Ярмиш Кіра Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярмиш Кіра Олександрівна
рос. Кира Ярмыш[1]
Народилася 11 жовтня 1989(1989-10-11) (34 роки)
Ростов-на-Дону, РРФСР, СРСР[2][3]
Країна  Росія
Діяльність прес-секретарка, громадська діячка, політична активістка, письменниця
Alma mater Московський державний інститут міжнародних відносин[3][4]
Заклад Фонд боротьби з корупцією (Росія)[5] і Олексій Навальний[5]
Мова творів російська
Жанр роман

CMNS: Ярмиш Кіра Олександрівна у Вікісховищі

Кіра Олександрівна Ярмиш (нар. 11 жовтня 1989(19891011), Ростов-на-Дону) — російська громадська діячка, прес-секретарка Олексія Навального. Письменниця, авторка романів «Неймовірні події у жіночій камері № 3» (2020) та «Харассмент» (2022).

Біографія[ред. | ред. код]

Кіра Ярмиш народилася в Ростові-на-Дону 11 жовтня 1989. У 2007 році вона без іспитів вступила на факультет міжнародної журналістики МДІМВ, перемігши в олімпіаді " Розумниці та розумники ". Після навчання працювала в прес-службах Пушкінського музею та авіакомпанії «ЮТейр». У 2013 році брала участь у передвиборчій кампанії Олексія Навального, який висунув свою кандидатуру в мери Москви. У серпні 2014 року стала його прес-секретаркою та прес-секретаркою Фонду боротьби з корупцією . Навальний у зв'язку з цим написав: «Нам було важливо, щоб у прес-секретаря було дивне прізвище».

У 2017 році Ярмиш була співведучою з кількома випусками передач «Навальний 20:18» та «Навальний LIVE», вела невеликі новинні політичні випуски під назвою «Сигнал», виступала з антикорупційними заявами від свого імені. Зокрема, вона опублікувала відеоролик, у якому говорила, що другові Путіна Михайлу Ковальчуку належить все телебачення; пізніше Ярмиш визнала наявність у ролику фактичних помилок і вилучила його.

У лютому 2018 року Симонівський районний суд Москви заарештував Ярмиш на 5 діб за твіт, який «формує негативне ставлення до одного із зареєстрованих кандидатів на пост президента Росії»; у травні того ж року Тверський районний суд Москви призначив адміністративний арешт терміном 25 діб за твіти на тему акції «Він нам не цар».

21 січня 2021 Ярмиш затримали за заклики у Твіттері до мітингів на підтримку Навального. Савелівський районний суд Москви присудив їй 9 діб адміністративного арешту за організацію проведення публічного заходу без подання у встановленому порядку повідомлення. 1 лютого Басманний районний суд Москви відправив Ярмиш під домашній арешт у зв'язку зі справою про порушення санітарно-епідеміологічних правил («санітарна справа»), порушеною після мітингів на підтримку Навального. У середині березня цей же суд продовжив домашній арешт до 23 червня 2021. У цій справі Ярмиш визнана політв'язнем організацією " Меморіал ".

16 серпня 2021 року суд засудив її до півтора року обмеження волі у «санітарній справі», проте поки вирок не набрав законної сили, вона могла залишити країну. Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту було скасовано в день оголошення вироку. 18 серпня 2021 року Кіра відлетіла з Росії в Гельсінкі, Фінляндія.

14 жовтня 2022 Мін'юст Росії вніс Ярмиш до списку фізичних осіб — «іноземних агентів».

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

26 жовтня 2020 року у видавництві «Corpus» вийшов роман Кіри Ярмиш під назвою «Неймовірні події у жіночій камері № 3» . Головна героїня книги — дівчина Аня, яка потрапила до спецприймача через участь у антикорупційному мітингу. Роман ґрунтується на особистому досвіді автора; Олексій Навальний розповів, що саме він переконав Ярмиш написати книгу.

Книга Ярмиш стала предметом підвищеного попиту. Дмитро Биков назвав «Неймовірні події…» «веселим і захоплюючим тюремним романом», автор якого розповів «про найважливіше і найболючіше — про ту саму нову Росію, яка примудрилася народитися, вирости і відбутися всупереч усьому». За словами Бориса Акуніна, це «дуже своєчасна книга», текст якої «сильніше живий, ніж у Горького». Галина Юзефович назвала роман «дуже особистим, глибоко універсальним, дуже захоплюючим і справді актуальним», що характеризує на рівні метафори природу відносин між людиною та державною машиною в путінській Росії.[6]

«Неймовірні події…» планувалося презентувати на книжковій виставці-ярмарку Non/fiction у Москві у березні 2021 року, проте керівництво ярмарку в останній момент скасувало презентацію. Ярмиш заявила, що це зроблено з політичних мотивів.[7] Михайло Зигар, Євген Ройзман та інші учасники ярмарку підтримали Кіру Ярмиш у своїх виступах.

2022 року у видавництві «Corpus» вийшов другий роман Ярмиш — «Харассмент».

Особисте життя[ред. | ред. код]

За даними «жовтих» ЗМІ, в 2015 році Ярмиш вийшла заміж за чоловіка на ім'я Олександр, пізніше розлучилася[8]. Пізніше почала зустрічатися з Русланом Шаведдіновим — менеджером проектів ФБК .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.dw.com/ru/kira-jarmysch-o-vyhode-romana-v-germanii/a-59169639
  2. https://24smi.org/celebrity/130750-kira-iarmysh.html
  3. а б https://www.litres.ru/kira-yarmysh/ob-avtore/
  4. https://meduza.io/feature/2020/07/29/kakovo-eto-byt-piar-sovetnikom-politika-kotoryy-porugalsya-c-polovinoy-zhurnalistov
  5. а б https://www.corpus.ru/authors/kira-yarmysh.htm
  6. «Невероятные происшествия в женской камере № 3» — актуальный роман о девушке, случайно попавшей в спецприемник Галина Юзефович — о дебютной книге пресс-секретаря Навального Киры Ярмыш. Архів оригіналу за 12 грудня 2020. Процитовано 12 грудня 2020.
  7. «Самая уважаемая книжная ярмарка в стране сняла мое выступление по политическим мотивам». Znak.com (рос.). 23 березня 2021. Архів оригіналу за 23 березня 2021. Процитовано 28 березня 2021.
  8. Кира Ярмыш: биография, личная жизнь, деятельность. zhizn-zvezd.ru (рос.). Архів оригіналу за 1 грудня 2020. Процитовано 8 листопада 2020.