Bulbophyllum nocturnum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bulbophyllum nocturnum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Зозулинцеві (Orchidaceae)
Підродина: Epidendroideae
Рід: Bulbophyllum
Вид:
B. nocturnum
Біноміальна назва
Bulbophyllum nocturnum
J.J.Verm., de Vogel, Schuit. & A.Vogel, 2011

Bulbophyllum nocturnum — вид однодольних квіткових рослин родини орхідні (Orchidaceae).

Поширення[ред. | ред. код]

Рослина є ендеміком острова Нова Британія, що належить Папуа Нова Гвінея. Вид росте як епіфіт у тропічних лісах на заході острова на висоті 240—300 метрів (790—980 футів).[1][2]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це єдиний відомий вид орхідей, що цвіте вночі. Її квітки розпускаються о десятій вечора і закриваються після сходу сонця (приблизно о десятій ранку). Причому розпускаються квіти на одну ніч і відразу в'януть. Ширина квітки становить два сантиметри. Хто запилює нову орхідею, ще не відомо. Андре Шуїтман (Andre Schuiteman) з Королівських ботанічних садів в К'ю (Royal Botanic Gardens) вважає, що це можуть бути дрібні мушки. На таку версію опосередковано вказують тонкі придатки квітки, що нагадують плодові тіла деяких видів грибків, якими харчуються мухи.

Нічні орхідеї, ймовірно, мають запах, що не виявляється людьми, але привертає комах на відстані. А коли ті опиняються поруч, свою роль грає вже форма квітки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. André Schuiteman, Jaap Jan Vermeulen, Ed de Vogel & Art Vogel (2011). Nocturne for an unknown pollinator: first description of a night-flowering orchid (Bulbophyllum nocturnum). Botanical Journal of the Linnean Society. 167 (3): 344—350. doi:10.1111/j.1095-8339.2011.01183.x. Архів оригіналу за 3 серпня 2016. Процитовано 15 червня 2016.
  2. Mark Kinver & Victoria Gill (22 листопада 2011). Botanists discover 'remarkable' night-flowering orchid. BBC News. Архів оригіналу за 22 листопада 2011. Процитовано 22 листопада 2011.