Barthood

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Бартність»
англ. Barthood
Малий Барт розпитує Гомера
Малий Барт розпитує Гомера
Малий Барт розпитує Гомера
Сезон № 27
Серія № 583
Перший показ 13 грудня 2015
Сценарій Ден Гріні
Режисер(и) Роб Олівер
Виконавчий продюсер Ел Джін
Код виробника VABF02
Особливості серії
Політ у заставці Один з інопланетян (Канг або Кодос) зображений у вигляді Санта-Клауса в упряжці з оленями
Сцена на дивані Сімпсони, анімовані у стилі ротоскопіювання, сідають на диван
Хронологія
Попередня Наступна
'Paths of Glory The Girl Code
Сезон 27
Список серій

«Barthood» (укр. «Бартність») — дев'ята серія двадцять сьомого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 13 грудня 2015 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

Барту 6 років. Він лежить на траві разом з Гомером, дивиться на небо і розпитує про те, як влаштований світ. Хлопчик всіляко нервує і травмує свого батька, тому його на якийсь час відвозять до дідуся. Барт просить дідуся пограти з ним в машинки і дід згадує про свою абсолютно нове авто, яке він купив 1954 року і забув. Він разом з Бартом вирушають кататися на машині.

Минають два роки. У Барта погано виходить читати, до нього ходить репетитор з читання професор Фрінк. Ліса, яка молодша за брата на два роки, вже читає ідеально, що турбує Барта. Якось Ліса малює кораблик, який Мардж поміщає в рамку і вішає на стіну над диваном. Барт теж хоче справити враження на батька і привернути до себе увагу, він малює картину на всій стіні кухні… Гомер і Мардж відправляють його до психолога, щоб зрозуміти причину такої поведінки їхнього сина. Психолог пояснює, що це пов'язано з браком уваги з боку батька і радить Гомеру взяти з собою Барта, наприклад в похід у ліс. Гомер і Барт вирушають в похід, однак просто поселяються в мотелі, де і проводять всі вихідні. Повернувшись додому Гомер дізнається, що Ліса стала ученицею місяця в школі, він пишається нею, що знову змушує Барта заздрити.

На 12-й день народження Барта Лісі приходить повідомлення про те, що вона 48-й місяць поспіль — учениця місяця. Барт злиться і втікає кататися на скейті з Мілгаусом, попутно розбиваючи вуличні ліхтарі. Їх накриває поліція. Мілгауса заарештовують і відправляють в колонію для неповнолітніх, у той час, як Барт ховається у діда Сімпсона в будинку для літніх. Ейб дарує онукові велосипед.

Барту 15. Мардж і Ліса їдуть у літній табір, а Гомер і син залишаються вдома. Гомер намагається серйозно поговорити з ним, однак у нього нічого не виходить і він просто йде до Мо. Тим часом Барт влаштовує вдома вечірку. Через якийсь час нагорі в кімнаті він виявляє свого батька, який курить марихуану. Гомер намагається пояснити Барту, що він сам — такий же, як і Барт — незрозумілий маленький хлопчик. Вони примиряються, проте Гомер говорить кілька дурниць і знову все псує. Барт вирушає за порадою до діда… на кладовище. Дідусь подумки радить Барту знайти свою справу і займатися нею до кінця. Барт вирішує професійно зайнятися екстремальним велосипедним спортом. Однак, під час виконання трюку він бачить тінь Ліси, падає і втрачає свідомість…

Проходить якийсь час. Барт малює карикатури на пірсі. На вечірці з приводу свого випускного Мілгаус робить Лісі комплімент, кажучи, що вона тут найкраща. Це знову ранить Барта, тому що взагалі-то це він — кращий друг Мілгауса, а тепер він знову другий після сестри. Тепер Ліса починає злитися і вичитує брата за те, що він звинувачує її у всіх своїх бідах. Вона заявляє йому, що він — хороший художник, проте не використовує свій талант…

Проходить ще кілька років. У Барта тепер свій магазин по тюнінгу велосипедів. До нього заходять Ліса і Нельсон, які тепер зустрічаються. Барт розповідає, що після того випадку на вечірці не злиться більше на сестру і присвятив їй художню композицію.

У фінальній сцені п'яний Барт і накурений Гомер лежать на траві, вони дивляться на небо і знову міркують про життя.

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 5,97 млн осіб з рейтингом 2.4, що зробило її найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі[1].

Денніс Перкінс з «The A.V. Club» дав серії оцінку C, сказавши, що «серія особливо вразила втраченими можливостями»[2].

Водночас Тоні Сокол з «Den of Geek» дав серії чотири з п'яти зірок, сказавши, що «зазвичай „Сімпсони“ використовують пародії для божевілля, однак цього разу серія вийшла натхненною, розумною і смішною»[3].

У лютому 2017 року сценарист серії Ден Гріні був номінований на премію Гільдії сценаристів Америки в області анімації 2016 року[4].

Серію також було номіновано на премію «Енні» в категоріях «Найкраще виробництво анімаційної програми загального спрямування» і «Найкраще написання сценарію»[5].

2019 року видання «Screen Rant» назвало серію найкращою 27 сезону та, водночас, найкращою HD-серією[6].

Згідно з голосуванням на сайті The NoHomers Club більшість фанатів оцінили серію на 5/5 із середньою оцінкою 4,11/5[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sunday final ratings: ‘Blood & Oil’ finale adjusts up (not that it matters) | TV By The Numbers by zap2it.com. web.archive.org. 18 грудня 2015. Архів оригіналу за 18 грудня 2015. Процитовано 4 вересня 2020.
  2. The Simpsons attempts to borrow a feeling from Boyhood. The A.V. Club (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2020. Процитовано 4 вересня 2020.
  3. The Simpsons: Barthood Review. Den of Geek (англ.). 14 грудня 2015. Архів оригіналу за 21 серпня 2021. Процитовано 4 вересня 2020.
  4. McNary, Cynthia Littleton,Dave; Littleton, Cynthia; McNary, Dave (20 лютого 2017). WGA Awards: ‘Moonlight,’ ‘Arrival’ Win for Best Screenplay, ‘Atlanta’ Wins Twice. Variety (англ.). Архів оригіналу за 21 грудня 2020. Процитовано 4 вересня 2020.
  5. Flores, Terry; Flores, Terry (28 листопада 2016). ‘Zootopia’ Tops Annie Awards Nominations, ‘Kubo and the Two Strings’ in Close Second. Variety (англ.). Архів оригіналу за 21 серпня 2017. Процитовано 11 січня 2021.
  6. The Simpsons: The Best Episode In Every Season, Ranked. ScreenRant (англ.). 22 вересня 2019. Архів оригіналу за 24 вересня 2019. Процитовано 4 вересня 2020.
  7. R&R: Barthood (VABF02). The No Homers Club (англ.). Процитовано 28 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]