Штурмман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з CC-Штурмманн)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ваффен-СС, тут CC-Шту́рманн з німецькою вівчаркою на занятті

CC-Шту́рманн (нім. SS-Sturmmann, «штурмовик СС») — військове звання СС та СА, яке існувало з 1921 по 1945. Відповідало званню єфрейтор у вермахті.

Своє походження звання веде з часів Першої світової війни, коли в передових штурмових підрозділах (також відомі як «ударні війська») створювалися штурмові групи для прориву фортифікаційних споруд противника.

Після поразки Німеччини в 1918 штурманнами починають звати напіввійськові реваншистські формування так званого «вільного корпусу» (нім. Freikorps), створеного з колишніх військовослужбовців, незадоволених підсумками Версальського миру.

З 1921 з штурманнів створюють напіввійськові організації, (майбутню СА) для охорони нацистської партії та боротьбі з лівими партіями післявоєнного періоду.

Звання штурманн присвоювалося після служби в лавах СА від 6 місяців до 1 року та наявності базових знань та здібностей. Штурманн стає старшим над званням манн, за винятком СС, де в 1941 окремо вводиться звання оберманн, а в частинах Ваффен-СС вводиться звання обершутце.

Знаки розрізнення CC-Штурмманна Ваффен-СС
Молодше звання
CC-Обершутце
Звання Ваффен-СС
CC-Штурмманн
Старше звання
Роттенфюрер
Молодше звання
немає еквіваленту
Звання СС Загальні СС
CC-Штурмманн
Старше звання
Роттенфюрер
Молодше звання
немає еквіваленту
Звания СА
СА-Оберштурмманн
Старше звання
Роттенфюрер

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]