Aria edulis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aria edulis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Aria
Вид:
A. edulis
Біноміальна назва
Aria edulis
(Willd.) M.Roem.

Aria edulis (syn. Sorbus taurica) — вид квіткових рослин родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це мале дерево чи кущ 5–25 метрів. Листки з округлою основою, найбільш широкі нижче середини, округло-еліптичні, 5–12 см завдовжки, знизу густо біло-повстяні, як квітконіжки, і чашолистки. Плоди овальні, червоні чи оранжеві[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає у пн.-зх. Африці (Алжир, Марокко, Туніс) та Європі (Албанія, Австрія, Балеарські острови, Бельгія, Болгарія, Корсика, Люксембург, Ліхтенштейн, Сан-Марино, Чехія, Словаччина, Данія, Франція, Німеччина, Велика Британія, Греція, Угорщина, Італія, Польща, Португалія, Румунія, Сардинія, Сицилія, Іспанія, Швейцарія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Словенія, Македонія)[2][3].

Зазвичай росте в гірських і горбистих районах. Як вимогливий до світла вид, він зустрічається у відкритих лісах або чагарниках і на узліссях. Насіння розносять птахи[4].

В Україні росте у лісах — у Карпатах[1].

Використання[ред. | ред. код]

Цей вид часто вирощують як декоративні та продають під кількома назвами сортів. Раніше деревину використовували для виготовлення предметів побуту та меблів. Листя та гілки горобини використовували як їжу для худоби, а фрукти перемелювали в борошно для додавання до звичайного хлібного борошна[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 159.
  2. Aria taurica. Plants of the World Online / Kew Science. Процитовано 01.05.2023. (англ.)
  3. Aria edulis. The Catalogue of Life. Процитовано 01.05.2023. (англ.)
  4. а б Rivers, M. C.; Beech, E. (2017). Sorbus aria. The IUCN Red List of Threatened Species. Процитовано 01.05.2023. (англ.)