Avicranium renestoi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Avicranium renestoi
Час існування: пізній тріас,
~213–203 млн р. т.
3d-реконструкція черепа Avicranium
3d-реконструкція черепа Avicranium
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Підклас: Діапсиди (Diapsida)
Родина: Drepanosauridae
Рід: Avicranium
Pritchard & Nesbitt, 2017
Вид: A. renestoi
Avicranium renestoi
Pritchard & Nesbitt, 2017

Avicranium renestoi — викопний вид примітивних діапсидних плазунів родини Drepanosauridae, що існував у кінці тріасового періоду, 213—203 млн років тому.

Етимологія[ред. | ред. код]

Родова назва Avicranium перекладається як «пташиний череп». Видова назва renestoi дана на честь італійського палеонтолога Сільвіо Ренесто за вклад у вивчення італійських дрепанозавридів.

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Викопні рештки знайдені у тріасових відкладеннях формації Чінле на Ранчо привидів у штаті Нью-Мексико у США. Вид описали у 2017 році американські палеонтологи Адам Прічард з університету Стоуні Брук і Стерлінг Несбіт з Вірджинського технологічного інституту.

Опис[ред. | ред. код]

Вид описаний по рештках черепа та кількох хребців. Череп, низкою прогресивних характеристик, був схожий на череп птахів. У нього були беззубі щелепи, витягнуті у вигляді вузького дзьоба, величезні розгорнуті вперед орбіти очей, об'ємна мозкова капсула з високим склепінням. Проте, разом з прогресивними ознаками, у будові черепа були і низка примітивних властивостей: луската кістка несе на собі архаїчні ознаки у вигляді кісткового обрамлення на кордоні з квадратною кісткою, яке відсутнє у прогресивних рептилій і характерно для діапсід; потилична кістка має увігнутість; овальний отвір дуже великий і займає значну частину потиличного краю мозку (як у примітивних рептилій); відсутність обрамлення квадратної кістки навколо вушного каналу і відсутність слідів хряща, що передбачає так само і відсутність барабанної перетинки, а, отже, відсутність слуху.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Древняя рептилия случайно предвосхитила птичий череп. PaleoNews. Архів оригіналу за 24 січня 2018. Процитовано 2 лютого 2018.. 17 жовтня 2017
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1560254 [Архівовано 1 липня 2019 у Wayback Machine.].