Футбольний чемпіонат Нової Зеландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Футбольний чемпіонат Нової Зеландії
Засновано 2004
Скасовано 2021
Регіон Нова Зеландія Нова Зеландія
Конфедерація ОФК (Океанія)
Кількість команд 8
Рівень в ієрархії 1
Внутрішній кубок Вайт Ріббон Кап
Міжнародні турніри Ліга чемпіонів ОФК
Поточний чемпіон «Окленд Сіті»
Найбільше перемог «Окленд Сіті» (Прем'єршип—12)
(Чемпіоншип—8)
ТВ-партнер Скай Спортс
(Нова Зеландія)

Футбольний чемпіонат Нової Зеландії (англ. New Zealand Football Championship) — колишнє змагання з футболу з-поміж клубів Нової Зеландії, що існувало з 2004 по 2021 рік, в ході якого визначався чемпіон країни й представники міжнародних клубних змагань. Ліга існувала окремо від різних зимових регіональних кубкових змагань, і багато команд, що виступали у національному чемпіонаті також брали участь у цих турнірах. З 2017 року і до скасування турніру титульним спонсором чемпіонату виступала «ISPS Handa», тому турнір мав комерційну назву ISPS Handa Premiership. З сезону 2021 року її замінила Національна ліга Нової Зеландії.

В турнірі не використовувалась система підвищення та пониження у класі і щороку виступали одні і ті самі клуби, при цьому не брала участь найсильніша команда Нової Зеландії — «Веллінгтон Фенікс», яка виступала в австралійській А-лізі. «Окленд Сіті» був найуспішнішою командою турніру, маючи дванадцять перемог у регулярній першості і сім чемпіонських титулів.

Формат змагання[ред. | ред. код]

Чемпіонат складався з двох етапів: Ліги ​​(зазвичай називають регулярна частина сезону) та Чемпіоншипу (зазвичай називають плей-оф).[1]

Дві команди, кожна з яких перемагає в одному з етапів ліги, Регулярна частина («Minor Premier») і «Grand Final» («Чемпіон») отримували право виступати в Лізі чемпіонів ОФК. Якщо ж команда виграє і «Малий Прем'єршип» і «Великий Фінал», то до Ліги чемпіонів ОФК виходить друга команда «Малого Прем'єршипу». Така ситуація траплялася багато разів; вперше це сталося в 2006 році, коли «Окленд Сіті» переміг і у «Малому Прем'єршипу», і у «Великому Фіналі», а «Янг Харт Манавату» кваліфікувалися для участі в Лізі чемпіонів ОФК, незважаючи на те, що клуб «Кентербері Юнайтед» став фіналістом «Великого Фіналу».

У Чемпіонаті Нової Зеландії була ще одна особливість — жоден футбольний клуб не мав можливості як вилетіти з чемпіонату, так і підвищитися в класі. У цьому компоненті Чемпіонат Нової Зеландії був подібний до ліг Австралії та Сполучених Штатів.

Регулярний сезон[ред. | ред. код]

В регулярній частині чемпіонату кожен з клубів двічі зустрічався з кожним суперником. В кінці регулярної частини сезону, команди, які посіли перші чотири місця в чемпіонаті, виходили до плей-оф. Протягом перших чотирьох сезонів регулярної частини чемпіонату кожен клуб зустрічався зі своїми суперниками по три рази, але у 2008 році цю систему було замінено на систему «вдома та на виїзді».

Плей-оф[ред. | ред. код]

Плей-оф складався з домашнього та виїзного поєдинків півфінальної серії, переможці обох півфінальних матчів грали один матч «Grand Final» («Великий фінал»).

Фаза плей-оф в першому сезоні складалася з трійки найкращих клубів, в результаті чого переможець «Малого Прем'єршипу» отримував право на участь у «Великому Фіналі», суперником якого, мала стати команда, яка перемогла у попередньому фіналі, в якому грали срібний та бронзовий призер регулярної частини національного чемпіонату. ФФНЗ як експеримент допустила до участі в плей-оф сезону 2005/06 років п'ять найкращих клубів регулярної частини національного чемпіонату, але експеримент не виправдав надій федерації, а тому вже починаючи з сезонів 2006/07 і 2007/08 років повернулася система плей-оф з трьома командами-учасницями. З сезону 2009/10 у плей-оф стали грати чотири найкращі команди регулярної першості.

