Мата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Циновка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Солом'яна мата для даху
Гімнастична мата
Морська мата на кришці люка

Ма́та[1] (від лат. matta або італ. matta через пол. mata), цино́вка[2] (рос. циновка, від цыновать — «дерти лико»)[3] — плетене солом'яне або очеретяне покривало, підстилка. Також — м'яка підстилка чи матрац, що захищає спортсмена від ударів під час падіння (так звана «гімнастична мата»).

Морські мати[ред. | ред. код]

На військовому і цивільному флоті мата — килимок з прядива. Мати застосовуються для забивання пробоїн, гасіння пожеж, а також для підтримки чистоти на палубі і в унутрішніх приміщеннях. Залежно від способу виготовлення мати бувають плетені, шпиговані і ткані[4][5]. Плетуть мати з плетінок (сплетених з троса плітей), зі шкімушки або сталок ворси. Ткана мата тчеться з білого або смоленого шкімушгару (шкімушкового ліня) за допомогою спеціальних інструментів — берда і трепала. Бердо (берда) нагадує примітивну ткацьку ремізу і має вигляд рами з чотирьох брусків, між довгими сторонами якої натягнуті шнури з вічками посередині. Троси шкімушгару основи натягують між двома рейками (аналогічними ткацьким навоям), а половину з них пропускають крізь вічка шнурів, половину між шнурами. Трос-утік кріплять до планки-човника і просилюють між тросами основи, ущільнюючи його трепалом (планкою близько 2 м завдовжки, із загостреною крайкою) замість ткацького берда. Розсування ниток основи проводиться так само, як і в бердечка для ткання поясів: переміщенням його догори-донизу. Шпигована мата рясно унизується ворсою (ткані мати зазвичай унизуються ворсою з манільського троса). Якщо шпигування виконується під час ткання, нитки основи обвивають тросом по паличці після кожного прокладання утокової нитки; наклавши таким чином кільки примотаних нитками до основи паличок, перерізають шлаги троса, що й утворюють ворсу. Плетені мати шпигують вже готовими, накладанням шлагів навколо прикладеної палички і з наступним їх перерізанням. Окрім того, шпиговану мату виготовляють іншим способом: з'єднуючи сусідні дві нитки основи короткими відрізками троса і випускаючи їхні вільні кінці на одну сторону. Виготовлені таким способом мати дуже щільні і міцні, але недоліками цього способу є високі витрати матеріалу і часу[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мата // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Циновка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2012. — Т. 6 : У — Я / укл.: Г. П. Півторак та ін. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.
  4. Мат // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)
  5. Самойлов К. И. Мат // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  6. Производственное обучение матросов первого класса