Ґодзілла проти Мехаґодзілли (фільм, 1974)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґодзілла проти Мехаґодзілли
ゴジラ対メカゴジラ
Оригінальний японський плакат фільму
Жанр Фантастика, пригоди, токусацу
Режисер Дзюн Фукуда
Продюсер Томоюкі Танака
Сценарист Дзюн Фукуда, Сін'іті Секідзава
У головних
ролях
Масаакі Даймон, Рейко Тадзіма, Кадзуя Аояма, Акіхіко Хірата, Хіромі Мацусіта
Оператор Юдзюрю Аідзава
Композитор Масару Сато
Кінокомпанія Toho
Дистриб'ютор Mokép
Тривалість 84 хвилини
Мова японська
Країна Японія
Рік 1974
IMDb ID 0071565
Попередній Ґодзілла проти Мегалона
Наступний Терор Мехаґодзілли

«Ґодзілла проти Мехаґодзілли» (яп. ゴジラ対メカゴジラ, Ґодзіра тай Мекаґодзіра) — японський кайдзю-фільм, створений студією Toho у 1974 році. Це чотирнадцятий фільм про Ґодзіллу, шостий фільм, у якому з'являється Ангірус і перший фільм за участю Мехаґодзілли і Кінг Сізара. Це п'ятий і останній фільм про Ґодзіллу, режисером якого був Дзюн Фукуда.

Світова прем'єра відбулася 21 березня 1974 року, через двадцять років після виходу першого фільму.

Були зняті ще два фільми з такою назвою, але вони ніяк не пов'язані між собою. Також існує сиквел цього фільму — «Терор Мехаґодзілли», в якому Ґодзілла знову бореться з інопланетним роботом.

Сюжет[ред. | ред. код]

В Окінаві археолог виявляє статую древнього, схожого на лева, бога Кінг Сізара. На статуї написано, що коли з'явиться чорна хмара, з'явиться монстр і руйнуватиме се навколо, а два інших монстра протистоятимуть йому.

З'являється чорна хмара, починається землетрус, і з боку гори Фудзі з'являється Ґодзілла. Люди не можуть повірити в те, що Ґодзілла — той самий злий монстр з пророцтва. На диво Ґодзілла серйозно ранить свого союзника Ангіруса.

Ґодзілла руйнує завод з переробки нафти і незабаром з моря з'являється інший Ґодзілла. З'ясовується, що першим злим Ґодзіллою насправді є Мехаґодзілла — гігантський кіборг, замаскований під Ґодзіллу, який був побудований расою схожих на мавп прибульців. Мехаґодзілла важко ранить Ґодзіллу, і той відступає.

Пізніше Ґодзіллу наздоганяє тайфун з грозою і блискавка заряджає його енергією.

В цей час археологи, втікши з полону прибульців, повертають статую Кінг Сізара у храм в Окінаві, і з прибережної скелі виходить Кінг Сізар. До Окінави прилітає Мехаґодзілла і починається битва. Незабаром з'являється Ґодзілла, але навіть разом з Кінг Сізаром він не може здолати кіборга. Коли Мехаґодзілла піднімається у повітря, Ґодзілла створює навколо себе магнітне поле, притягуючи Мехаґодзіллу. Ґодзілла скручує голову кіборгу, після чого викидає його в море. Кінг Сізар повертається в свою печеру, в якій пробуде до тих пір, поки світу знову не загрожуватиме небезпека, а Ґодзілла йде в океан.

Кайдзю[ред. | ред. код]

В ролях[ред. | ред. код]

  • Масаакі Даймон — Кейсуке Сімідзу
  • Кадзуя Аояма — Масахіко Сімідзу
  • Акіхіко Хірата — професор Хідето Міядзіма
  • Хіросі Коідзюмі — професор Вагура
  • Рейко Тадзіма — Саеко Канесіро
  • Хіромі Мацусіта — Ікуко Міядзіма
  • Горо Міцумі — головний прибулець
  • Сін Кісіда — агент Інтерпола Намбара
  • Ісао Дзусі — Ґодзілла
  • Ісе Морі — Мехаґодзілла

Створення[ред. | ред. код]

До двадцятиріччя франшизи «Ґодзілла» кінокомпанія Toho хотіла зняти фільм «Сутичка гігантських монстрів в Окінаві». Над сюжетом працювали Сін'іті Секідзава та Масамі Фукусіма. Сценарій доопрацював Дзюн Фукуда. Він був готовий у 1973 році.

Головною темою у фільмі знову стала прибуття прибульців-загарбників, які управляють своїм могутнім монстром. В одному з початкових варіантів сценарію у фільмі повинні були з'явитися Мотра і новий монстр Гаруган. Згодом від Мотри відмовилися, додавши Мехаґодзіллу, а Гаругана перейменували в Кінг Баругана. Це повинен був бути темно-червоний монстр з бронзовим відтінком, головною здатністю якого була відображення теплових атак ворогів. Розміром Баруган повинен був бути майже як Ґодзілла  — 50 метрів у висоту і вагою 30 000 тонн. В кінцевому варіанті сценарію цього кайдзю замінили на Кінг Сізара. Також у фільмі з'явився класичний монстр Ангірус. Це його остання поява в періоді Сьова (1954-1975 роки).

В американському прокаті[ред. | ред. код]

У США фільм показувався в кінотеатрах під керівництвом Cinema Shares International в 1977 році. Як і у випадку з фільмом «Ґодзілла проти Мегалона», для американського прокату була використана міжнародна версія фільму. Спочатку англійська назва фільму звучала як «Ґодзілла проти біонічного монстра» (англ. Godzilla vs. Bionic Monster), через те, що в ті роки був популярний серіал «The Bionic Woman». Пізніше фільм був перейменований в «Ґодзілла проти програмованого монстра» (англ. Godzilla vs. Cosmic Monster). Під схожою назвою фільм виходив у Великій Британії.

На американському постері фільму немає Ангіруса і Кінг Сізара.

Критика[ред. | ред. код]

«Ґодзілла проти Мехаґодзілли» був визнаний найкращим фільмом про Ґодзіллу серед тих не зовсім вдалих, які були зняті з 1969 по 1975 роки. Фільм мав помірний, але набагато більший успіх, ніж «Ґодзілла проти Мегалона». В Японії було продано 1 330 000 квитків до фільму.

Реліз[ред. | ред. код]

У 1988 році повна версія фільму була випущена New World Video разом з фільмами «Ґодзілла проти Гайгана» та «Повернення Ґодзілли». Реліз міжнародної версії фільму відбувся в 2004 році.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Протягом усього фільму Мехаґодзілла вдосконалюється — він став здатен створювати захисне поле. При цьому, коли робот був замаскований під Ґодзіллу, він вивергав жовтий атомний промінь, але потім перестав його використовувати. Пізніше він використовує райдужний атомний промінь.
  • Статуетка Кінг Сізара нагадує зображення Сізи.
  • В Італії фільм вийшов під назвою «Ґодзілла проти робота», а у Франції — як «Ґодзілла проти механічного монстра».