Історія[ред. | ред. код]

Чемпіонат Нової Зеландії з футболу був створений як заміна колишньої Новозеландської Національної Футбольної Ліги («New Zealand National Soccer League» — «NZNSL»), турнір за участю клубів з регіональних керівних органів Федерації Футболу Нової Зеландії. НЗНФК повинен був існувати як літній чемпіонат за участю нових клубів, створених виключно для нового чемпіонату, ці нові клуби створені також були і для участі в зимових турнірах. Єдиним винятком з цього спису є «Нейпір Сіті Роверз», чий першопочатковий клуб «Гокс-Бей Юнайтед» починаючи з другого сезону приєднався до інших клубів в регіоні Гокс-Бей.

З одинадцяти клубів, які подали заявки для участі в новому турнірі, 7 квітня 2004 року було оголошено, що будуть брати участь в новому турнірі «Окленд Сіті», «Кентербері Юнайтед», «Нейпір Сіті Роверс», «Отаго Юнайтед», «Тім Веллінгтон», «Ваїкато», «Вайтакере Юнайтед» і «Янг Гарт Манавату», а «Оле Мадрідс», «Іст Окленд» та «Тім Бей оф Пленті» було відмовлено. Розлючені цим рішенням представники клубу «Оле Мадрідс» подали до суду на Федерацію футболу Нової Зеландії. Суть позову полягала в тому, що клуб «Оле Мадрідс» вимагав відшкодувати збитки, які клуб зазнав унаслідок такого рішення Федерації, п також вимагав включити свою команду до нового турніру, аргументуючи ці вимоги тим, що, в той час як вони подавали заявку для виступу в чемпіонаті, вони відповідали критеріям для участі в турнірі, як і решта команд, які успішно пройшли процедуру заявки. Справа була провалена командою «Оле Мадрідс» за вісім днів до початку першого сезону NZNSL[2][3]. «Іст Окленд» також діяв у правовому полі, але надалі зупинився[4].

Перший матч нового турніру відбувся 15 жовтня 2004 року, і завершилася перемогою «Окленд Сіті» над «Нейпір Сіті Роверс» в Нейпірі з рахунком 3:1. «Окленд Сіті» були також були нагороджені чемпіонським титулом NZNSL після перемоги у фіналі над «Вайтакере Юнайтед» з рахунком 3:2.

Перед початком другого сезону «Нейпір Сіті Роверз» було реорганізовано в «Хоукіс Бей Юнайтед». Фактично це було об'єднання з декількома іншими місцевими футбольними клубами. Також перший чемпіон NZNSL переміг в Лізі чемпіонів ОФК після перемоги у фіналі над таїтянською командою «Пірае» (Французька Полінезія) з рахунком 3:1.

Після закінчення сезону 2006/07 років Федерація футболу Нової Зеландії продовжила ліцензії для участі в чемпіонаті на три сезони семи з восьми командам-учасницям змагання, крім «Янг Гарт Манавату», який повинен був повторно подати заявку через побоювання Федерації з приводу фінансової та організаційної ситуації в клубі. Проте, врешті-решт, «Янг Гарт», з другої спроби, отримали цю ліцензію, після того як клуб заявив чотири бази клубу — один в Гісборні, один — в Норзшорі-Сіті, і два — в Манукау. «Оле Мадрідс» також отримав ліцензію, однак перед початком турніру команда відмовилася від участі в ньому.

2 вересня 2010 року Федерація футболу Нової Зеландії оголосила про підписання 5-річної спонсорської угоди з ASB Bank. В результаті зміни титульного спонсору Новозеландська національна футбольна ліга змінила сою назву на АСБ Прем'єршип[5].

Матч АСБ Прем'єршипу «Отаго Юнайтед» — «Ваїкато». 2012 рік.

