Araucaria cunninghamii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Araucaria cunninghamii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Араукарієві (Araucariaceae)
Рід: Араукарія (Araucaria)
Вид:
A. cunninghamii
Біноміальна назва
Araucaria cunninghamii
Aiton ex D.Don in Lambert 1837

Araucaria cunninghamii — вид хвойних рослин родини араукарієвих.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Австралія (Новий Південний Уельс, Квінсленд); Індонезія (Папуа); Папуа Нова Гвінея. Населяє прибережні тропічні і субтропічні ліси на висотах 0-1000 м над рівнем моря.

Морфологія[ред. | ред. код]

Асиметричне дерево до 60 м височини, 4 м в обхваті. Кора груба, в горизонтальних смугах. Чоловічі шишки циліндричні, 2–3 см у довжину і 5–7 мм ширину, тупі. Жіночі шишки яйцеподібні, симетричні, 8–10 см в довжину і 6–8 см ширину. Насіння 1,5 см в довжину і 6–7 мм ширину, з вузькими крилами.

Використання[ред. | ред. код]

В Австралії природні субпопуляції історично нещадно експлуатуються задля сильної й текстурованої деревини. Надмірна експлуатація призвела до створення плантацій в штаті Квінсленд і Новий Південний Уельс; природні деревостани на державних землях більше не експлуатуються.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Інтенсивна історична експлуатація цього виду в пд.-сх. Квінсленді й пн. Нового Південного Уельсу призвела до значної фрагментації оригінальних лісів. Остання була посилена масштабною вирубкою лісів для сільського господарства і скотарства. У деяких районах, ці фрагменти піддаються більшому ризику від недоречних пожежних режимів, вторгнення екзотичних бур'янів. Фрагментовані деревостани також більш схильні до ризику локалізованих кліматичних явищ, таких як циклони. В Австралії багато з решти лісів тепер знаходяться в межах національних парків або інших охоронних територій. У Папуа Новій Гвінеї та Індонезії кілька деревостанів знаходяться в межах охоронних територій.

Посилання[ред. | ред. код]