Colpodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Colpodon
Період існування: ранній міоцен
~21–17.5 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Leontiniidae
Рід: Colpodon
Burmeister 1885
Типовий вид
Colpodon propinquus
Burmeister, 1885
Види
  • C. antucoensis Shockey et al 2012
  • C. distinctus Ameghino 1902
  • C. plicatus Ameghino 1904
  • C. propinquus Burmeister 1885

Colpodon — вимерлий рід травоїдних ссавців, що належав до ряду Notoungulata. Він жив під час раннього міоцену Аргентини та Чилі в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Ця тварина майже виключно відома за останками черепа, а її загальний вигляд загалом невідомий. З порівняння з деякими з його більш відомих родичів, таких як Scarrittia і Huilatherium, можна припустити, що Colpodon був відносно великою твариною, зі зростом, порівнянним з вівцею. Його череп був досить коротким і високим, з характерним набором зубів, що відрізнялося від більшості його близьких родичів, Leontiniidae. Верхні ікла були повністю відсутні, а різці були добре розвинені, але без губних поясків.

Класифікація[ред. | ред. код]

Колподон був одним із перших нотоунгулятів, відомих науці; вперше його описав у 1885 році Герман Бурмейстер, який заснував рід на основі верхнього та двох нижніх корінних зубів, знайдених біля гирла річки Чубут в Аргентині. Згодом Бурмейстер описав інший вид Colpodon, C. propinquus. На початку 1900-х років Флорентіно Амегіно описав інші види Colpodon, C. distinctus і C. plicatus, і вважав, що ця тварина належить до Leontiniidae. У наступні роки Colpodon по-різному ставили до Leontiniidae і Notohippidae через його особливий зубний ряд зі спільними ознаками для обох родин. У 2012 році інший вид Colpodon, C. antucoensis, був описаний у Чилі; цей вид трохи пізніший, ніж типовий вид, і відрізняється від нього деякими зубними ознаками та вужчою мордою.

Наразі колподон вважається похідним представником родини Leontiniidae, групи нотоунгулятів важкої статури, поширених в олігоцені. Дослідження 2012 року показало тісний зв’язок між Colpodon, Huilatherium і Taubatherium, двома леонтиніїдами з тропічної клади, останки яких були знайдені в Колумбії та Бразилії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • G. Burmeister. 1885. Examen critico de los mamiferos y reptiles fosiles denominados por D. Augusto Bravard y mencionados en su obra precedente. Annales del Museo Nacional de Buenos Aires 3:93–174
  • F. Ameghino. 1902. Première contribution à la connaissance de la fauna mammalogique des couches à Colpodon [First contribution to the knowledge of the mammalian fauna of the Colopdon Beds]. Boletin de la Academia Nacional de Ciencias de Córdoba 17:71–141
  • F. Ameghino. 1904. Nuevas especies de mamíferos, cretáceos y terciarios de la República Argentina [New species of mammals, Cretaceous and Tertiarty, from the Argentine Republic]. Anales de la Sociedad Cientifica Argentina 56–58:1–142
  • B. J. Shockey, J. J. Flynn, D. A. Croft, P. B. Gans, A. R Wyss. 2012. New leontiniid Notoungulata (Mammalia) from Chile and Argentina : comparative anatomy, character analysis, and phylogenetic hypotheses. 2012. American Museum Novitates, no. 3737. P. 1–64.