У 2013 році, після розгляду комітету з розвитку АСБ Прем'єршипу, «Янг Гарт Манавату» був виключений зі змагань після закінчення останнього з трьох сезонів, на які клубу було надано ліцензію для участі в турніру. Федерація футболу Нової Зеландії також підтвердила, що команда, яка складається з новозеландських гравців народжених не раніше як 1 січня 1995 року, займе місце «Манавату» в Прем'єршипі протягом принаймні двох наступних сезонів. Залучення команди — відомої як СК «Вондерерс» — мало забезпечити адекватну підготовку для гравців збірної Нової Зеландії U-20 на майбутній молодіжний чемпіонат світу 2015 року, який мав пройти в Новій Зеландії[6]. Багато плутанини з'явилося з ініціалами «СК» в назві нової команди, оскільки ніякого офіційного пояснення не було дано щодо того, що вони означають. Ця ситуація тривала до тих пір, допоки після першого матчу тренер клубу Даррен Бізлі, нарешті, не пояснив, що «СК» означає «Спеціальний Клуб» — «воно означає, що ця команда виникла в особливій ситуації і спеціально створена для цієї мети»[7].

У сезоні 2014/15 років Прем'єршип розширився до дев'яти команд, вперше в своїй історії. Резервна команда «Веллінгтон-Фенікс» приєднався до змагань, щоб надати ігрову практику для гравців, які не часто грають за першу команду в австралійській А-Лізі. Були введені в дію обмеження для всіх клубів, які виступають в Чемпіонаті, що принаймні 50 % усіх гравців будь-якої команди-учасниці чемпіонату повинні мати право грати за збірну Нової Зеландії[8].

Після 11 повних сезонів національного чемпіонату, лише «Окленд Сіті» та «Вайтакере Юнайтед» перемагав у Чемпіоншипі або Прем'єршипі, при цьому «Окленд Сіті» виграв свій шостий Прем'єршип і шостий титул переможця Чемпіоншипу у сезоні 2014/15 років. Однак ця тенденція була порушена в наступному дванадцятому сезоні змагань, коли команда «Тім Веллінгтон» перемогла Окленд Сіті з рахунком 4:2 в додатковий час у фіналі[9].

У грудні 2015 року було оголошено, що ліга буде розширена до 10 команд протягом сезону 2016/17 років, «Істерн Сабарбс» з Окленду, «Гамільтон Вондерерз» з Гамільтона та «Тасман Юнайтед» з міста Нельсон стали вступати в чемпіонаті, в той час як «ВейБОП Юнайтед» припинив виступи в турнірі[10].

У вересні 2016 року було оголошено, що ліга буде перейменована в Stirling Sports Premiership[11], а вже у березні 2017 року отримала назву ISPS Handa Premiership через трирічну спонсорську угоду з ISPS Handa[12].

У сезоні 2018/19 років «Істерн Сабарбс» став четвертою і останньою командою, яка вигравала турнір.

У березні 2021 року стало відомо, що розіграш 2020/21 стане останнім і буде замінений на Національну лігу Нової Зеландії, яка стала головним футбольним турніром країни і стала використовувати інший формат і схему визначення учасників змагання.

Клуби[ред. | ред. код]

Загалом у турнірі взяли участь 13 клубів. На відміну від більшості європейських ліг, у змаганні не було ніякої системи вибуття та підвищення у класі. Аналогічна система ліг діє в Австралії та в Сполучених Штатах.

