Corporal Clegg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Corporal Clegg»
Пісня Pink Floyd
з альбому A Saucerful of Secrets
Випущено червень 1968
Жанр психоделічний рок
Автор слів Роджер Вотерс
Продюсер Norman Smithd
Композитор Роджер Вотерс

Corporal Clegg — композиція британської групи Pink Floyd, заключний трек на першій стороні альбому A Saucerful of Secrets (1968). Пісня написана Роджером Вотерсом, в записі брали участь також Девід Гілмор, Річард Райт, Нік Мейсон, причому Гілмор грав на гітарі і казу, імітуючи і одночасно пародіюючи звучання духових інструментів.

Композиція[ред. | ред. код]

Роджер Уотерс вперше торкається теми війни, до якої згодом він буде часто звертатися (ця тема стане ключовою в альбомах The Wall і The Final Cut). «Corporal Clegg» — пісня про солдата (капрал Клегг), який втратив ногу на війні і носить дерев'яний протез, причому текст має явно іронічний сенс: "У сержанта Клегга дерев'яна нога, він заробив цей трофей на війні, в 1944. У сержанта Клегга також є медаль, оранжево-червоно-синя, він знайшов її в зоопарку ".

Незважаючи на те, що Pink Floyd ніколи не виконували композицію «Corporal Clegg» на концертах, існують два відео з цією піснею. Перше зроблено в лютому 1968 на бельгійському телебаченні і представляє групу в процесі роботи над піснею, а друге зняте 22 липня 1969 року в ФРН, вже після виходу альбому[1].

У негативній статті про альбом A Saucerful of Secrets, опублікованій в журналі Rolling Stone в жовтні 1968 року, музичний критик Джим Міллер зневажливо відгукується про цю композицію як «володіє принаймні гідністю стислості, а також не звучала так, як ніби вона написана в наркотичному ступорі». Далі він пише, що мелодія неоригінальна і звучить занадто по-бітлівськи в «ці пост-пепперовські дні»[2].

Учасники запису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Povey, Glenn; The Complete History of Pink Floyd, 2006.
  2. Miller, Jim (26 жовтня 1968). A Saucerful of Secrets. Rolling Stone (амер.). Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 24 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]