Date A Live

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Date A Live
Обкладинка першого тому ранобе, яка зображає Току
デート・ア・ライブ
Побачення з життям (неоф.)
Жанрнаукова фантастика, романтична комедія, гарем, еччі, меха
Ранобе
АвторКьоші Тачібана
ІлюстраторЦунако
ВидавецьFujimi Shobo
ЖурналFujimi Fantasia Bunko
Період випуску19 березня 2011 — 19 березня 2020
Кількість томів22
Телевізійний аніме-серіал
РежисерКейтаро Мотонаґа
СценаристХідекі Шіране
СтудіяAIC PLUS+
МережаJAITS, Tokyo MX, AT-X, TwellV, Animax
Період показу31 березня 2013 — 16 червня 2013 (Niconico трансляція)
Кількість серій12 + OVA
Гра
Date A Live: Rinne Utopia
РозробникCompile Heart, Sting
ВидавецьCompile Heart
Жанрпригоди
Дата виходу27 червня 2013
ПлатформаPlayStation 3
Телевізійний аніме-серіал
РежисерКейтаро Мотонаґа
СценаристХідекі Шіране
СтудіяProduction IMS
МережаTokyo MX, AT-X
Період показу11 квітня 2014 — 13 червня 2014
Кількість серій10 + OVA
Гра
Date A Live: Arusu Install
РозробникCompile Heart, Sting
ВидавецьCompile Heart
Жанрпригоди
Дата виходу26 червня 2014
ПлатформаPlayStation 3
Гра
Date A Live Twin Edition: Rio Reincarnation
РозробникCompile Heart, Sting
ВидавецьCompile Heart
Жанрпригоди
Дата виходу30 липня 2015
ПлатформаPlayStation Vita
Аніме-фільм
Date A Live Movie: Mayuri Judgement
РежисерКейтаро Мотонаґа
СценаристХідекі Шіране
СтудіяProduction IMS
Дата виходу22 серпня 2015
Телевізійний аніме-серіал
РежисерКейтаро Мотонаґа
СценаристХідекі Шіране
СтудіяJ.C.Staff
МережаTokyo MX, AT-X
Період показу11 січня 2019 — 29 березня 2019
Кількість серій12
Телевізійний аніме-серіал
РежисерДжюн Накаґава
СценаристФуміхіко Шімо
СтудіяGEEK TOYS
МережаTokyo MX, AT-X
Період показу8 січня 2022 — 24 червня 2022
Кількість серій12
Date A Bullet
  • Date A Live Fragment: Date A Bullet (спін-оф ранобе)
  • Date A Bullet: Dead or Bullet (спін-оф аніме-фільм)
  • Date A Bullet: Nightmare or Queen (спін-оф аніме-фільм)

Побачення З Життям (яп. デート・ア・ライブ Date A Live) — завершена японська серія ранобе автора Кьоші Тачібани й ілюстраторки Цунако. Серіалізація у журналі Fujimi Fantasia Bunko тривала з 19 березня 2011 до 19 березня 2020. Трансляція першого сезону аніме-адаптації тривала з 6 квітня по 22 червня 2013 р. Кожен епізод транслювався в нижчій якості на Niconico за тиждень до телепрем'єри. Після закінчення першого сезону оголошено про другий, Date A Live II, що показувався з 11 квітня до 13 червня 2014 р. Трансляція повнометражного аніме-фільму під назвою Date A Live Movie: Mayuri Judgement відбулася 22 серпня 2014 р. Трансляція третього сезону, Date A Live III, тривала з 11 січня по 29 березня 2019 р. 23 вересня 2019 р. автор ранобе оголосив про те, що четвертий сезон в процесі виробництва, як і аніме адаптація спін-оф ранобе Date A Live Fragment: Date A Bullet[en] під назвою Date A Bullet.[1] Четвертий сезон аніме, Date A Live IV, було офіційно анонсовано 16 березня 2020 з відкриттям офіційного сайту аніме[2], трансляція тривала з 8 квітня до 24 червня 2022. П'ятий сезон аніме, під назвою Date A Live V, було анонсовано по закінченню четвертого 24 червня 2022[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