Нинішні клуби[ред. | ред. код]

Команда Місто, Регіон Стадіон Приєдналася
Окленд Сіті Окленд, Окленд Ківітеа Стріт 2004
Кентербері Юнайтед Крайстчерч, Кентербері Інгліш Парк 2004
Гамільтон Вондерерз Гамільтон, Ваїкато Поррітт Стедіум 2016
Істерн Сабарбс Окленд, Окленд Нгахуе Різьорв 2016
Хоукіс Бей Юнайтед Нейпір, Хоукіс Бей Блувотер Стедіум 2005
Тім Веллінгтон Веллінгтон, Веллінгтон Дейвід Феррінгтон Парк 2004
Вайтакере Юнайтед Венуапай, Окленд Фред Тейлор Парк 2004
Веллінгтон-Фенікс Резервз Веллінгтон, Веллінгтон Ньютаун Парк 2014

Колишні клуби[ред. | ред. код]

Команд Місто, Регіон Приєдналася Покинула
Янг Харт Манавату Палмерстон-Норт, Манавату-Вангануї 2004 2013
Вондерерс Північний Харбур, Окленд 2013 2015
ВейБОП Юнайтед Кембридж, Ваїкато 2004 2016
Саузерн Юнайтед Данідін, Отаго 2004 2020
Тасман Юнайтед Нельсон, Нельсон 2016 2020

Змінили назви[ред. | ред. код]

«Прем'єри» та «Чемпіони»[ред. | ред. код]

Команди, які виграли етап ліги (далі «Прем'єр») та Великий Фінал («Чемпіонський») отримували право виступати в Лізі чемпіонів ОФК. Якщо ж команда вигравала і Прем'єршип, і Великий Фінал, команда, яка посідала друге місце в регулярному чемпіонаті отримувала право в наступному сезоні взяти участь у Лізі чемпіонів.

Сезон Регулярний сезон Великий Фінал
Переможець прем. Очок Фіналіст Переможець чем. Рахунок Фіналіст
2004–05 Окленд Сіті 46 — 40 Вайтакере Юнайтед Окленд Сіті 3 — 2 Вайтакере Юнайтед
2005–06 Окленд Сіті 48 — 46 Янг Харт Манавату Окленд Сіті 3 — 3 (д.ч.)
4 — 3 (пен.)
Кентербері Юнайтед
2006–07 Вайтакере Юнайтед 47 — 45 Янг Харт Манавату Окленд Сіті 3 — 2 Вайтакере Юнайтед
2007–08 Вайтакере Юнайтед 51 — 50 Окленд Сіті Вайтакере Юнайтед 2 — 0 Тім Веллінгтон
2008–09 Вайтакере Юнайтед 33 — 25 Окленд Сіті Окленд Сіті 2 — 1 Вайтакере Юнайтед
2009–10 Окленд Сіті 31 — 29 Вайтакере Юнайтед Вайтакере Юнайтед 3 — 1 Кентербері Юнайтед
2010–11 Вайтакере Юнайтед 36 — 30 Окленд Сіті Вайтакере Юнайтед 3 — 2 Окленд Сіті
2011–12 Окленд Сіті 36 — 29 Кентербері Юнайтед Вайтакере Юнайтед 4 — 1 Тім Веллінгтон
2012–13 Вайтакере Юнайтед 37 — 33 Окленд Сіті Вайтакере Юнайтед 4 — 3 (д.ч.) Окленд Сіті
2013–14 Окленд Сіті 33 — 26 Тім Веллінгтон Окленд Сіті 1 — 0 Тім Веллінгтон
2014–15 Окленд Сіті 42 — 30 Тім Веллінгтон Окленд Сіті 2 — 1 Хоукіс Бей Юнайтед
2015–16 Окленд Сіті 38 — 30 Хоукіс Бей Юнайтед Тім Веллінгтон 4 — 2 (д.ч.) Окленд Сіті
2016–17 Окленд Сіті 36 — 36 Тім Веллінгтон Тім Веллінгтон 2 — 1 Окленд Сіті
2017–18 Окленд Сіті 40 — 37 Тім Веллінгтон Окленд Сіті 1 — 0 Тім Веллінгтон
2018–19 Окленд Сіті 52 — 40 Істерн Сабарбс Істерн Сабарбс 3 — 0 Тім Веллінгтон
2019–20 Окленд Сіті 37 — 34 Тім Веллінгтон Не відбувся через пандемію COVID-19
2020–21 Окленд Сіті 28 — 26 Тім Веллінгтон Тім Веллінгтон 4 — 2 Окленд Сіті

