640-ві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VII століття: 641—650 роки

640 · 641 · 642 · 643 · 644 · 645 · 646 · 647 · 648 · 649

Раннє Середньовіччя. Триває чума Юстиніана. У Східній Римській імперії майже все десятиліття правив василевс Констант II. Візантійська імперія втратила значну частину земель на Близькому Сході та в Північній Африці, захоплених арабами-мусульманами. В Італії Візантії належить невелика частина території, на решті лежить Лангобардське королівство. Франкське королівство розділене між синами Дагоберта I. Іберію займає Вестготське королівство. В Англії триває період гептархії. Авари та слов'яни утвердилися на Балканах. Центр Аварського каганату лежить у Паннонії. У Моравії утворилася перша слов'янська держава Само.

У Китаї триває правління династії Тан. Індія роздроблена. В Японії триває період Ямато. У Персії династія Сассанідів доживає свої останні дні під тиском арабів. Утворився Хазарський каганат, що підкорив собі Велику Булгарію.

На території лісостепової України в VII столітті виділяють пеньківську й празьку археологічні культури. У VII столітті продовжилося швидке розселення слов'ян. У Північному Причорномор'ї співіснують різні кочові племена, зокрема булгари, хозари, алани, авари, тюрки.

Події[ред. | ред. код]

Народились[ред. | ред. код]

Померли[ред. | ред. код]