японії серію Silent Hill часто називають «Сідзуока».
  5. Розроблена в співпраці з MercurySteam[en].
  6. Розроблена в співпраці з PlatinumGames.
  7. Випущена під псевдонимом «7780s Studio».
  8. Видання порту для Windows.
  9. Робоча назва.
Джерела
  1. Konami Announces New Kojima Productions Team. GamesIndustry.biz (англ.). 19 травня 2005. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  2. Hideo Kojima Exclusive Q&A. GameSpot (англ.). 20 травня 2005. Архів оригіналу за 1 квітня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  3. Doree, Adam (24 серпня 2008). Hideo Kojima: The Kikizo Interview 2008. Kikizo (англ.). Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 23 грудня 2021.
  4. Blevins, Tal (19 вересня 2005). GC 2005: Hideo Kojima Interview. IGN (англ.). Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  5. Nutt, Christian (15 жовтня 2007). Infiltrating Kojima Productions: Ryan Payton Talks Metal Gear Solid 4. Game Developer (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  6. McWhertor, Michael (27 вересня 2012). Konami wants Hideo Kojima to make a Silent Hill game. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  7. McCormick, Rich (12 серпня 2014). Guillermo del Toro and Hideo Kojima are making a new 'Silent Hill' game. The Verge (англ.). Архів оригіналу за 13 серпня 2014. Процитовано 23 грудня 2021.
  8. Kojima Productions opens LA studio. MCV/Develop (англ.). 12 вересня 2012. Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  9. Williams, Mike (15 серпня 2014). P.T. — The "Playable Teaser" for Kojima and Del Toro's Silent Hills. USgamer (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  10. Matulef, Jeffrey (15 серпня 2014). Hideo Kojima and Guillermo del Toro are making Silent Hills. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  11. Gelbart, Bryn (8 квітня 2020). How P.T. Redefined Urban Legends for the 21st Century. IGN (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  12. Schreier, Jason (27 квітня 2015). It's Official: Silent Hills Is Canceled. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  13. а б Brown, Peter; Crossley, Rob (20 березня 2015). Kojima Expected to Leave Konami After MGS5, Inside Source Confirms. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 29 серпня 2019. Процитовано 23 грудня 2021.
  14. а б Farokhmanesh, Megan (19 березня 2015). Konami removes Kojima name from Metal Gear games, Kojima rumored to leave. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 1 квітня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  15. Yin-Poole, Wesley (20 березня 2015). Konami announces plan for brand new Metal Gear series. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 30 листопада 2019. Процитовано 23 грудня 2021.
  16. Nunneley, Stephany (20 березня 2015). Kojima "100% involved" in Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain development. VG247 (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  17. Ashcraft, Brian (10 квітня 2015). The Kojima Rumors Are True, Says Metal Gear Singer. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  18. Hussain, Tamoor (12 липня 2015). Kojima Productions Has Disbanded, Says Metal Gear Solid Voice Actor. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 2 грудня 2019. Процитовано 23 грудня 2021.
  19. Futter, Mike (3 грудня 2015). The Game Awards 2015 — Winners, News, And Reveals. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  20. Tach, Dave (3 грудня 2015). Konami prevented Kojima from attending The Game Awards, host says. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 3 липня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  21. а б в Gilbert, Ben (16 грудня 2015). Hideo Kojima Opens New Studio, Working With Sony. Business Insider (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  22. Dyer, Mitch; Otero, Jose (16 грудня 2016). Hideo Kojima Talks New Studio, 'Edgy' PlayStation Game, and the Future. IGN (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2019. Процитовано 23 грудня 2021.
  23. Holmes, Mike (23 травня 2016). Kojima on why he's modelling his studio on Media Molecule. Gamereactor (англ.). Архів оригіналу за 16 січня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  24. McWhertor, Michael (17 травня 2016). Hideo Kojima reveals the character behind the new Kojima Productions logo. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 25 червня 2023. Процитовано 25 серпня 2023.
  25. O'Connor, Alice (14 червня 2016). Kojima Productions Announce Death Stranding. Rock Paper Shotgun (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  26. Kerr, Chris (5 грудня 2016). Kojima is using Guerrilla's Decima Engine to build Death Stranding. Game Developer (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  27. Brown, Peter (20 вересня 2019). Hideo Kojima Says It's His Destiny To Create New Games And Take Risks. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 12 лютого 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  28. Sliva, Marty (26 січня 2017). Hideo Kojima, Death Stranding, and Building the Studio. IGN (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  29. Death Stranding Critic Reviews for PlayStation 4. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  30. Sheridan, Connor (4 листопада 2019). Hideo Kojima says his studio "will start making films" in the future. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  31. Robinson, Andy (27 листопада 2019). Kojima Productions veteran Ken Imaizumi 'departs' following Death Stranding. Video Games Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  32. Gera, Emily (17 травня 2020). Metal Gear Solid veteran Ken-Ichiro Imaizumi joins Tencent a year after leaving Kojima Productions. VG247 (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  33. Taylor, Haydn (31 березня 2020). Kojima Productions staff working remotely after employee diagnosed with COVID-19. GamesIndustry.biz (англ.). Архів оригіналу за 2 квітня 2020. Процитовано 23 грудня 2021.
  34. Bradshaw, Kyle (30 вересня 2022). Source: Stadia turned down an exclusive Death Stranding follow-up from Kojima. 9to5Google (англ.). Архів оригіналу за 30 вересня 2022. Процитовано 4 жовтня 2022.
  35. Gurwin, Gabe (22 жовтня 2020). Kojima Productions Has Started Its Next Game, And It's Hiring. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  36. Del Rosario, Alexandra (22 листопада 2021). 'Death Stranding' Developer Kojima Productions Launches TV & Film, Music Division. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  37. Bošnjak, Dominik (16 грудня 2022). Kojima Productions Shows Off the New Studio and It's Swanky. Game Rant (англ.). Архів оригіналу за 17 грудня 2022. Процитовано 18 грудня 2022.
  38. McWhertor, Michael (20 травня 2022). A new Death Stranding is happening, Norman Reedus says. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 20 травня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  39. Kennedy, Victoria (9 грудня 2022). Death Stranding 2 officially revealed by Hideo Kojima. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 9 грудня 2022.
  40. Shepard, Kenneth (15 грудня 2022). Kojima's Making A Death Stranding Movie With A New Story. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 15 грудня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  41. McWhertor, Michael (5 червня 2023). Hideo Kojima, 'die-hard Apple fan,' bringing Death Stranding to Mac. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2023. Процитовано 5 червня 2023.
  42. а б McWhertor, Michael; Patches, Matt (7 грудня 2023). Kojima reveals OD, an immersive horror game collab with Jordan Peele. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 8 грудня 2023.
  43. Brown, Matt (12 червня 2022). Microsoft partners with Kojima Productions on cloud-powered Xbox game. Windows Central (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  44. Yamada, Shuka (22 грудня 2022). Hideo Kojima Interview: Visiting His New Studio as Kojima Productions Enters Phase 2. IGN (англ.). Архів оригіналу за 22 грудня 2022. Процитовано 22 грудня 2022.
  45. Yin-Poole, Wesley (1 лютого 2024). Hideo Kojima Is Returning to the Stealth Genre With an Action Espionage Game for PlayStation — State of Play 2024. IGN (англ.). Архів оригіналу за 2 лютого 2024. Процитовано 2 лютого 2024.

Посилання[ред. | ред. код]