Волошка руська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Centaurea ruthenica)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Волошка руська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Волошка (Centaurea)
Вид:
Волошка руська (C. ruthenica)
Біноміальна назва
Centaurea ruthenica
Синоніми

Rhaponticoides ruthenica

Волошка руська (Rhaponticoides ruthenica syn. Centaurea ruthenica) — рослина, вид роду Centaurea родини айстрові, або складноцвіті.

Опис[ред. | ред. код]

У дикому вигляді росте на Кавказі, в Сибіру, пн. Пакистані й Синьцзяні, у районах середньої смуги СНД і в Західній Європі.

Стебло заввишки до 120 см, пряме, сухувате, у верхній частині розгалужене. Листя перистороздільне, зубчасте. Квіткові голівки — кошики в плівчасто-лускатій оболонці, нечисленні, іноді поодинокі, жовті, до 5 см в діаметрі. Цвіте з кінця червня — начала липня впродовж 30-40 днів.

Рослини невибагливі, морозостійкі. Вимагають сонячного місця розташування і сухих супіщаних ґрунтів. Розмножуються діленням кущів і насінням. Кущі 3-5-річного віку ділять ранньої весни або на початку осені. Насіння при висіві у відкритий ґрунт сходить на 8-12-й день. У фазі двох справжніх листочків сіянці пікірують та висаджують на відстані 10 х 20 см, а восени або наступної весни висаджують на постійне місце. Вирощують волошки в групових посадках при створенні квіткових композицій, а також на зріз.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Червона книга Донецької області: рослинний світ (рослини, що підлягають охороні в Донецькій області) / Під загальною ред. В. М. Остапка — Донецьк: Вид-во «Новая печать», 2009. — 432 с., стор. 71
  • Опис виду в Червоній Книзі Ростовської Області (рос.)
  • Tropicos ((англ.)) . Міссурійський ботанічний сад. 26.08.2014. Архів оригіналу за 26 серпня 2014.