Прокудін Юрій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Юрій Миколайович Прокудін
Народився 15 лютого 1911(1911-02-15)
Херсон
Помер 12 вересня 1992(1992-09-12) (81 рік)
Місце проживання Росія
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність agrostologist
Alma mater Херсонський інститут соціального виховання
Галузь ботаніка
Заклад Харківський державний університет
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Науковий керівник Клоков Михайло Васильович
Відомий завдяки: Фахівець зі злаків України
У шлюбі з Матвієнко Олександра Михайлівна

Юрій Миколайович Прокудін (15 лютого 1911, Херсон — 12 вересня 1992) — радянський ботанік-агростолог, доктор біологічних наук, професор Харківського державного університету імені О. М. Горького.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 15 лютого 1911 р. в Херсоні в родині фельдшера.

У 1928 поступив на агробіологічний факультет Херсонського інституту соціального виховання, який закінчив у 1931 році. Ще під час навчання брав участь в експедиції Херсонської іхтіологічної станції з вивчення перспектив рибного господарства у сфері впливу майбутньої Кічкаської греблі та в студентській експедиції на територію заповідника Асканія-Нова.

Після закінчення інституту деякий час працював учителем біології та завучем середньої школи в селі Плетений Ташлик Маловисківського району Кіровоградської області.

З 1933 р. навчався в аспірантурі Науково-дослідного інституту ботаніки Харківського державного університету у секторі систематики квіткових рослин, яким керував Михайло Клоков.

З 1937 р. після захисту кандидатської дисертації (тема — «Пирії України») почав працювати в Харківському державному університеті спершу науковим співробітником університетського ботанічного саду, пізніше в секторі квіткових рослин університетського інституту ботаніки.

Війна застала його в експедиції на Кавказі. Після повернення до Харкова записався в ополчення, брав участь у будівництві оборонних споруд у Харківській області. Евакуювався з міста разом з іншими співробітниками Харківського університету, 30 вересня 1941 р., коли на вулицях вже точилися бої. У 1941–1944 рр. перебував в евакуації у місті Кзил-Орда (Казахська РСР), де було організовано Об'єднаний Український університет.

У травні 1944 р. повернувся до Харкова і очолив кафедру вищих рослин університету. У 1952 р. — захистив докторську дисертацію за темою «Дикорослі злаки Криму». З 1971 до 1986 рр. — завідувач кафедри ботаніки Харківського державного університету.

Помер 12 вересня 1992 року.

Наукова та природоохоронна діяльність[ред. | ред. код]

Прокудін Ю. М. — автор близько 200 наукових праць більшість яких присвячено злакам Східної Європи — в тому числі «Визначник рослин Криму» (1972) і «Визначник вищих рослин України» (1987). Опублікував монографію «Злаки України» (1977), описав 19 нових для науки видів з роду злакових.

Він організував широкомасштабні наукові дослідження з вивчення флори басейну Сіверського Дінця та обґрунтував необхідність створення природного парку в середній течії річки. Під його редакцією вийшла у світ книга «Сіверсько-Донецький природний комплекс».

Протягом ряду років Ю. М. Прокудин очолював Харківське відділення Українського ботанічного товариства, вчену раду ботанічного саду Харківського державного університету, брав участь в проектуванні і створенні експозицій на новій території університетського саду, редагував друковані роботи співробітників, керував виконанням і захистом десяти кандидатських дисертацій.

Нагороди[ред. | ред. код]

Юрій Миколайович Прокудін нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради Казахської РСР «За самовіддану працю в роки Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр.», 5 медалями за трудову діяльність та численними грамотами.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — радянський ботанік-альголог, доктор біологічних наук, професор Харківського державного університету імені О. М. Горького, Олександра Михайлівна Матвієнко (1910–1996).

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Материалы к истории ботаники в Харьковском государственном университете / Юрий Николаевич Прокудин, Александра Михайловна Матвиенко. — Машинописная копия. — 1992. — 265с. — С автогр.: В дар Центральной научной библиотеке ХГУ от авторов. Февраль, 1993. ХГУ, каф.ботаники. — Библиогр.: с.254-256 (64 назв.) (рос.)
  • Определитель высших растений Украины / Д. Н. Доброчаева, М. И. Котов, Ю. Н. Прокудин, др., Институт ботаники им. Н. Г. Холодного АН УССР. — Київ: Наукова думка, 1987. — 546 с. : ил. — Библиогр.: с.471 (рос.)
  • Ю. Н. Прокудин, А. Г. Вовк, О. А. Петрова. Злаки Украины. — Київ : «Наукова думка», 1977. — 518 с.
  • Выдающийся русский ботаник XIX столетия В. М. Черняев / Юрий Николаевич Прокудин. — Харків: Издательство ХГУ, 1953. — 51 с. (рос.)
  • Александра Михайловна Матвиенко — профессор Харьковского университета: библиографический указатель / Харьковский государственный университет им. А. М. Горького. Центральная научная библиотека; Сост., науч.ред. Юрий Николаевич Прокудин; Михаил Григорьевич Швалб. — Харків: Издательство ХГУ, 1990. — 32 с. : портр. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  1. IPNI.  Prokudin.