Призери Прем'єршипа[ред. | ред. код]

Чемпіон Перемог Фіналіст Роки
Окленд Сіті
12
4
2004–05, 2005–06, 2009–10, 2011–12, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19, 2019–20, 2020–21
Вайтакере Юнайтед
5
2
2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2012–13
Тім Веллінгтон
6
Янг Харт Манавату
2
Кентербері Юнайтед
1
Хоукіс Бей Юнайтед
1
Істерн Сабарбс
1

Фіналісти Чемпіоншипу[ред. | ред. код]

Чемпіон Перемог Фіналіст Роки
Окленд Сіті
8
6
2004–05, 2005–06, 2006–07, 2008–09, 2013–14, 2014–15, 2017–18, 2019–20
Вайтакере Юнайтед
5
3
2007–08, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13
Тім Веллінгтон
3
6
2015–16, 2016–17, 2020–21
Істерн Сабарбс
1
Кентербері Юнайтед
2
Хоукіс Бей Юнайтед
1

Нагороди[ред. | ред. код]

Золотий бутс[ред. | ред. код]

Золотий бутс вручають гравцеві, який забив найбільше м'ячів у ворота суперників протягом сезону.

Рік Гравець Клуб Голи
2007–08 Нова Зеландія Грем Літтл Тім Веллінгтон 12
2008–09 Коста-Рика Луїс Корралес Тім Веллінгтон 12
2009–10 Вануату Сеуле Соромон Янг Харт Манавату 9
2010–11 Нова Зеландія Аллан Пірс Вайтакере Юнайтед 13
2011–12 Папуа Нова Гвінея Джордж Слефендорфас Кентербері Юнайтед 12
2012–13 Фіджі Рой Крішна Вайтакере Юнайтед 12
2013–14 Аргентина Еміліано Таде Окленд Сіті 12
2014–15 Нова Зеландія Тайлер Бойд
Нова Зеландія Том Джексон
Нова Зеландія Шон Лавмор
Веллінгтон-Фенікс Рез.
Саузерн Юнайтед
Хоукіс Бей Юнайтед
10
2015–16 Нова Зеландія Раян Де Фріз Окленд Сіті 15
2016–17 Англія Том Джексон Тім Веллінгтон 16
2017–18 Аргентина Еміліано Таде Окленд Сіті 16
2018–19 Нова Зеландія Каллум Макковатт Істерн Сабарбс 21
2019–20 Нова Зеландія Маєр Беван Окленд Сіті 15
2020–21 Гана Дерек Тіеку
Нова Зеландія Геміш Вотсон
Гамільтон Вондерерз
Тім Веллінгтон
12

Команда десятиріччя[ред. | ред. код]

У 2014 році, щоб відсвяткувати перші 10 років ліги (з 2004/05 по 2013/14), було оголошено офіційну команду десятиліття та нагороджено п'ять гравців[13][14]

Перед великим фіналом у 2014 році було оголошено команду десятиліття, обрану групою медіа-експертів[14].

Позиція Гравець Клуб(и)
Воротар Англія Денні Робінсон Вайкато, Вайтакере Юнайтед
Захисник Нова Зеландія Джеймс Прітчетт Окленд Сіті
Нова Зеландія Іван Віцеліч Окленд Сіті
Нова Зеландія Денні Гей Вайтакере Юнайтед
Нова Зеландія Іен Хогг Гокс-Бей Юнайтед, Вайтакере Юнайтед, Окленд Сіті
Півзахисники Уельс Кріс Бейл Вайтакере Юнайтед, Тім Веллінгтон, Окленд Сіті
Нова Зеландія Арон Клепгем Кентербері Юнайтед
Іспанія Альберт Рієра Окленд Сіті
Нападники ПАР Керін Джордан Вайтакере Юнайтед, Окленд Сіті
Фіджі Рой Крішна Вайтакере Юнайтед, Окленд Сіті
Соломонові Острови Бенджамін Тоторі Манавату Юнайтед, Вайтакере Юнайтед
Замінаи Нова Зеландія Росс Ніколсон Окленд Сіті, Манавату Юнайтед
Нова Зеландія Бен Зігмунд Кентербері Юнайтед, Окленд Сіті
Нова Зеландія Джейк Батлер Вайтакере Юнайтед
Нова Зеландія Аллан Пірс Вайтакере Юнайтед
ПАР Грант Янг Гокс-Бей Юнайтед, Вайтакере Юнайтед, Окленд Сіті
Тренер Англія Аллан Джонс Окленд Сіті

