Chalicotherioidea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chalicotherioidea
Період існування: 48.6–0.005 млн р. т.[1] ранній еоцен — середній плейстоцен
Moropus elatus в Національному музеї природної історії, Вашингтон, округ Колумбія
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Інфраряд: Ancylopoda
Надродина: Chalicotherioidea
Gill, 1872
Родини

Chalicotheriidae
Eomoropidae

Anisodon grande

Chalicotherioidea — вимерла надродина пазуристих непарнопалих, яка жила від раннього еоцену до раннього плейстоцену[1]. Судячи з літопису скам'янілостей, вони з'явилися та процвітали переважно в Євразії, хоча зразки були знайдені як в Африці, так і в Північній Америці. Ймовірно, вони були браузерами, які харчувалися переважно листям, гілочками та іншою нестійкою рослинністю. Багато родів мали спеціалізацію передніх кінцівок, що дозволяло використовувати кігті як гачки для перегляду та триматися над землею під час ходьби[2]. Халікотери жили переважно в лісистих районах. Розмірний статевий диморфізм і морфологічні структури, такі як куполоподібні черепи тилоцефалонікса, свідчать про агоністичну поведінку в якомусь соціальному середовищі[2]. Вони пов’язані з сучасними конями, носорогами та тапірами, а також з вимерлими бронтотерами[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б PaleoBiology Database: Chalicotherioidea, basic info
  2. а б Janis, Christine M.; Scott, Kathleen M.; Jacobs, Louis L., ред. (1998). Evolution of Tertiary Mammals of North America: Terrestrial carnivores, ungulates, and ungulatelike mammals. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-35519-3.
  3. Savage, RJG; Long, MR (1986). Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File. с. 198–199. ISBN 978-0-8160-1194-0.