Японська айва звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Японська айва звичайна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Японська айва (Chaenomeles)
Вид:
C. japonica
Біноміальна назва
Chaenomeles japonica
Синоніми[1]
Список
    • Aronia japonica (Thunb.) K.Koch
    • Chaenomeles alpina (Maxim.) Koehne
    • Chaenomeles trichogyna Nakai
    • Cydonia japonica (Thunb.) Pers.
    • Cydonia maulei (Mast.) T.Moore
    • Cydonia sargentii Lemoine ex K.Schum.
    • Pseudochaenomeles maulei (Mast.) Carrière
    • Pyrus japonica Thunb.
    • Pyrus maulei Mast.
Японська айва звичайна (Chaenomeles japonica)
Японська айва звичайна (Chaenomeles japonica)

Японська айва звичайна[2], давніше також хеномелес японська[3] (Chaenomeles japonica), є одним з трьох видів роду японської айви, походженням з Японії.

Японська айва звичайна — колючий листопадний чагарник, зазвичай поширений у культурі. Він нижчий за інший широко культивований вид — японську айву пишну, виростаючи лише до 1 м у висоту. Він найбільш відомий своїми барвистими весняними квітами, які бувають червоними, білими, рожевими або різнобарвними.

Опис[ред. | ред. код]

Це об'ємний чагарник з колючими, широко розпростертими гілками, який досягає висоти від 0,6 до 2,0 м. Листя від ланцетної до оберненояйцеподібної форми, грубозубчасте та голе навіть у молодому віці. Листки завдовжки від 10 до 14 см і завширшки від 5 до 8 см, включаючи черешок. Незвичайно великі прилистки мають довжину 1 см і ширину від 1,5 до 2 см, ниркоподібні і зазубрені по краю; вони виростають тільки на довгих пагонах[4][5].

Цвіте ранньою весною, до розпускання листя; влітку цвіте повторно, але менш рясно. Зазвичай 2—3 квітки розташовані разом; помаранчевого або цеглясто-червоного забарвлення. Розкриті квітки мають ширину від 3 до 4 сантиметрів. Кущ дає яблукоподібні плоди діаметром від 4 до 7 см, золотисто-жовтого кольору, насіння червоно-коричневе[6].

Використання[ред. | ред. код]

Плід їстівний, але твердий і в'яжучий, якщо не пом'якшити або не проварити. Плоди неїстівні в сирому вигляді, але, як і у всіх плодів родини трояндових, м'якоть нетоксична, а ядра містять мізерну кількість отрути. Плід іноді використовується для варення, желе та приготування пирогів як заміна його «двоюрідної сестри», справжньої айви Cydonia oblonga . Японська айва звичайна C. japonica також широко вирощується в бонсай[7]. Може рости на всіх типах ґрунтів, але росте дуже повільно на вапняковому ґрунті.

Галерея[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach. Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. Процитовано 12 December 2020.
  2. Chaenomeles japonica // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 159.
  4. Herfried Kutzelnigg: Maloideae.
  5. Bailey, L.H.; Bailey, E.Z.; the staff of the Liberty Hyde Bailey Hortorium.
  6. Erich Oberdorfer: Plant-sociological excursion flora for Germany and neighboring areas
  7. D'Cruz, Mark. Ma-Ke Bonsai Care Guide for Chaenomeles japonica. Ma-Ke Bonsai. Процитовано 4 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]