У центрі Євразії 30 років тому в результаті невідомого явища, згодом названого «Просторовим розломом», загинуло близько 150 мільйонів людей. Після цього «просторові розломи» меншої сили все ще з'являються в Японії, віщуючи появу істот з іншого виміру, іменованих «Духами». Одного разу під час одного з них Шідо Іцукі стикається з таємничою безіменною дівчиною, якій він потім дає ім'я Тока. Від своєї сестри він дізнається, що Тока є одним з «Духів», які відповідальні за «просторові розломи» і загибель людей. Щоб запобігти загрозі для людства, він повинен змусити Току закохатися в нього.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Шідо Іцука[4] (яп. 五河 士道)

Центральний чоловічий персонаж. Молодий хлопець з блакитним волоссям вниз до шиї, карими очима, одягнений у свою шкільну форму. Його зріст — 170 см.

Кинутий своєю біологічною матір'ю, він усиновлений сім'єю Іцука в дуже молодому віці, Шідо жив нормальним життям до недавнього часу. На початку серіалу старшокласник випадково натикається на духа-дівчину, відкриває реальні факти та причини боротьби між «прибульцями» й організацією АСТ; Шідо був доставлений в таємну організацію Рататоск, якою командує його молодша сестра. З'ясовується, що тільки він може врятувати духів, але хлопець має справу з протилежною статтю та в нього немає романтичного досвіду.

Має двох маленьких сестер, Которі Іцука (прийомна) та Мана Такамія (рідна). У Шідо та Мани — амнезія про їх минуле, а спогади Шідо і Которі про 5 останніх років стерті.

Дуже добра людина, може співчувати іншим; через ці риси більшість духів закохуються в нього, хлопець може прийняти і зрозуміти їх. Володіє сильною волею і дружньою готовністю прощати інших. Буде намагатися зберегти життя духів, попри великий особистий ризик для себе.

Шідо має таємничу і унікальну здатність запечатати силиДухів в їх власних тілах, яка вперше була виявлена у минулому, коли коли Которі перетворилася на Духа. Щоб використовувати свої здібності, Дух щодо Шідо повинен відповідати певній умові, наприклад, повинен показати прихильність, довіру, близькість тощо. Коли рівень кохання між Шідо і Духом досить високий, хлопець може заблокувати сили дівчини, цілуючи її в губи. Також Іцука здатний позичати сили духів, що пояснює природу його надзвичайних регенеративних здібностей.

  • Тока Ятогамі (яп. 夜刀神 十香)

Центральний жіночий персонаж. Перший дух, врятований Шідо. Дівчина з темно-фіолетовим волоссям, зріст — 155 см, її розміри 84 — 58 — 83. Шідо описує її як «неймовірно красива дівчина». Після прибуття на Землю була одягнена в сукню з чорною та рожевою кольоровою гамою, фіолетову броню, яка прикрашала плечі і талію. Сукня, відкрита ззаду, складалася з чорного корсету (який надавав їй вигляд декольте) і двошарової спідниці до колін з рожево-білим градієнтом. Її волосся зав'язане з використанням аксесуарів (метелика) для волосся. Вона також носить пару рукавичок і пару броньованих чобіт. Після того, як вона вступила у старшу школу Райзен, вона носить шкільну форму.

Коли Тока вперше з'явилася на Землі, вона була холодною, з бездушною поведінкою, насторожено ставилася до людей, тому що вони постійно нападали на неї, поки Шідо не отримав можливість поговорити з нею. Після поцілунка сили Токи заблокували, вона змогла розробити і виражати свої почуття, усвідомити досвід життя на Землі. Ятогамі, як звичайна дівчина, дуже весела й дитяча особистість, що робить її наївною, емоційною, енергійною та легковірною. Вона легко хвилюється, бачачи все на Землі. Оригамі використовувала її наївну природу проти неї кілька разів.

