Куничник волохатий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Calamagrostis villosa)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Куничник волохатий
Ілюстрація з книги: Graminum austriacorum; Автор: Host, Nikolaus Thomas; Видавництво: Vindobonae : A. Schmidt, 1801-1809.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Куничник (Calamagrostis)
Вид:
Куничник волохатий (C. villosa)
Біноміальна назва
Calamagrostis villosa
(Chaix) J.F.Gmel.

Куничник волохатий[1] (Calamagrostis villosa) - вид квіткових рослин родини злакових (Poaceae), природно поширений у Європі[2]. Гемікриптофіт.

Опис[ред. | ред. код]

Вид багаторічний дернинний злак з коротким кореневищем 60–100 см і довгим стеблом — соломиною. Її язичок (ligula) шорсткий, плівчастий, не запушений, довжиною 3–5 мм. Листкові пластинки шириною 3–8 мм, — запушені та волосисті в нижній частині. Волоть відкрита, суцвіття лінійні, завдовжки 8–20 см і 3–6 см завширшки з шорсткими відгалуженнями. Колоски клиноподібні, розміром 4–6 мм. Вони несуть одну родючу квіточку, яка має запушений калюс[2]. Колоскові луски вузьколанцетні, загострені, у півтора раза довші від нижньої квіткової лусочки[3].

Куничник волохатий між чорницею на г. Пожижевській, жовтень 2019

Плодова лусочка безкілева, плівчаста, довгаста, має 2,5–3,5 мм завдовжки. Сама лусочка має загострену верхівку, а основна лусочка має Остюк 0,5–0,6 мм на верхівці і має розмір 1–2 мм. Вид також має плівчасті, ланцетні колоскові луски, загострені на кінці, верхня з яких має такі самі розміри, що й колосок. Остюк 0,5 мм завдовжки, волосоподібний. Оцвітина складається з двох лодикул і двох приймочок з трьома тичинками . Ці плоди є зернівками з додатковим перикарпом і точковим рубчиком[2].

В Україні росте в субальпійському та альпійському поясах Карпат на високогірних луках — полонинах, у заростях стелюха вільхи зеленої, а також на галявинах і вирубках при верхній межі лісу[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Calamagrostis villosa // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в W.D. Clayton, M. Vorontsova; K.T. Harman; H. Williamson (16 листопада 2012). Calamagrostis villosa. The Board of Trustees and Royal Botanic Gardens. Архів оригіналу за 26 липня 2014. Процитовано 17 листопада 2013.
  3. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 447.