Рекорди та статистичні дані[ред. | ред. код]

Лідери НЗФК за весь час[ред. | ред. код]

Матчі регулярного сезону[ред. | ред. код]

Станом на 2 грудня 2018 року

Клуб ЗС Іг. В Н П ЗМ ПМ РМ О 1-ше 2-ге 3-тє 4-те
Окленд Сіті 15 216 152 34 30 543 220 +323 490 8 4 1 -
Вайтакере Юнайтед 14 216 130 28 58 480 275 +205 418 5 2 2 2
Тім Веллінгтон 14 216 107 37 72 460 364 +96 358 - 3 4 2
Кентербері Юнайтед 14 216 87 39 90 352 335 +17 300 - 1 2 6
Хоукіс Бей Юнайтед¹ 14 216 84 38 94 369 418 −49 290 - 1 2 3
ВейБОП Юнайтед³ 12 198 61 28 109 272 410 −138 211 - - 1 -
Янг Харт Манавату 9 154 51 25 78 253 344 −91 178 - 2 1 -
Саузерн Юнайтед² 14 216 42 34 140 231 498 −267 160 - - - -
Резервна команда Веллінгтон-Фенікс 4 48 12 8 28 68 101 −33 44 - - - -
Істерн Сабарбс 2 18 9 3 6 28 25 +3 30 - - - -
Вондерерс 2 30 9 1 20 61 86 −25 28 - - - -
Тасман Юнайтед 2 18 4 5 9 29 42 −13 17 - - - -
¹ Включаючи досягнення Нап'єр Сіті Роуерз
² Включаючи досягнення Отаго Юнайтед
³ Включаючи досягнення ФК «Ваїкато»

Фінальні матчі[ред. | ред. код]

Після закінчення сезону 2016/17 років

Клуб С Іг. В Н П ЗМ ПМ РМ О Сер. 1-ше 2-ге 3-тє
Окленд Сіті 13 29 19 1 9 68 44 +24 58 2.000 6 4 1
Вайтакере Юнайтед 11 24 13 1 10 64 5 +12 40 1.667 5 3 2
Тім Веллінгтон 10 23 11 2 10 43 50 −7 35 1.522 2 3 2
Кентербері Юнайтед 6 14 4 2 8 19 30 −11 14 1.000 - 2 3
Саузерн Юнайтед² 1 1 0 1 0 2 2 0 1 1.000 - - -
Янг Харт Манавату 3 5 1 1 3 6 10 −4 4 0.800 - - 2
Хоукіс Бей Юнайтед¹ 5 9 1 0 8 13 24 −11 3 0.333 - 1 2
ВейБОП Юнайтед³ 1 1 0 0 1 1 4 −3 0 0.000 - - 1
¹ Включаючи досягнення Нап'єр Сіті Роуерз
² Включаючи досягнення Отаго Юнайтед
³ Включаючи досягнення ФК «Ваїкато»

Найбільші перемоги[ред. | ред. код]

Season Home team Result Away team Date
2013–14 Саузерн Юнайтед 0 — 10 Окленд Сіті 16 лютого 2013
2006–07 Вайтакере Юнайтед 8 — 0 Саузерн Юнайтед 8 березня 2007
2007–08 Янг Харт Манавату 0 — 8 Тім Веллінгтон 6 січня 2008
2007–08 Кентербері Юнайтед 1 — 9 Вайтакере Юнайтед 20 січня 2008
2011–12 Кентербері Юнайтед 9 — 1 Янг Харт Манавату 22 січня 2012
2012–13 ФК «Ваїкато» 1 — 9 Вайтакере Юнайтед 20 січня 2013
2005–06 Янг Харт Манавату 8 — 1 Хоукіс Бей Юнайтед 18 лютого 2006
2006–07 Тім Веллінгтон 7 — 0 Хоукіс Бей Юнайтед 26 січня 2007
2011–12 Кентербері Юнайтед 7 — 0 Хоукіс Бей Юнайтед 4 February 2012

