Ян ван Гемессен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян ван Гемессен
Jan van Hemessen

При народженні Jan Sanders van Hemessen
Народження 1500(1500)
Геміксем ( поблизу Антверпена )
Смерть до 1566
  Гарлем
Національність фламандець
Країна (Фландрія) південні Нідерланди
Жанр релігійна композиція, алегорія, портрет
Навчання у Гендріка ван Клеве
Діяльність художник
Напрямок маньєризм
Роки творчості 1524-1565
Вчитель Hendrick van Cleve IIId
Твори релігійна композиція, алегорія,портрети
Діти Катерина ван Гемессен[1]
Роботи в колекції Музей Прадо, Художній інститут Чикаго, Національний музей Швеції, Палац витончених мистецтв[2], Королівські музеї витончених мистецтв[3], Королівський музей витончених мистецтв, Музей Грунінгеd, Рейксмузей, Мауріцгейс, Національний музей старовинного мистецтва, Ермітаж, Національний музей у Варшаві, Музей історії мистецтв, Баварські державні колекції картинd, Вустерський музей мистецтв, Берлінська картинна галерея, Музей мистецтв Цинциннаті, Музей образотворчих мистецтв, Музей образотворчих мистецтв Нансі, Бременська картинна галерея, Courtauld Galleryd, Державна картинна галерея (Карлсруе), Національна галерея, National Museum Paleis het Lood[4], Музей фюрера, Музей витончених мистецтв Парижаd, Museum Catharijneconventd, Aartsbisschoppelijk Museumd, Electoral Gallery Dusseldorfd, Королівський замок на Вавелі, Музей Сюрмондта — Людвіга, Musée Boucher-de-Perthesd, Wadsworth Atheneum Museum of Artd, Галерея мистецтв Вокера і Музей мистецтва Метрополітен

CMNS: Ян ван Гемессен у Вікісховищі

Ян ван Гемессен (нід. Jan van Hemessen, справжнє ім'я Jan Sanders; 1500, Геміксем, поблизу Антверпена — до 1566, Гарлем) — фламандський художник, який писав картини у період Ренесансу. Ван Гемессен спеціалізувався на сценах людських пороків, таких як марнославство і жадоба.

Життєпис[ред. | ред. код]

Повне ім'я його Ян Садерс ван Гемессен. У 1519 ван Гемессен розпочав навчання у Гендріка ван Клеве, побував в Італії і став майстром в 1524 р. Близько 1530 року побував в Італії, про що згадує Джорджо Вазарі. У 1548 він був призначений деканом гільдії Святого Луки в Антверпені, а в 1550 р. переїхав до Гарлема, де помер до 1556 р.

Творчість[ред. | ред. код]

Підписані картини Гемессена датуються 1531–1557 роками. Ван Гемессен писав картини великих розмірів на релігійні сюжети в консервативній манері і в стилі Старшого Брейгеля і Квентіна Массейса, хоча і не зміг досягти їхнього рівня. Він надавав релігійним сценам побутову забарвлення. Його творчість носила монументальний характер з явно вираженим об'ємом, сміливими ракурсами, безладними рухами, гротескними деталями, інтенсивними і контрастними кольорами, часом дисгармонійними.

Він також був портретний художник, який вплинув на свою доньку ( див. Катерина ван Гемессен )так, що вона також стала художницею Північного Відродження.

Галерея[ред. | ред. код]

«Ісуса знімають з хреста»


Джерело[ред. | ред. код]

  • Kemperdick, Stephan. The Early Portrait, from the Collection of the Prince of Liechtenstein and the Kunstmuseum Basel. Munich: Prestel, 2006. ISBN 3-7913-3598-7

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]