Цитати Мао Цзедуна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пекінське видання Цитатника в перекладі на німецьку мову (1972)
Дівчина тримає цитати голови Мао (1968)

«Цитати товарища Мао Цзедуна» (Китайською 毛主席语录; піньїнь: Мао Чжусі Юйлу) або «Цитатник», також відома на Заході як «Червона книжечка » (англ. The Little Red Book, фр. Le (petit) livre rouge) - коротка збірка ключових висловів Мао Цзедуна, вперше видана урядом КНР у 1966 році. «Цитати Мао Цзедуна» містять цитати з промов і опублікованих робіт Мао, структуровані тематично. Найширше розповсюдження (більше мільярда примірників) отримало кишенькове видання в червоній палітурці, призначене для носіння з собою. Це один з найбільших книжкових накладів у світі (порівнянний лише з накладами священних книг авраамічних релігій - християнства, ісламу і юдаїзму).

Цитати Мао було велено вивчати і в робочий час, організовувалися спеціальні гуртки із занять з текстом; вважалося, що це не відволікає трудящих від роботи, а навпаки, змушує їх в інший час працювати ефективніше. На картинах і плакатах того часу нерідко всі зображені люди (окрім самого Мао) тримають у руках цитатники.

Твори товарища Мао Цзедуна потрібно вивчати у пошуках ключа до вирішення того чи іншого питання, вивчати і застосовувати у тісному зв'язку з життям, поєднувати їх вивчення із застосуванням, вивчати насамперед найнеобхідніше в цілях отримання негайних і відчутних результатів, докладати максимум зусиль до застосування. Для того щоб по-справжньому опанувати ідеями Мао Цзедуна, необхідно знову і знову вивчати цілий ряд основних положень товарища Мао Цзедуна. Деякі найбільш яскраві висловлювання найкраще заучувати напам'ять, постійно вивчати і застосовувати. На сторінках газет необхідно у тісному зв'язку з дійсністю регулярно публікувати витяги з праць товарища Мао Цзедуна, щоб усі могли їх вивчати і застосовувати. Як показав досвід широких народних мас, накопичений ними за останні роки у ході вивчення та застосування творів товарища Мао Цзедуна в тісному зв'язку з життям, вибіркове вивчення витягів з праць товарища Мао Цзедуна у пошуках ключа до вирішення того чи іншого питання є прекрасним методом вивчення ідей Мао Цзедуна, за допомогою якого неважко домогтися негайних і відчутних результатів.

— з передмови Лінь Бяо до збірки цитат

Рядки з «Цитат», що включалися до книги або статті в пресі, набиралися жирним або червоним шрифтом.

Активним ініціатором зростання накладів «Цитатника» і його поширення був соратник Мао Цзедуна маршал Лінь Бяо, автор передмови до книги. Після втечі і загибелі Ліня у 1971 році поширення книги дещо призупинилося. Після смерті Мао і суду над організаторами культурної революції (1976 р.) і особливо при Ден Сяопіні (кінець 1970-х - 1980-і роки) організоване вивчення цитат було припинене, а використання цитатника в аргументації стало вважатися проявом лівого ухилу і культу особи. У сучасному Китаї старі цитатники, разом з іншими реліквіями часів Культурної революції, перетворилися на матеріал для продажу в спеціалізованих антикварних крамницях. Їх ідеологічне значення втрачене.

З метою експорту маоїзму за межі КНР, цитати були перекладені на всі основні європейські та азіатські мови, а також на есперанто; у період популярності в Європі (особливо у Франції) маоїзму перевидавалися неодноразово. Є кілька російських перекладів. Поширення перекладів зіграло важливу роль у формуванні зарубіжних партій і груп маоїстів, а в багатьох країнах - терористичних маоїстських рухів.

Нині ця книга є другою популярною в світі після Біблії[1]

Зміст[ред. | ред. код]

«Цитати Голови Мао» (毛主席 语录, у центрі барельєфу) надихають трудящих Уханю на боротьбу з повінню на р. Янцзи. Оскільки повінь відбувалася 1954 р., наявність цитатника є анахронізмом, але цілком зрозуміло, оскільки сам монумент був відкритий у 1969 р. Сама цитата: «下定 决心, 不怕 牺牲, 排除万难, 去争取胜利» («Пройнятися рішучістю, не боятися жертв, йти на подолання будь-яких труднощів для завоювання перемоги»), зі статті 1945 р., з'являється у розділі «Революційний героїзм» цитатника

Збірка містить 427 цитат, систематизованих за 33-ма тематичними розділами і впорядкованих логічно. Обсяг цитат різний - від одного речення до розгорнутого розмірковування у декілька абзаців. Більшість їх взято з групи приблизно 20-ти головних праць Мао.

Розділи цитатника:

  1. Комуністична партія
  2. Класи і класова боротьба
  3. Соціалізм і комунізм
  4. Правильно вирішувати протиріччя всередині народу
  5. Війна і мир
  6. Імперіалізм і всі реакціонери - паперові тигри
  7. Сміти боротися і сміти перемагати
  8. Народна війна
  9. Народна армія
  10. Керівництво партійних комітетів
  11. Лінія мас
  12. Політична робота
  13. Стосунки між офіцерами і солдатами
  14. Стосунки між армією і народом
  15. Три демократії
  16. Просвіта та навчання
  17. Служити народу
  18. Патріотизм та інтернаціоналізм
  19. Революційний героїзм
  20. Працьовитість і бережливість у будівництві країни
  21. Спиратися на власні сили, наполегливо і самовіддано боротися
  22. Метод мислення і метод роботи
  23. Обстеження та вивчення
  24. Викорінювати помилкові погляди
  25. Згуртованість
  26. Дисципліна
  27. Критика і самокритика
  28. Комуніст
  29. Кадри
  30. Молодь
  31. Жінки
  32. Культура, мистецтво
  33. Навчання

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]