У своїй зворотній формі Тока значно ворожіша, легко може вбити своїх супротивників. Ятогамі втрачає свої останні спогади та вважає, що Шідо хоче її обдурити. Однак, навіть тоді, в Токи є відчуття незрозумілої розгубленості і страху щодо Шідо. Прямого поцілунку достатньо, щоб заспокоїти дівчину та привести її у зворотну форму.

  • Которі Іцука (яп. 五河 琴里)

Один із основних жіночих персонажів, учениця середньої школи. Зведена сестра Шідо, таємно працює командиром повітряного корабля Рататоск, що має справу з надзвичайними істотами, відомих як Духи. Має червоні очі і довге волосся зі стрічками. Маючи білі стрічки, вона носить білу уніформу з чорною краваткою, коротку спідницю і довгі панчохи, які досягають половини стегна. Але коли вона носить чорну стрічку, її одяг і особистість змінюються.

За 5 років до початку сюжету молода наївна Которі була обманута таємничою істотою, що перетворила її в Духа. Незабаром після цього вона розповіла про спосіб, щоб запечатати її сили, що й зробив Шідо. Свої внутрішні сили Которі використовує для порятунку брата від Курумі.

Которі має три різні особистості в залежності від ситуації. Як людина, її особистість змінюється в залежності від кольору стрічок, які вона носить: білі стрічки показують її слабкою та делікатною маленькою сестрою, яка дуже залежить від старшого брата; чорні стрічки перетворюють її на сильного самостійного, харизматичного й іноді цинічного лідера, який у змозі успішно командувати дирижаблем. В її духовній формі Которі діє в залежності від кольору стрічок, але якщо вона залишається у цьому вигляді занадто довго, її третя форма починає її контролювати, вона стає агресивною і нещадною машиною для вбивства, які тільки дбає про те, як знищити своїх ворогів.

У Которі глибокі почуття до Шідо незалежно від її поточного стану особистості.

  • Оригамі Тобіїчі (яп. 鳶一 折紙)

Один із основних жіночих персонажів, найкраща учениця своєї старшої школи. Майже ніхто не знає, що вона член АСТу за кількома винятками. Дуже досвідчений майстер, але може втратити контроль над емоціями, коли справа доходить до контакту з духами в бою.

Оригамі — людина, яка рідко відкрито говорить з іншими людьми. Вона не сором'язлива, але загалом асоціальна дівчина. У зв'язку з вбивство своїх батьків 5 років тому Оригамі відчуває ненависть і ворожнечу по відношенню до всіх духів.

З невідомих причин Оригамі романтично зацікавлена в Шідо та сильно закохана в нього. Її відданість до нього змушує її розвивати звичку переслідування. Шідо також є єдиною мирною людиною, хто знає, що Оригамі є частиною АСТу.

Перетворюється на Духа в томі 10 і дізнається про існування Фантома. Розуміючи, що дух-фантом зробив духом Котторі, вона вирушає в минуле за допомогою Курумі. Вона напала на Фантома незабаром після битви, але розуміє, що причиною смерті батьків є вона сама з майбутнього.

Медіа[ред. | ред. код]

Ранобе[ред. | ред. код]

Date A Live спочатку випущене як ранобе. Автором став Кьоші Тачібана, ілюстратором — Цунако. Перший том випущений 19 березня 2011 р. Всього в Японії випущено двадцять два томи. Двадцять другий том, випущений 19 березня 2020, став завершальним для основної серії.

При написанні автор використовував канонічні мотиви, тому імена всіх персонажів мають числовий ієрогліф. За версією ресурсу Oricon, в період з 21 листопада 2011 по 18 листопада 2012 року Date A Live потрапило в «TOP 20» найпродаваніших ранобе в Японії, посівши 17 місце з накладом в 300000 примірників.[5]

