Яцек Єрка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яцек Єрка
Народження 1952[1][2]
Торунь, Республіка Польща
Країна  Республіка Польща
Навчання Університет Миколая Коперника
Діяльність художник
Напрямок сюрреалізм

Яцек Єрка (пол. Jacek Yerka; нар. 1952, Торунь) — псевдонім польського художника-ілюстратора Яцека Ковальського. На ранніх роботах автора можна побачити літеру «К» замість «YERKA» на пізніших.

Біографія[ред. | ред. код]

Яцек народився на півночі Польщі у 1952 році. Майбутній художник ріс в оточенні середньовічної архітектури, що дивом вціліла під час Другої світової війни. Околиці будинку і бабусина кухня, де юний Яцек проводив багато часу справили величезний вплив на творчість художника.

"мені здається, 50-ті були такою собі Золотою Добою. Це щасливі роки мого дитинства, сповнені чарівністю навколишнього світу. У моїх працях це відображається у будівлях, меблях та різних довоєнних дрібничках. Якби мені було необхідно намалювати комп'ютер, я б неодмінно приклав довоєнну естетику і до нього."

— Яцек Єрка.

Творчість[ред. | ред. код]

Свою першу картину, за словами художника, він намалював ще до вступу в коледж. Яцек Єрка вивчав графіку на Факультеті образотворчого мистецтва в Університеті ім. Ніколи Коперника у місті Торунь. Спершу його викладачі намагалися навчити його малювати у сучаснішій абстрактній, менш деталізованій манері, але художник вбачав у цьому спробу викладачів погіршити його власний стиль. З часом вчителі залишили ці спроби, побачивши незвичайний талант свого учня.

Стиль[ред. | ред. код]

Стиль Яцека Єрки критики відносять до реалістичного сюрреалізму та стилю фентезі. Ретельно промальовані полотна Яцека Єрки сповнені відлунням відомих сюрреалістів минулого, від Єронімуса Босха і Пітера Брейгеля до Сальвадора Далі та Рене Магрітта.

Американський письменник-фантаст Гарлан Еллісон був настільки враженний працями Єрки, що спеціально написав 13 нових коротких історій для «Mind Fields» — першої книги праць Єрки, опублікованної 1994 року. Кожна історія відноситься до однієї з картин, що увійшли до «Mind Fields». У 1999 р. вийшла інша книга цього чудового польського художника «The Fantastic Art of Jacek Yerka» — портфоліо з 21 праці художника.

У 1995 році Яцек Єрка отримав престижну премію «World Fantasy Award» як найкращий художник.

Праці Яцека Єрки виставляються у Польщі, Німеччині, Франції, Монако, США.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. NUKAT — 2002.
  2. MAK