Лайм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Citrus aurantifolia)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лайм
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Рутові (Rutaceae)
Рід: Цитрус (Citrus)
Вид:
Лайм (C. × aurantiifolia)
Біноміальна назва
Citrus × aurantiifolia
(Christm.) Swingle
Плоди

Лайм (Citrus aurantiifolia або Citrus aurantifolia) — гібридний цитрус із родини рутових, що походять з Індії, генетично схожий з лимоном. Назва походить від перського لیمو (ліму).

У Середземномор'я проник у другій половині I тис. н. е.

Ботанічна характеристика[ред. | ред. код]

Невелике дерево або кущ висотою від 1,5 до 5,0 м. Крона густа, гілки покриті короткими колючками. Суцвіття пазушні, з 1–7 квітками, цвітіння ремонтантне; плоди невеликі — 3,5–6 см в діаметрі, яйцеподібні, м'якуш зеленуватий, соковитий, дуже кислий, має приємний духмяний аромат. Шкірка зелена, жовтувато-зелена або жовта, при повній зрілості дуже тонка.

Цвітіння і дозрівання плодів відбуваються протягом усього року, масове цвітіння відзначається з настанням сезону дощів (в травні — червні). Основний урожай збирають в серпні, вересні та жовтні. Плоди зберігаються 1,5–2 місяці при температурі 8–10 °С і відносній вологості повітря 85-90 %. У тропіках зазвичай вирощують сорт Мексиканський.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною культурного лайма вважається півострів Малакка. Вперше промислова культура лайма виникла в 70-х роках XIX століття на острові Монтсеррат (з Малих Антильських островів).

Мільйони дерев лайма обробляють в Індії, Шрі-Ланці, Індонезії, М'янмі, Бразилії, Венесуелі, у країнах Західної Африки. На міжнародний ринок лайм надходить в основному з Мексики, Єгипту, Індії, з Куби і Антильських островів.

Лайм зазвичай культивують у тропічних зонах висотою до 1000 м над рівнем моря. Багато фахівців вважають лайм невибагливим до ґрунтових умов, він може рости на бідних піщаних і кам'янистих ґрунтах. Однак лайм чутливіший, ніж більшість цитрусових культур, до несприятливих ґрунтово-кліматичних умов. Найкращі ґрунти — легкі суглинки з глибоким орним горизонтом і хорошим дренажем.

Лайм займає одне з останніх місць по стійкості до низьких температур, пошкоджується при мінус 1–2 °С, добре пристосований до умов вологого тропічного клімату, в якому лимон погано плодоносить, тому в тропіках лайм — основний «кислий цитрус».

Посилання[ред. | ред. код]