Найрезультативніші матчі[ред. | ред. код]

Сезон Господарі Результат Гості Дата
2005–06 Тім Веллінгтон 4 — 6 Окленд Сіті 7 січня 2006
2007–08 Кентербері Юнайтед 1 — 9 Вайтакере Юнайтед 20 січня 2008
2011–12 Кентербері Юнайтед 9 — 1 Янг Харт Манавату 22 січня 2012
2012–13 ФК «Ваїкато» 1 — 9 Вайтакере Юнайтед 20 січня 2013
2012–13 Вайтакере Юнайтед 6 — 4 Хоукіс Бей Юнайтед 9 березня 2013
2013–14 Саузерн Юнайтед 0 — 10 Окленд Сіті 16 лютого 2013
2005–06 Янг Харт Манавату 8 — 1 Хоукіс Бей Юнайтед 18 лютого 2006
2007–08 ФК «Ваїкато» 4 — 5 Янг Харт Манавату 30 березня 2008
2011–12 Янг Харт Манавату 2 — 7 Вайтакере Юнайтед 15 січня 2012

Суміжні змагання[ред. | ред. код]

АСБ Фенікс Челендж[ред. | ред. код]

Починаючи з сезону 2010-11 років розпочався розіграш «АСБ Челендж Серієс». Це індивідуальний товариський турнір, в якому змагаються кращі вісім клубів Прем'єршипу разом з резервною командою Веллінгтон Фенікс, новозеландська команда, яка виступає в австралійській A-Ліга. Розіграш «АСБ Фенікс Челенджу» було припинено по завершенню сезону 2010-11 років, але вже з сезону 2012/13 років знову відновлено на один рік.

Молодіжна Національна Ліга АНБ[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії також проводиться чемпіонат серед вікової категорії U-20 під назвою «Національна Молодіжна Ліга». Сезон 2011/12 років складався з двох конференцій (Північної та Південної), в кожній з яких брало участь по чотири команди, які зіграли проти суперників з кожної конференції по два рази (вдома і на виїзді), таким чином за регулярну частину сезону команди зіграли по шість матчів. По завершенню регулярної частини сезону у півфіналі молодіжної ліги перша команда Північної конференції грала з другою командою Південної конференції, а команда-переможець Південної конференції зіграла з другою командою Північної конференції. Переможці цих матчів зустрілися один з одним у великому фіналі. Чинний чемпіон Молодіжної ліги Кентербері Юнайтед на стадіоні «Білл Маккінлі Парк», в Окленді, у додатковий час переміг Вайтакере Юнайтед з рахунком 2:1.[15] У сезоні 2012-13 років ліга була розширена до 10 команд-учасниць з Нельсон Фелконс в південній конференції, а в Північній конференції приєдналася національна Збірна Нової Зеландії U-17.

Сезон Переможець Рахунок Фіналіст
2007–08 Вайтакере Юнайтед 6 — 3 (дод. час) Кентербері Юнайтед
2008–09 Окленд Сіті 6 — 4 (дод. час) Вайтакере Юнайтед
2009–10 Кентербері Юнайтед 6–0 Вайтакере Юнайтед
2010–11 Вайтакере Юнайтед 2–0 Кентербері Юнайтед
2011–12 Кентербері Юнайтед 2 — 1 (дод. час) Вайтакере Юнайтед
2012–13 Окленд Сіті 3–0 Саузерн Юнайтед

Ліга чемпіонів АФК[ред. | ред. код]

Ліга чемпіонів ОФК, або О-Ліга — головний міжнародний клубний футбольний турнір в Океанії. Він організовується ОФК, керівним футбольним органом Океанії. В рамках поточного формату вона була заснована в 2007 році, і прийшла на зміну Клубному Чемпіоншипу Океанії. АСБ Чемпіоншип в цьому турнірі представляють два футбольні клуби. Команди з Нової Зеландії чотири рази перемагали в О-Лізі.