Дата виходу ISBN
1 19 березня 2011ISBN 978-4-0407-1045-7
2 20 серпня 2011ISBN 978-4-0407-1046-4
3 19 листопада 2011ISBN 978-4-0407-1050-1
4 17 березня 2012ISBN 978-4-0407-1047-1
5 17 серпня 2012ISBN 978-4-0407-1048-8
6 20 грудня 2012ISBN 978-4-0407-1049-5
7 19 березня 2013ISBN 978-4-0407-1030-3
8 20 вересня 2013ISBN 978-4-0407-1044-0
9 20 грудня 2013ISBN 978-4-0471-2974-0
10 20 травня 2014ISBN 978-4-0407-0066-3
11 20 вересня 2014ISBN 978-4-0407-0143-1
12 20 червня 2015ISBN 978-4-0407-0151-6
13 20 жовтня 2015ISBN 978-4-0407-0694-8
14 19 березня 2016ISBN 978-4-0407-0695-5
15 17 вересня 2016ISBN 978-4-0407-0927-7
16 18 березня 2017ISBN 978-4-0407-0928-4
17 19 серпня 2017ISBN 978-4-0407-0929-1
18 20 березня 2018ISBN 978-4-0407-2565-9
19 18 серпня 2018ISBN 978-4-0407-2821-6
20 20 березня 2019ISBN 978-4-0407-2822-3
21 19 жовтня 2019ISBN 978-4-04-073267-1
22 19 березня 2020ISBN 978-4-04-073581-8

Манґа[ред. | ред. код]

Манга-адаптація Date A Live з ілюстраціями Рінго вийшла у світ 16 квітня 2012 р. У зв'язку з тим, що у Рінго були проблеми зі здоров'ям, манга скасована після 6 глав. Адаптація закінчилася на етапі, коли у Шідо перше побачення з Токою.

Нова манга-адаптація почалася з серіалізації в січні 2014 р. у журналі Shōnen Ace з ілюстраціями Секіхіко Інуі. Нещодавно було оголошено, що третій том манги буде останнім.

Аніме[ред. | ред. код]

Режисером аніме став Кейтаро Мотонага, продюсером — AIC PLUS+. Серіал транслювався на Niconico у нижчій якості кожного тижня до телепрем'єри. Перший епізод показаний 31 березня та випущений на Tokyo MX 6 квітня 2013 р. Фінальний, 12-й епізод, випущений на Niconico 16 червня і показаний на Tokyo MX 22 червня.

Опенінг «Date A Live» (яп. デート・ア・ライブ) виконує Sweet Arms, перший ендінг «Hatsukoi Winding Road» — Кайоко Цуміта, Рісако Мураі та Мідорі Цукімія; «Save The World», «Save My Heart» і «Strawberry Rain» (яп. ストロベリーレイン) — Іорі Номідзу.

Трансляція другого сезону розпочалася у квітні 2014 р. Опенінг Sweet Arms — «Trust in You», ендінг Садохара Каорі — «Day to Story».

Трансляція третього сезону розпочалась у січні 2019 р. Опенінг Sweet Arms — «I swear», ендінг Ямадзакі Ері — «Last Promise».

Трансляція четвертого сезону розпочалася у квітні 2020 р. Одразу по завершенні було анонсовано п'ятий сезон.

Фільм[ред. | ред. код]

Анімаційний фільм 2015 р. Date A Live: The Movie – Mayuri Judgement зображав події одразу після завершення другого сезону. Касові збори в усьому світі сумарно перевищили $200 тис.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Перший том першого сезону аніме посів восьме місце серед Blu-Ray продажів в Японії протягом свого дебютного тижня в чартах Oricon. Гра Date A Live: Rinne Utopia отримала 23 340 фізичних роздрібних копій серед продаж у перший тиждень релізу в Японії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Запис [Архівовано 8 лютого 2020 у Wayback Machine.] у Twitteri Кьоші Тачібани(яп.)
  2. Вебсайт Date A Live IV [Архівовано 26 червня 2020 у Wayback Machine.](яп.)
  3. https://twitter.com/date_a_info/status/1540371674876354560. Twitter (укр.). Процитовано 20 грудня 2022. 
  4. Його прізвище «Itsuka» означає «п'ять потоків / річок».
  5. Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2012 [Архівовано 4 грудня 2012 у Wayback Machine.]. Anime News Network

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційні сторінки
Енциклопедії