Шикачик жовтоокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шикачик жовтоокий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Личинкоїдові (Campephagidae)
Рід: Шикачик (Coracina)
Вид: Шикачик жовтоокий
Coracina lineata
(Swainson, 1825)
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Coracina lineata
Віківиди: Coracina lineata
ITIS: 559456
МСОП: 22706511
NCBI: 175001

Шика́чик жовтоокий[2] (Coracina lineata) — вид горобцеподібних птахів родини личинкоїдових (Campephagidae). Мешкає в Австралазії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 23-29 см, розміз крил 49 см, вага 100 г. Виду не притаманний статевий диморфізм. Голова, шия і верхня частина тіла сиза. Від дзьоба до очей ідуть широкі чорні смуги. Стернові пера чорнуваті, центральні стернові пера сизі з широкою чорною смугою на кінці. Підборіддя, горло і верхня частина грудей сизі, решта нижньої частини тіла смугаста, чорно-біла. Дзьоб чорний, очі жовті. Лапи темно-сірі або чорні, відносно короткі. У молодих птахів голова, шия, верхня частина тіла і груди темно-коричневі або темно-сірі з коричневими плямами. Хвіст вузький. Нижня частина тіла смугаста, біло-бура.

Підвиди[ред. | ред. код]

Жовтоокі шикачики

Виділяють десять підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовтоокі шикачики мешкають в Австралії, Індонезії, Папуа Новій Гвінеї та на Соломонових Островах. Вони живуть у вологих і сухих, гірських і рівнинних тропічних лісах, в саванах, на плантаціях і в садах. Ведуть осілий спосіб життя, зустрічаються парами або невеликими зграйками, переважно на висоті від 600 до 1500 м над рівнем моря. Іноді приєднуються до змішаних зграй птахів разом зі строкатоволими і чорнощокими нявкунами. Живляться плодами. Сезон розмноження триває з жовтня по лютий. Гніздо робиться з гілочок і голок казуарин, розміщується на дереві. В кладці 1-2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Coracina lineata.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Bristlehead, butcherbirds, woodswallows, Mottled Berryhunter, ioras, cuckooshrikes. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 квітня 2022.