1-й піхотний полк «Inmemorial del Rey» (Іспанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-й піхотний полк «Незапам'ятний королевський»
Regimiento de Infantería Inmemorial del Rey no. 1
Герб королівського 1-го піхотного полку
На службі 1248
Країна Іспанія Іспанія
Належність Сухопутні війська Іспанії
Тип гренадери / фузилери
Роль почесна варта
лейбгвардія
забезпечення
охорона
військовий оркестр
Чисельність 4 батальйони
У складі штаб армії
Гарнізон/Штаб Мадрид
Гасло Levanto esta coronelía para poner freno a los enemigos de mi Corona
Оснащення OTO Melara Mod 56
Почесні найменування Inmemorial del Rey
Вебсайт ejercito.defensa.gob.es
Командування
Поточний
командувач
Феліпе VI

Медіафайли на Вікісховищі

1-й піхотний полк «Незапам'ятний королевський» (ісп. Regimiento de Infantería Inmemorial del Rey no. 1) — гвардійський піхотний полк Сухопутних військ Іспанії, який вважається найстарішим військовим підрозділом у світі, який досі існує[1].

Історія[ред. | ред. код]

Король Кастилії Фернандо III у 1248 році під час завоювання Севільї разом зі своїми солдатами напав і взяв вежу. Завдяки сміливості й хоробрості вони завоювали захоплення короля, який після завершення кампанії та розпуском військ вирішив назавжди залишити цей підрозділ, створивши одну з перших постійних армій у Європі з часів Римської імперії[2].

28 серпня 1632 року, з ініціативи іспанського короля Філіпа IV, було наказано сформувати спеціальний військовий корпус із солдатів-ветеранів і лицарів знатного походження — людей настільки вправних, що вони бралися за зброю лише тоді, коли монарх переймав командування особисто, призначаючи це «Королівське гвардійське полковництво». Формування корпусу почалося в Альмансі в 1634 році, підрозділ складався з трьох батальйонів, організованих у вигляді п'ятнадцяти рот з 90 аркебузирів, 40 мушкетерів і 60 піхотинців, кірасирів і пікінерів у роті, а також призначені офіцери. Батальйони були розподілені на 5 рот, кожна зі штабними елементами меншими, ніж у полку. Пізніше, у 1638 році, було додано ще 5 рот, збільшивши загальну кількість до 20 і отримавши в процесі реформування 4-й батальйон. Його перший полковник, граф герцог Оліварес, дон Гаспар де Гусман, чия посада була нещодавно створеним «Полковництвом королівської гвардії», командував дуже видатними солдатами великої слави. У 1640 році Філіп IV підняв його до розряду полку королівської гвардії, а в 1664 році до терції «Кастилія». З 1701 по 1710 рік він був присвячений своїй давній місії, охороняючи монарха, і це було в 1707 році, коли він отримав позначення «Кастилія», а в 1710 році як Кастильський незапам'ятний піхотний полк. Він здобув славу під час Війни за іспанську та Італійських кампаній (1718—1749), зрештою 7 січня 1766 року він отримав назву Королівський піхотний полк.

Того ж року король Карл III, переконаний давністю полку, оголосив його Королівським незапам'ятним полком через його лояльність до корони.

Після різноманітних історичних змін у втраті та отриманні своєї назви, полк отримав своє нинішнє позначення в 1995 році.

Зв'язки з королівською родиною[ред. | ред. код]

Традиційно, оскільки полк пов'язаний з іспанською королівською сім'єю та сувереном у його / її обов'язку генерал-капітана та головнокомандувача збройними силами, усі принци Астурії з 1862 року зараховуються до почесних солдатів 1-го полку. Дотримуючись традиції, Феліпе Бурбонський і Грецький (принц Астурії та спадкоємець корони) зайняв свою посаду солдата в 1977 році.

Традиційна уніформа[ред. | ред. код]

Щоб відзначити давні військові традиції Іспанії, у 1981 році король Хуан Карлос I прийняв пропозицію начальника штабу Сухопутних військ створити дві роти з історичною уніформою та озброєнням, які б могли брати участь у спеціальних церемоніях як почесна варта.

XVIII століття[ред. | ред. код]

Сучасної уніформи Першого піхотного полку обраний історичний період наприкінці правління Карла III, з 1780 по 1786 рік, коли полк мав два батальйони, кожен з яких складався з дев'яти рот — гренадерської та і восьми стрілецьких. Перша рота почесної варти носить білий піхотний мундир цього періоду, із зеленою обшивкою та ботонерами (металевими ґудзиками) на жилеті та фраку. Друга рота носить синю форму з червоними обшивками та подібними відзнаками. Вони відображають історичні кольори іспанської королівської гвардії[3].

