Ґодзілла проти Спейсґодзілли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґодзілла проти Спейсґодзілли
ゴジラVSスペースゴジラ
Оригінальний японський плакат фільму
Жанр Фантастика, токусацу
Режисер Кенсьо Ямасіта
Продюсер Томоюкі Танака, Сього Томіяма
Сценарист Хіросі Касібавара
У головних
ролях
Дзюн Хасідзуме, Мегумі Одака, Дзенкіті Йомеяма, Акіра Емото, Товако Йосікава
Оператор Масахіро Кісімото
Композитор Такаюкі Хатторі, Ісао Сігето, Акіра Іфукубе
Кінокомпанія Toho
Дистриб'ютор Toho
Тривалість 108 хвилин
Мова японська
Країна Японія
Рік 1994
Кошторис ¥1 млрд ($10,3 млн)
Касові збори ¥1,65 млрд ($20 млн)
IMDb ID 0109916
Попередній Ґодзілла проти Мехаґодзілли II
Наступний Ґодзілла проти Руйнівника

«Ґодзілла проти Спейсґодзілли» (яп. ゴジラVSスペースゴジラ, ґодзіра тай супе: соґодзіра) — японський фантастичний кайдзю-фільм, сиквел фільму «Ґодзілла проти Мехаґодзілли II». Це двадцять перший фільм про гігантського динозавра Ґодзіллу, другий за участю його сина Малюка Ґодзілли, сьомий про метелика Мотру, а також другий, де з'являється гігантський робот МОГЕРА. Це єдиний фільм про Ґодзіллу, режисером якого був Кенсьо Ямасіта. У японському кінопрокаті фільм вийшов 10 грудня 1994 року. Фільм ознаменував собою 40-річчя всієї франшизи, а також 10-річчя фільмів про Ґодзіллу епохи Хейсей.

Сюжет[ред. | ред. код]

У космосі клітини Ґодзілли, занесені туди Мотрою або Біолланте, мутують, і з'являється Спейсґодзілла, який наближається до Землі. Тим часом в Японії завершилося будівництво робота МОГЕРА, метою якого є захист Японії від Ґодзілли. Паралельно з цим існує і проєкт «Т» («Телепатія»), до якого залучена екстрасенс Мікі Саегуса. Для здійснення проєкту на острів Баас, де мешкають Ґодзілла та Малюк Ґодзілла, відправляються Кодзі Сіндзьо та Кійосі Сато. На острові вони зустрічають відставного майора Юкі, який диве на острові та хоче знищити Ґодзіллу. На острів прилітають Мікі Саегуса, доктор Гондо та доктор Окубо. Незабаром з'являються Ґодзілла та Малюк Ґодзілла. Юкі не вдається вбити Ґодзіллу, зате Кодзі та Кійосі вдається начепити на Ґодзіллу телепатичний пристрій. Мікі дає Ґодзіллі команду пройти по берегу, і той виконує її. До Землі наближається Спейсґодзілла. Влада Японії посилає робота МОГЕРА у космос, щоб той зупинив Спейсґодзіллу, але останній пошкоджує його і приземляється на острові Баас. Спейсґодзілла нападає на Малюка, але Ґодзілла нападає на нього. Спейсґодзілла відлітає до Японії, а доктор Окубо викрадає Мікі, яка не схвалює проєкт «Т». Юкі, Кодзі та Кійосі звільняють Мікі та прибувають і Японії, де всіх трьох призначають пілотами робота МОГЕРА. Спейсґодзілла приземляється біля вежі Фукуока, а Ґодзілла з'являється в Кагосіма. Юкі розвертає робота МОГЕРА, оскільки хоче спершу вбити Ґодзіллу, але Кодзі вдаряє його по голові, і направляє робота до вежі, оскільки Спейсґодзілла черпає з неї енергію. З'являється Ґодзілла і починається битва. Юкі, Кодзі та Кійосі розділяють робота МОГЕРА на два самостійних пристрої. За допомогою одного з них Кодзі й Кійосі руйнують вежу Фукуока. Дві частини робота знову з'єднуються в одну. Кодзі і Кійосі покидають робота, а Ґодзілла та МОГЕРА, якою керує Юкі добивають Спейсґодзіллу. Кодзі, Кійосі, Юкі, Мікі та Гондо спостерігають за тим, як Ґодзілла відходить в океан. Мікі за допомогою телепатії знімає з Ґодзілли телепатичний пристрій. З'являються феї Космос, і дякують їй за все, що вона зробила. Юкі і Кодзі заявляють, що більше не будуть переслідувати Ґодзіллу, оскільки він «хороший хлопець».

Кайдзю[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

На момент виходу це був чи не найкасовіший з усіх фільмів про Ґодзіллу. При бюджеті 1 млрд ¥ (10,3 млн $) збори склали 1,650 млрд ¥ (20 млн $).

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки фільму розпочалися 4 січня і закінчилися 15 серпня 1994 року.

Спочатку у фільмі повинен був фігурувати Мехаґодзілла з попереднього фільму, проте він був замінений роботом МОГЕРА, який до цього з'являвся тільки у фільмі «Містеріани» 1957 року. Це останній фільм, в якому Ватарю Фукуда зображував кайдзю.