Брахітрахелопан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Brachytrachelopan mesai)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Brachytrachelopan
Brachytrachelopan mesai
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Sauropodomorpha
Клада: Завроподи (Sauropoda)
Родина: Дикреозаврові (Dicraeosauridae)
Рід: Брахітрахелопан (Brachytrachelopan)
Rauhut et al. 2005
Вид:
Brachytrachelopan (B. mesai)
Біноміальна назва
Brachytrachelopan mesai
Rauhut et al. 2005
Вікісховище: Brachytrachelopan

Брахітрахелопан (лат. Brachytrachelopan, від грец. "Короткошиїй Пан") — рід динозаврів, що жив 150–145 млн років тому (титонський ярус пізнього юрського періоду) на території нинішньої Аргентини. Досягав довжини 10 метрів, висоти 3 метри і маси 5-7 т.

Скелет брахітрахелопана.

Характерною рисою брахітрахелопана є вкрай коротка шия, що складається всього з 12 хребців. Вона більше нагадує шию стегозавра, ніж диплодоцида. Як і в інших членів групи дикреозаврів, у нього були високі шпильки на стині і на стегнах, імовірно підтримували якесь утворення, схоже на вітрило. Шипи до передньої частини згинаються вперед. Це свідчить про те, що тварина тримала голову донизу і харчувалася з землі. Череп і хвіст у єдиного відомого скелета відсутні.

Рештки B. mesai виявив аргентинський вівчар Денієль Меза, що шукав загублену вівцю. Родову назву вибрано на честь цієї події (Пан — бог пастухів), видову — за прізвищем пастуха.

В результаті філогенетичних аналізів, спираючись на синапоморфіі, Brachytrachelopan віднесено до родини Dicraeosauridae надродини Diplodocoidea.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oliver W. M. Rauhut, Kristian Remes, Regina Fechner, Gerardo Cladera, Pablo Puerta. A remarkably short-necked sauropod dinosaur from the Late Jurassic of Patagonia // Nature. — 2005.