Вайт Ріббон Кап[ред. | ред. код]

Вайт Ріббон Кап (Кубок Білої Стрічки) — футбольний турнір в Новій Зеландії, який проходить за олімпійською системою. Сезон 2011—2012 років став першим в історії Кубку НЗФ.

Цей турнір було створено в 2011 році, щоб забезпечити регулярну ігрову практику для шести клубів, які не беруть участі в Лізі Чемпіонів ОФК і проходить разом з регулярним сезоном АСБ Прем'єршипу[16].

Сезон Переможець Рахунок Фіналіст
2011–12 Тім Веллінгтон 6–1 ФК «Ваїкато»

Судді[ред. | ред. код]

Арбітри призначались на матчі переважно з Нової Зеландії, але іноді іноді запрошувались й з інших країн, в першу чергу з Австралії. Незважаючи на те, що судді можуть працювати на матчах за межами футбольної федерації, яку вони представляють, помічники судді та четвертий арбітр, як правило, призначаються з федерації, яка запросила іноземного суддю.

Логотипи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПРАВИЛО 10: НАЦІОНАЛЬНА ЛІГА (PDF). NZFootball.co.nz. Архів оригіналу (PDF) за 17 січня 2015. Процитовано 31 липня 2015 року.
  2. Чорний рік для Нової Зеландії після всіх білих поразок. Access My Library. 29 грудня 2004 року. Архів оригіналу за 22 травня 2011. Процитовано 15 червня 2010 року.
  3. Браун, Майкл (14 лютого 2005 року). Національний сервіс. Офіційний сайт клубу Тім Веллінгтон. Herald on Sunday. Архів оригіналу за 22 жовтня 2008 року. Процитовано 15 червня 2010 року.
  4. Нові футбольні вибори показали. TVNZ. 6 квітня 2004 року. Архів оригіналу за 16 травня 2011 року. Процитовано 15 червня 2010 року.
  5. Федерація футболу Нової Зеландії підписала найбільшу спонсорську угоду. Stuff.co.nz. 2 вересня 2010 року. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2014 року.
  6. Манавату викинули з АСБ Прем'єршипу. TVNZ. 10 травня 2013 року. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2014 року.
  7. Холловей, Брюс (18 листопада 2013 року). Пояснення значення назви команди СК «Вондерерс». The New Zealand Herald. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2014 року.
  8. Підтверджено факт розширення АНБ Прем'єршипу. The New Zealand Herald. 22 серпня 2014 року. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 13 листопада 2014 року.
  9. Strang, Ben (10 березня 2016). Team Wellington stun Auckland City to win ASB Premiership final in extra time. Stuff (англ.). Процитовано 21 грудня 2023.
  10. Нове тріо команд приєдналося до АСБ Прем'єршипу. Федерація Футболу Нової Зеландії. 16 грудня 2015 року. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  11. Lift off for Stirling Sports Premiership. Футбольна асоціація Нової Зеландії. 26 September 2016. Архів оригіналу за 29 September 2016. Процитовано 26 September 2016.
  12. ISPS Handa Premiership announced. Футбольна асоціація Нової Зеландії. 27 March 2017. Архів оригіналу за 1 April 2017. Процитовано 14 September 2017.
  13. ASB Premiership Team of the Decade Competition. New Zealand Football. 3 December 2013. Архів оригіналу за 13 May 2016. Процитовано 13 May 2016.
  14. а б Jordan named ASB Premiership Player of the Decade. The New Zealand Herald. 18 March 2014. Процитовано 13 May 2016.
  15. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 квітня 2017. Процитовано 21 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  16. Холлетт, Девід (30 листопада 2011 року). Камо з Кентербері Юнайтед не щастить у першому раунді. The Press. Архів оригіналу за 1 грудня 2011. Процитовано 30 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]