Гренадерам сучасного піхотного полку «Inmemorial del Rey» № 1 заборонено носити окуляри, але бороди нещодавно дозволили. Історично добір у гренадерські роти іспанської піхоти був відзнакою, як правило, для найсміливіших і найвищих солдатів полку. Ці добірні люди марширували на чолі полку, супроводжували прапори та мали сформувати авангард під час штурму укріпленої позиції. Вони носили короткі шаблі, що збереглися й в сучасному полку. Високий гренадерський кашкет, який досі носили, підвищував їхній зріст, а латунні знаки розрізнення на ремінці підсумка плюс сардини (спеціальне плетіння), які носили на манжетах, виділяли ці елітні роти[4].

Описану уніформу також носить штабний персонал і підрозділ (gastadores).

Повний одяг початку XX століття[ред. | ред. код]

На додаток до уніформ XVIII століття піхотний полк «Inmemorial del Rey» № 1 демонструє загони чисельністю до роти, а також полковий оркестр у парадних мундирах іспанської лінійної піхоти, які носили під час правління короля Альфонсо XIII (1902—1931). Він складається з характерного «ros» (ківер), темно-синіх тунік з червоною обшивкою та червоних штанів.

Поточні функції[ред. | ред. код]

Сучасний 1-й піхотний полк є підрозділом, відповідальним за безпеку штабу Сухопутних військ, забезпечення та підтримку, необхідні для його функціонування, а також допомагає забезпечувати безпеку будь-яких доручень влади. Ці функції підтримують головну мету сприяння роботі різних центрів і відділів, які входять до складу штабу, для чого вони виконують такі завдання:

  • Забезпечення безпеки для людей, а також для установ штабу.
  • Організація та управління забезпеченням, необхідними для оптимального функціонування матеріальних ресурсів у службі Палацу Буенавіста, а також постачання центрів, у які він інтегрований. Таким чином, він також гарантує це через свої транспортні засоби, мобільність органів влади та правління головного офісу.
  • Віддання встановлених почестей у гарнізоні Мадрида та, як виняток, в інших гарнізонах. Ця функція, мабуть, найвідоміша громадськості загалом, надає пишності та колориту різноманітним суспільним функціям. У загальному плані ця функція включає в себе прийом глав держав та інших представників цивільних і військових органів влади, а також участь у культурних, соціальних і релігійних заходах, які мають велике значення в Мадриді та в інших місцях.

Організація та відзнаки[ред. | ред. код]

Для виконання зазначених функцій полк організований у такі підрозділи, а також командний склад:

Батальйон почесної варти «Стара гвардія Кастилії» (Guardia Vieja de Castilla), який виконує обов'язки почесної варти та інші церемоніальні та громадські обов'язки, складається з двох рот піхоти, артилерійської частини з шістьма гаубицями 105/14 і корпусу барабанників у формі та музикантів з інструментами 1780-х років поряд із сучасними простими трубами.
Автомобільна частина (Unidad de Automóviles) на 274 одиниці техніки.
Підрозділ підтримки штабу (Unidad de Plana Mayor) з двома ротами: Compania de Plana («Синя рота») штабу та підтримки, де призначено армійський персонал, який виконує функції адміністративної підтримки центрів та установ штабів армії, і Compania de Servicios («Зелена рота»), яка забезпечує належне функціонування інфраструктури, а також благополуччя персоналу, розміщеного в штабах армії.
Полковий оркестр (Unidad de Música) налічує 65 осіб. Він добре відомий по всій Іспанії якістю своїх концертів. Оркестр носить синьо-червону парадну форму піхоти, прийняту в 1908 році. Це один із найстаріших музичних підрозділів іспанської армії. Оркестр полку інтегрований до його підрозділу підтримки та базується в Палаці Буенавіста. Поряд з полковим оркестром є Корпус барабанів (Banda de Guerra), що складається з труб і барабанів, а також групи волинок і дудалок. Гурт багато виступав у Європі та Америці та мав численні записи в Іспанії та Франції. Він також виступав з Національним оркестром Іспанії. Разом із музичним підрозділом Королівської гвардії Іспанії він грає на честь глав урядів під час державних візитів до Іспанії. У той час як оркестри є частиною Загального оркестрового корпусу та випускниками Центральної академії оборони, окремий Корпус барабанів складається з обслуговуючого персоналу полку.

Цивільна допомога[ред. | ред. код]

Окрім регулярних функцій, полк брав участь у місіях на підтримку цивільного населення, коли це було необхідно, наприклад, екологічне очищення, проведене в Галіції після затоплення танкера «Prestige».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Página Principal - Ejército de tierra. ejercito.defensa.gob.es. Процитовано 4 квітня 2024.
  2. Contenido - Ejército de tierra. ejercito.defensa.gob.es. Процитовано 4 квітня 2024.
  3. Bueno Carrera, Jose Maria. Guardia Reales de Espana. p. 89. ISBN 84-86629-22-5.
  4. Bueno Carrera, Jose Maria. Guardia Reales de Espana. pp. 82–83. ISBN 84-86629-22-5.