Aster pyrenaeus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aster pyrenaeus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Айстра (Aster)
Вид:
A. pyrenaeus
Біноміальна назва
Aster pyrenaeus
DC., 1805

Aster pyrenaeus (айстра піренейська[1]) — вид квіткових рослин з родини айстрових (Asteraceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це багаторічна рослина 40–60 см заввишки, з прямовисним простим шорстко запушеним стеблом. Листки сидячі, шорстко запушені, довгасто-ланцетні, гострі, у верхній половині зубчасті, охоплюють у своїй основі половину стебла; верхні листки цілі. Приквіткові листочки гострокінцеві. Квіткові голови великі, ≈ 5 см в діаметрі, поодинокі чи по 2–5. По колу — язичкові квіточки довгі, синьо-бузкові; у центрі — трубчасті квіточки жовті[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Ця рослина зростає в Іспанії та Франції. Він має лише три субпопуляції в Іспанії, в гірському хребті Кантабрії, які ізольовані від субпопуляцій у французьких Піренеях. Ареал в Іспанії становить менше 20 км², а загальний, як передбачається, становить значно менше 500 км². Популяції сильно роздроблені[3][4][5].

Цей вид характерний для окраїнних лісів, вважається сонцелюбним, що сприяє заселенню луків антропогенного походження, луків на вапняному субстраті. Росте на висотах від 300 до 1800 метрів[3].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Зміна середовища проживання внаслідок зміни сільськогосподарських практик (відмова від традиційного скотарства) є основною загрозою для цього виду. Зростання рекреаційного використання території може вплинути на демографію виду, а будівництво доріг придушило кілька місць зростання[3].

Цей вид внесений до списку пріоритетних видів у Додатках II та IV Оселищної директиви та внесений до Додатку I Конвенції про збереження дикої природи та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція). Він захищений національним законодавством і регіональним законодавством Астурії в Іспанії. У Франції він внесений до Додатку I до Національного списку охоронюваних видів і перебуває в національному парку Піренеї у Франції. Одна популяція була огороджена протягом чотирьох років, щоб запобігти випасу овець і сприяти природному поширенню та збору насіння для збереження ex situ. У національному парку Пікос де Європа (SCI) є субпопуляція. Невелика кількість особин зберігається ex situ в Атлантичному ботанічному саду[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Aster pyrenaeus. Tela Botanica. Архів оригіналу за 30 січня 2022. Процитовано 30.01.2022. (англ.)
  3. а б в г Buord, S.; Moreno Saiz, J. C. (2011). Aster pyrenaeus. The IUCN. Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 30.01.2022. (англ.)
  4. Aster pyrenaeus. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 28 червня 2021. Процитовано 30.01.2022. (англ.)
  5. Aster pyrenaeus. Euro+Med Plantbase. Архів оригіналу за 30 січня 2022. Процитовано 30.01.2022. (англ.)