Чумак Анатолій Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чумак Анатолій Андрійович
Народився 2 жовтня 1946(1946-10-02) (77 років)
село Червоне, Кобеляцького району Полтавської області
Місце проживання Україна Україна, Київ
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність винахідник
Alma mater Київський медичний інститут ім. О.О. Богомольця
Галузь клінічна імунологія, радіаційна медицина
Заклад Національний Науковий Центр Радіаційної Медицини НАМНУ
Посада Заступник генерального директора, директор Інституту клінічної радіології ДУ "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України"
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
Науковий керівник К.Ф. Чернушенко
Членство член-кориспондент НАМН України
Нагороди Заслужений діяч науки і техніки України Державна премія України в галузі науки і техніки — 2010
Медаль «За трудову відзнаку»
Медаль «За трудову відзнаку»

Чумáк Анатолій Андрійович (нар. 1946)— український медик, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії медичних наук України (2021)[1][2], заступник генерального директора з наукової роботи, директор Інституту клінічної радіології ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України», провідний науковий співробітник Інституту біохімії імені О. В. Палладіна[3], заслужений діяч науки і техніки України (2006), лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (2010).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 2 жовтня 1946 року в селі Червоне Кобеляцького району Полтавської області. Спершу навчався в Чорбівській восьмирічній школі, згодом вступив до Кременчуцького медичного училища, яке у 1965 закінчив з відзнакою. У 1971 році закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту за спеціальністю «Лікувальна справа» із відзнакою, а в 1974 аспірантуру в Київському науково-дослідному інституті туберкульозу і грудної хірургії ім. Ф.Г. Яновського.

З 1965 по 1966 рік працював фельдшером на пункті невідкладної допомоги Печерської лікарні № 1 м. Києва.

У 1974 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню кандидата медичних наук за спеціальністю «Алергологія та імунологія», а в 1984 році отримав ступень доктора медичних наук.

З 1974 працював в Київському науково-дослідному інституті туберкульозу і грудної хірургії ім. Ф.Г. Яновського аспірантом, молодшим та старшим науковим співробітником відділу імунології, вченим секретарем інституту. З 1984 по 1987 — завідувач відділу перспективного планування і проблем управління медичною наукою в Київському науково-дослідному інституті загальної і комунальної гігієни ім. О. М. Марзеєва. З 1987 — в Національному Науковому Центрі Радіаційної Медицини НАМНУ: завідувач лабораторії, завідувач відділу координації, директор Інституту клінічної радіології. З 1984 по 1987 — заступник голови вченої медичної ради МОЗ України.

У 1994 році отримав звання професора за спеціальністю «Імунологія та алергологія». Паралельно з науковою роботою викладав в Університеті ім. Тараса Шевченка, Національному авіаційному університеті та Університеті «Україна».

16 вересня 2021 року за результатами таємного голосування на Загальних зборах Національної академії медичних наук України був обраний членом-кореспондентом НАМН України у відділення теоретичної та профілактичної медицини за спеціальністю радіаційна імунологія[1][2].

Наукова робота та винаходи[ред. | ред. код]

Автор понад 500 наукових праць з імунології, радіаційної медицини, а також співавтор 37 монографій[2]. Учасник понад 60 міжнародних та регіональних конференцій.

Запатентовано його винаходи — в складі авторських колективів:

Монографії:[ред. | ред. код]

  • Чумак, Анатолій Андрійович; Базика, Димитрій Анатолійович; Абраменко, Ірина Вікторівна; Бойченко, Павло Костянтинович (1996/2005). Цитомегаловирус, радиация, иммунитет (рос.). Київ. с. 134.[5]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений, має трьох дітей. Володіє англійською та французькою мовами.

Нагроди[ред. | ред. код]

Почесні відзнаки[ред. | ред. код]

  • Почесний громадянин Кобеляцького району Полтавської області (2006)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Прес-служба. Загальні збори НАМН України та Загальні збори відділень НАМН України – НАМН України (укр.). Процитовано 26 травня 2022.
  2. а б в Астма та алергія-2021-4-зміст, НІФП, Київ. www.ifp.kiev.ua. Процитовано 26 травня 2022.
  3. Чумак Анатолій Андрійович. www.nas.gov.ua (uk-UA) . Процитовано 26 травня 2022.
  4. Відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020» (Відеозапис). www.nas.gov.ua (uk-UA) . Процитовано 26 травня 2022.
  5. Иммунитет и радиация | "Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія". kiai.com.ua (рос.). Процитовано 26 травня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]